REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveiko miegamojo istorijos

Miegamajame praleidžiame maždaug trečdalį gyvenimo. Tad nieko stebinančio, kad buduaro švara gali ne tik nulemti miego kokybę ir intymų gyvenimą, bet taip pat turi įtakos streso lygiui ir alerginiams simptomams. Be to, nešvara miegamajame gali padidinti riziką apsinuodyti kenksmingomis medžiagomis. Daugelis mūsų kenčia nuo įvairių alergijų ir miega ne taip giliai, kaip norėtų. Tad vis ieškome būdų pataisyti sveikatą.

Miegamajame praleidžiame maždaug trečdalį gyvenimo. Tad nieko stebinančio, kad buduaro švara gali ne tik nulemti miego kokybę ir intymų gyvenimą, bet taip pat turi įtakos streso lygiui ir alerginiams simptomams. Be to, nešvara miegamajame gali padidinti riziką apsinuodyti kenksmingomis medžiagomis. Daugelis mūsų kenčia nuo įvairių alergijų ir miega ne taip giliai, kaip norėtų. Tad vis ieškome būdų pataisyti sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausėme penkių sveiko gyvenimo ekspertų – alergijų specialisto, miego sutrikimų gydytojo, ekologiško gyvenimo būdo eksperto, streso specialisto ir sekso terapeuto – kokie sveikatos ir laimės pavojai slypi miegamajame.

REKLAMA

Nustebome!

Miego eksperto nuomonė

Tebūnie mažiau šviesos

Pirmas dalykas, kurį pabrėžia miego ekspertas: jei jūsų naktinės užuolaidos gana šviesios, jos nesulaiko mėnulio šviesos, o ką jau kalbėti apie gatvių šviesas. „Miego ir būdravimo ciklą kontroliuojantis hormonas melatoninas išsiskiria naktį. Tai – atsakas į tamsą“, – paaiškina Templo universiteto (JAV) Miego sutrikimų centro direktorius Samuelis L. Krachmanas. – Šviesa trukdo melatonino gamybai, tad mums pasidaro sunkiau giliai užmigti ir kokybiškai pailsėti.

REKLAMA
REKLAMA

Du nauji tyrimai atskleidė, kad miegojimas šviesoje (ar prietemoje) naktį gali ne tik neigiamai paveikti poilsio kokybę, bet ir kraujo spaudimą, gliukozės lygį, stabilią kūno temperatūrą ir net padidinti riziką susirgti vėžiu.“ Gydytojas siūlo miegamuosiuose pasikabinti sunkias, šviesai nepralaidžias užuolaidas.

Miegamasis (freedigitalphotos nuotr.)Miegamasis (freedigitalphotos nuotr.)

Alergologo nuomonė

Atsikratykite pelėsio

Daugelis gyvenamųjų namų pastatyti prieš kelis dešimtmečius ar daugiau.

Vos smarkiau palijus, susiduriame su per lubas varvančiu vandeniu. Yra vietų, kurias kamšyk nekamšęs – bėga ir tiek. Jei ten ir nėra akivaizdžių pelėsio žymių, daugiausia tikimybės, kad jį tiesiog sunku pamatyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujojo Džersio alergologas Davidas Fostas sako, kad tokia drėgmė, kokią matome senesniuose pastatuose, – ideali terpė veistis įvairiausioms pelėsio rūšims: nuo dažniausios kvėpavimo takų ligų priežasties aspergillus iki cladosporium grybelio, kuris neretai patenka į žmogaus odą ir nagus.

„Pelėsis gali pasunkinti tipinius alergijų simptomus – užsikimšusią nosį, sunkų kvėpavimą ir odos bei akių sudirgimą“, – teigia alergologas.

Anot gydytojo, tai įmanoma išspręsti. Reikia pasiryžti ir kokybiškai užtaisyti plyšius, per kuriuos teka vanduo, chlorkalkėmis išvalyti pelėsius ir stengtis išlaikyti žemą drėgmės lygį (nuo 40 iki 60 procentų).

REKLAMA

Pasinaudokite oro sausintuvais arba kondicionieriais (jie iš oro pašalina drėgmę).

Atsisveikinkite su dulkių erkutėmis

Dar viena problema sąraše – dulkių erkutės, kurių išmatose gausu proteino, galinčio sukelti čiaudėjimą ir alerginę slogą.

Šių erkučių nepamatysite, bet labai maža tikimybė, kad jūsų miegamajame jų nėra. „Jei gyvenate gana drėgname ore, per 10 metų jūsų čiužinys taps dvigubai sunkesnis vien dėl to, kad jame daug erkučių“, – sako gydytojas Fostas ir pateikia vaizdingą paaiškinimą, – tikriausiai miegate erkučių kakučio patale.“ Tai irgi galima pataisyti: pagalves ir čiužinius vilkti hipoalergine patalyne ir ją kartą per savaitę skalbti karštame vandenyje. Žiemą kambario temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei 20 laipsnių šilumos, o drėgmės lygis turėtų būti žemas.

REKLAMA

Taip pat patariama dulkes valyti mikrofibros šluostėmis: jos sukabina dulkes, o ne pakelia jas į orą.

Ekologiško gyvenimo eksperto nuomonė

Išvalykite pagalves

Būtumėte šokiruoti, jei per mikroskopą pažvelgtumėte į pagalvių vidų.

Pavyzdžiui, nekokybiškos sintetinių putų pagalvės dažnai būna pagamintos iš lakių organinių medžiagų, kurios gali sukelti nemigą, pykinimą, galvos, akių ir gerklės skausmus ar net prisidėti prie astmos atsiradimo.

„Geresnis variantas – natūralaus latekso pagalvė, pagaminta iš kaučiukmedžio“, – teigia aplinkai nekenksmingo gyvenimo būdo ekspertas Danny Seo. O jei negalite užmigti be prie kūno prisitaikančios pagalvės, bent jau įvilkite ją į geros medvilnės apvalkalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokių technologijų

D. Seo taip pat pabrėžia, kad miegamasis – ne vieta televizoriui, kompiuteriams ir kitiems įrenginiams. Pavyzdžiui, belaidžio telefono stotelei. Ant jūsų miegamojo stalelio neturėtų būti net ir elektrinio žadintuvo, nes jis skleidžia radijo dažnio elektromagnetines bangas. Kai kurie tyrimai rodo, kad tai gali padidinti riziką susirgti vėžiu. Tiesa, yra ir tai paneigiančių tyrimų. Bet kam rizikuoti?

Miegamasis (freedigitalphotos nuotr.)Miegamasis (freedigitalphotos nuotr.)

Streso eksperto nuomonė

Susitvarkykite

Streso ir traumų ekspertė Barbara Rubel pritaria, kad šiuolaikinėms technologijoms miegamajame ne vieta. Tačiau tam ji turi kitą priežastį.

REKLAMA

Specialistė sako, kad jie gali sukelti nereikalingą įtampą. Taip pat, kaip daugybė darbinių popierių, kuriuos reikia perskaityti. Be to, stresą sukelia nešvarių vyro drabužių krūva spintoje ir neišrūšiuoti skalbiniai.

Pirmasis B. Rubel patarimas – sukurti tokią tvarkos sistemą, kuri tiktų ir jums, ir vyrui. O jei to nepavyksta padaryti, pakeiskite mąstymą. „Kas gali būti gero, kad ant grindų numesti vyro džinsai? Ogi tai, kad jis sveikas ir gyvas!“ Trumpai tariant, miegamojo tvarka vakare – net svarbiau nei švariai suplauti indai virtuvėje. Atsigulę pelnyto poilsio, turite atsidurti ramybės oazėje, o ne akis badančių problemų sūkuryje.

REKLAMA

Seksologo nuomonė

Nesugadinkite nuotaikos

Flanelinė pižama? Labai patogu, bet tikrai nesužadins seksualumo. „Jauku – nėra seksualu. Šeimos nuotraukos ant naktinio stalelio gal ir primena brangius žmones, bet miegamasis skirtas tik dviem žmonėms – jums ir jūsų partneriui. Dauguma žmonių nepasiryžta į miegamojo duris įsitaisyti spynos, o tai juk didžiulis privatumo trūkumas“, – pabrėžia seksologė ir knygų autorė Amy Levin.

Paverskite miego tvirtovę romantiškesne. Kaip tai padaryti? Priklauso tik nuo jūsų. Vieniems patinka šilko patalai, kitus romantiškai nuteikia žvakės, gėlės, sofutė ar fotelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miegamasis (freedigitalphotos nuotr.)Miegamasis (freedigitalphotos nuotr.)

Naudingi sveiko buduaro patarimai

Pagalvės. Pasirūpinkite hipoalerginiais apvalkalais ir atsikratykite puošnių, bet niekam nereikalingų pagalvėlių, nes jos – puiki vieta daugintis dulkių erkutėms.

Prietaisai. Elektroniniai įrenginiai gali kelti įtampą ir erzinti, trukdyti miegą ir kenkti seksualiniam gyvenimui. Jei nesate gydytojas, kurį naktį iškvies į skubią operaciją, nelaikykite telefono prie lovos.

Žvakės – neabejotinai asocijuojasi su romantika, tačiau kai kurios degdamos gali išskirti pavojingų medžiagų. Todėl apsiribokite viena–dviem žvakėmis miegamajame ir įsitikinkite, kad jos pagamintos iš natūralaus pluošto, pavyzdžiui, sojos.

Parengė Milda Šermukšnė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų