REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, gegužės 5 d., festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ sostinės žiūrovams pristatys du išskirtinius šiuolaikinio šokio pasirodymus: naujausią Auksinio kryžiaus laureato Vyčio Jankausko teatro spektaklį „Liepsnos virš šaltojo kalno“ ir pripažinimą pelniusį latvių projektą „Prarasties šokiai“, kurio nemokama peržiūra įvyks „Menų spaustuvės“ kiemelyje po atviru dangumi.

REKLAMA
REKLAMA

„Liepsnos virš šaltojo kalno“ pasakoja apie dvasinį žmogaus gyvenimą, kuris susiduria su įvairiais prieštaravimais, išbandymais, neišvengiamais kompromisais. Vis dėlto, kai bandai žodžiais išreikšti šokio spektaklio turinį, yra didelis pavojus, kad tai skambės pernelyg abstrakčiai, apibendrintai arba tiesiog banaliai – tai nėra istorija, kurią galėtum papasakoti“, – apie savo pasirodymą kalba V. Jankauskas.

REKLAMA

Pasak režisieriaus, šaltasis kalnas – tai pats žmogus su savo apsisprendimais ir pasiryžimais, kuriuos tirpdo įvairių kolizijų liepsnos. Naujausiame projekte choreografas siekia judesiu perteikti egzistencines žmogaus patirtis. Spektaklio premjera įvyko šių metų sausį ir buvo teigiamai sutikta tiek žiūrovų, tiek meno kritikų.

Tuo tarpu latvių režisierė Olga Žitluchina dabar labiausia tikisi gero oro, nes jos pasirodymas vyks po atviru dangumi „Menų spaustuvės“ kiemelyje, iš kurio atsiveria įspūdingas Gedimino kalno papėdės ir viduramžių pilies bokšto vaizdas.

REKLAMA
REKLAMA

Projekte „Prarasties šokiai“ trupė išbando naujas spektaklio formas: pasirodymas trunka 40 minučių ir yra rodomas keturis kartus be pertraukų, taigi publika kada panorėjusi gali užeiti ir išeiti arba keisti spektaklio taisykles. Pradinė „Prarasties šokių“ versija buvo pristatyta tarptautinėje mokslo ir meno konferencijoje „Metamind'2008“, kurioje buvo nagrinėjama Metamorfozės tema.

Latvių trupės spektaklis buvo kuriamas Juodosios jūros pakrančių miškuose. Įstabaus grožio Krymo apylinkių girios ir šaltiniai atgims įspūdingoje video instaliacijoje, kuri taps ne tik spektaklio „Prarasties šokiai“ scenovaizdžiu, bet ir savotiškai įsilies į pavasarėjančio Vilniaus senamiesčio peizažą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Publika šį pasirodymą galės pažiūrėti nemokamai.

Šiais spektakliais festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ įpusės savo jubiliejinę programą. Penktadienį „Menų spaustuvėje“ sostinės žiūrovai išvys kontraversišką norvegų trupės „Winter guests“ spektaklį „Ydingieji“ ir debiutuojančios choreografės Rūtos Butkus pasirodymą „Šventė“. O šeštadienį visą savaitę vykusį festivalį uždarys naujausia garsiojo Kauno šokio teatro „Aura“ premjera „Medėjos“ ir nuotaikingas trupės iš Islandijos projektas „Safari“.

Jau penkioliktąjį kartą Vilniuje vykstantis tarptautinis festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ yra didžiausias tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse, kurio tikslas – supažindinti žiūrovus su šiuolaikinio šokio kultūra, skatinti šiuolaikinio šokio plėtrą ir įvairovę. Šią savaitę Lietuvos nacionaliniame dramos teatre ir „Menų spaustuvės“ salėse savo naujausius darbus pristato net keturiolika užsienio ir Lietuvos choreografų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų