REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dzūkijos nacionaliniame parke turintis apie 200 ha žemės miškininkas Andrius Bajorūnas paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonę „Natura 2000 išmokos“ gauna dar tik vienerius metus, tačiau jau džiaugiasi, kad miškininkams suteikiama galimybė ir saugoti gamtą, ir atgauti už tai prarastas lėšas. „Mano valdoje esančioje Nemuno pakrantėje yra saugomų paukščių perėjimo vietos, kurias išnaikinus, kiltų grėsmė išnykti ir toms paukščių rūšims“,– pasakoja miškininkas, kuris, gaudamas paramą ir siekdamas išsaugoti biologinę įvairovę, turi laikytis miško kirtimo apribojimų.

REKLAMA
REKLAMA

Pažyma apie veiklos apribojimąbūtina

Tokie apribojimai yra keturių rūšių. Pirmasis – nevykdyti pagrindinių miško kirtimų medyne, pasiekusiame IV miškų grupės miškams taikomą kirtimų amžių arba pagrindinius kirtimus tokiame medyne atidėti vėlesniam laikui. Antrasis apribojimas leidžia pagrindinius miško kirtimus vykdyti tik neplynaisiais  kirtimais. Laikantis trečiojo apribojimo, plynose pagrindinių miško kirtimų biržėse reikia palikti papildomą skaičių neiškirstų žalių medžių. Miškų savininkai, besilaikantys ketvirtojo apribojimo, sanitariniais miško kirtimais retinimo amžių (21 metai) pasiekusiuose ir vyresniuose medynuose negali iškirsti visų džiūstančių ar išdžiūvusių medžių.

REKLAMA

Bajorūnui tenka laikytis pirmojo apribojimo. Tiek jis, tiek ir kiti apribojimų besilaikantys paramos gavėjai turi turėti saugomos teritorijos direkcijos išduotą pažymą apie miško valdoje nustatytą bent vieną veiklos apribojimą. Ši pažyma galioja tik einamaisiais deklaravimo metais. Tam, kad gautų minėtą pažymą, pareiškėjas saugomos teritorijos direkcijai privalėjo pateikti miškotvarkos projektą, tačiau šiemet patvirtinta naujovė, kad kai kuriais atvejais pakanka Valstybinės miškų tarnybos pažymos apie miškų valstybės kadastro duomenis (ši pažyma gali būti pateikiama tuomet, kai miškotvarkos projektas nereikalingas vadovaujantis Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatais).

REKLAMA
REKLAMA

Pakanka pažymos

Turėti parengtą ir patvirtintą miškotvarkos projektą ir jį pateikti saugomos teritorijos direkcijai, išduodančiai pažymą dėl valdoje nustatytų veiklos apribojimų, paramos gavėjas privalo tuomet, kai jam taikomi antrasis ir trečiasis apribojimai. Parengtame ir patvirtintame galiojančiame miško valdos miškotvarkos projekte arba miškotvarkos projekte, pakoreguotame pagal saugomoje teritorijoje nustatytus veiklos apribojimus turi būti nurodyti minėti ūkinės veiklos apribojimai, sklypai ir plotas, kuriame jie taikomi. Tiesa, jeigu miškotvarkos projektas nereikalingas vadovaujantis Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatais, tuomet ir šiuo atveju pakanka Valstybinės miškų tarnybos pažymos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abiem minėtais atvejais pareiškėjas privalo turėti ir leidimą kirsti mišką, kuriame būtų nurodyta, kad leidžiama vykdyti pagrindinį neplynąjį kirtimą.

Vietoj miškotvarkos projekto pakanka pateikti Valstybinės miškų tarnybos pažymą apie miško valstybės kadastro duomenis tuomet, kai deklaruojamoje miško valdoje uždrausta vykdyti pagrindinius miško kirtimus medyne, pasiekusiame IV miškų grupės miškams taikomą kirtimų amžių arba pagrindiniai kirtimai tokiame medyne yra atidėti vėlesniam laikui.

Kuomet taikomas apribojimas sanitariniais miško kirtimais iškirsti visus džiūstančius ar išdžiūvusius medžius, pasiekusius retinimo amžių (21 metai) ir vyresnius, paramos gavėjui taip pat pakanka pateikti minėtas pažymas. Prašymo išduoti šias pažymas forma ir pažymų išdavimo tvarka skelbiama Valstybinės miškų tarnybos tinklalapyje adresu www.amvmt.lt.

REKLAMA

Tiesa, besilaikantys šių dviejų apribojimų ir jau turintys anksčiau parengtus miškotvarkos projektus,  gali juos teikti, kaip ir įprasta, saugomos teritorijos direkcijai. Vadovaudamasi projekte esančia informacija, direkcija išduos pažymą, reikalingą paraiškai pagal priemonę „Natura 2000 išmokos“ pateikti.

Ignė Vaišvilaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų