REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šiandien (penktadienį) keturios stipriausios Eurolygos  2010–2011 metų sezono komandos kils į lemiamą mūšį dėl čempionų taurės – tik nugalėtojai įgaus teisę kautis finale. Prieš prasidedant svarbiausioms dvikovoms, portalas „Balsas.lt“ savo skaitytojams pateikia dešimt Eurolygos finalinio ketverto faktų, kurie susiję su lietuviais arba Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA

1. Kšyštofas Lavrinovičius – vienintelis lietuvis, kuris 2010–2011 metų Eurolygos sezone buvo pripažintas naudingiausiu savaitės žaidėju. Šeštąją savaitę Sienos „Montepaschi„ ekipos puolėjas surinko 36 naudingumo balus bei pralenkė kitus Eurolygos žaidėjus. Kartą naudingiausio savaitės žaidėjo apdovanojimą laimėjo ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Khalidas El–Aminas, kuris antrąją Top 16 etapo savaitę surinko 29 naudingumo balus.

REKLAMA

2. Buvęs Kauno „Žalgirio„ vidurio puolėjas Mirza Begičius buvo dažniausiai varžovų metimus blokuojančiu krepšininku Eurolygos reguliariajame sezone – vidutiniškai po 1,6 bloko per rungtynes. Tiesa, kol slovėnas rungtyniavo „Žalgiryje“, M. Begičiaus vidurkis siekė net 2,6 bloko per rungtynes. Vėliau aukštaūgiui persikėlus į Madrido “Real„ ir per šešis susitikimus “išrašius“ vos vieną bloką, vidurkis smuktelėjo iki 1,6. M. Begičius taip pat yra aukščiausias Eurolygos finalinio ketverto žaidėjas – “centro" ūgis siekia 220 cm.

REKLAMA
REKLAMA

3. Rimantas Kaukėnas, Kšyštofas Lavrinovičius, Shaunas Stonerookas, Tomas Ressas ir Marco Carrareto – tai penki „Montepaschi" klubo žaidėjai, kurie žaliesiems Eurolygos finaliniame ketverte atstovavo ir 2008 metais.

4. Kaip ir Slovėnijos, Lietuvos komanda – Kauno „Žalgiris" (1999 m.) – vos kartą dalyvavo Eurolygos finaliniame ketverte. Daugiausiai finaliniame turnyre dalyvavo Ispanijos klubai – net 23 pasirodymai, antri rikiuojasi graikai su 21.

5. Per visą Eurolygos istoriją du iš 23 naudingiausio Eurolygos finalinio ketverto žaidėjų prizus laimėjo lietuviai. 1995 m. naudingiausiu tapo Madrido „Real“centras Arvydas Sabonis, o 2005 m. tokį apdovanojimą gavo Tel Avivo „Maccabi“ įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius. 1999 m. naudingiausiu buvo pripažintas ir Kauno „Žalgirio“ gynėjas Tyusas Edney.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Daugiausiai taškų per Eurolygos finalinio ketverto rungtynes pelniusių krepšininkų sąraše Ramūnas Šiškauskas dalijasi 9–13 vietas. Lietuvis 2009 metais atstovaudamas Maskvos CSKA ekipai į „Barcelona" krepšį įmetė 29 taškus, o rusai iškovojo pergalę (82:78).

7. Š. Jasikevičius dalijasi 4–11 vietą pagal per karjerą iškovotų Eurolygos čempionų titulų skaičių. Gynėjas iš viso net keturis kartus yra tapęs Eurolygos nugalėtoju – 2003 m. su „Barcelona“, 2004 ir 2005 m. su Tel Avivo „Maccabi“ bei 2009 m. atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos“ komandai.

REKLAMA

8. Buvusiam Vitorijos „Tau Ceramica“ gynėjui Mindaugui Timinskui iki šiol priklauso pataikytų dvitaškių be prametimo Eurolygos finale rekordas. 2001 metais lietuvis finalo rungtynėse su Bolonijos „Virtus“ pataikė visus septynis dvitaškius metimus bei padėjo savo komandai iškovoti pergalę 96:79.

9. R. Šiškauskas yra daugiausiai baudų Eurolygos finalo rungtynėse metęs krepšininkas. 2007 m. gynėjas iš viso metė net 17 baudų metimų iš kurių pataikė 12.

10. Arvydas Macijauskas, kuris 2005 m. atstovavo Vitorijos „Tau Ceramica“, rikiuojasi penktoje daugiausiai Eurolygos finaliniame ketverte baudų pataikiusių žaidėjų sąraše. 2005 m. snaiperis iš viso pataikė 18 iš 20 mestų.

Eurolygos finalo ketverto pusfinaliai (penktadienis):

19:00 val. Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) – Sienos „Montepaschi“ (Italija)

22:00 val. Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis) – Madrido „Real“ (Ispanija)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų