REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas geriau – grynieji ar mokėjimo kortelės?

Lietuvos bankų asociacija gyventojus skatins už pirkinius ir paslaugas mokėti kortelėmis, o ne grynaisiais. Valstybė ir bankas iš to išlošia, nes „elektroniniai“ pinigai, kurie cirkuliuoja mokėjimo kortelėse, – pigesni. Jų nereikia spausdinti, išvežioti, skaičiuoti ir t.t. Vis dėlto žiūrime į pliusus ir minusus, su kuriais susiduriame kasdien už prekes ir paslaugas atsiskaitydami mokėjimo kortelėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Mokėjimo kortelių privalumai:

paprasta – daugelis atlyginimus, pensijas ir kitas pajamas dabargauna į mokėjimo korteles, todėl automatiškai atsiskaityti jomis daug paprasčiau negu kiekvieną kartą ieškoti bankomato ar išsigryninus didesnę sumą ją neštis namo.

REKLAMA

saugu – jeigu perkate baldus ar kitą didesnės vertės pirkinį, nereikia turėti didelės sumos grynaisiais. Net jeigu vagims pavyktų nugvelbti jūsų piniginę, mokėjimo kortelėje esančiais pinigais jam nebūtų taip lengva pasinaudoti, kaip grynaisiais. Nuo šių metų pradžios prekybos centruose atsiskaitant kortele privaloma įvesti PIN kodą – jo prašoma ir atliekant kitą operaciją bankomate, nes nemažai žmonių grynindami pinigus užmiršta savo kortelę bankomate ir tuo gali pasinaudoti nesąžiningi asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

patogu – piniginė neplyšta nuo įvairiausių monetų, kasininkei nereikia ieškoti grąžos, nes paprastai bankomatai išduoda pinigus stambiais banknotais. Be to, jums nereikia tikrinti ar tiksliai gavote grąžą. Mokėjimo korteles aptarnauja vis daugiau prekybos ir paslaugų vietų – net spaudos kioske vienkartinį troleibuso bilietą galite nusipirkti, todėl nereikia ieškoti bankomato.

tiksliai sekamos išlaidos – nebereikia laukti čekio parduotuvėje, nes pasitikrinti kiek ir kur išleidote galite prisijungę prie savo elektroninės bankininkystės. Su mokėjimo kortele kiekvienas išleistas litas bus įrašytas ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

pigiau – kai kurie bankai už pinigų išgryninimą iš mokėjimo kortelių net ir bankomatuose ima mokestį. Skaičiuojame, kiek kainuotų išgryninti 100 Lt iš to paties banko, kurio „Visa“ mokėjimo kortele naudojatės, bankomato: SEB banko – 1 Lt*, banko „Snoras“ – 1 Lt (0,4 proc. nuo išgryninamos sumos, min. mokestis – 1 Lt), „Danske bankas“ – 1 Lt. Be to, kaip rašėme anksčiau, mokėdami komunalinius mokesčius grynaisiais banko skyriuose sumokėsite daugiau negu mokėdami internetu ar pasirašę tiesioginio debeto sutartį.

REKLAMA

sveikiau – nors skamba kiek keistai, vis dėlto – tai tiesa. Londone atlikto eksperimento metu nustatyta, kad bankomatai nešvaresni už viešuosius tualetus. Be to, ir patys banknotai keliaudami iš rankų į rankas tampa tikrais bakterijų rinkiniais.

Mokėjimo kortelių trūkumai:

ar užteks? – daugelis atsiskaitančių mokėjimo kortelėmis pripažįsta, jog nežino, kiek tiksliai kortelėje turi pinigų, todėl kartai atsiskaitydami už pirkinius jaučia nerimą, kad „neužteks“.

išleidžiama daugiau – sunku tvirtinti, kaip yra iš tiesų. Kai kuriems žmonės psichologiškai lengviau išleisti „virtualius pinigus“, kurie, atrodo, nesibaigs. Matydami piniginėje tirpstančias kupiūras jie labiau save kontroliuoja.

REKLAMA

ne visur galima atsiskaityti – turėti grynųjų nenumatytiems atvejams – visai geras įprotis. Nors Lietuvoje mokėjimo kortelių aptarnavimo vietų vis daugėja, bet yra vietų, kur mokėjimo kortelė bus bevertė, pavyzdžiui, taksi, turguje ar dažnai – mažesniuose miesteliuose.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, 2010 m. pabaigoje bankai fiziniams asmenimis ir verslo klientams buvo išdavę 4,23 mln. mokėjimo kortelių, iš kurių beveik 87 proc. – debetinės. Per pastaruosius ketverius metus atsiskaitymai kortelėmis padažnėjo keturis kartus ir praktiškai pasivijo mokėjimus grynaisiais. Trumpai apžvelgėme mokėjimo kortelių privalumus ir trūkumus, o jūs dažniau atsiskaitote grynaisiais, ar mokėjimo kortele?

*Už kiekvieną operaciją, jei paimama iki 30 000 Lt per mėnesį, jei daugiau – 0,6 proc. sumos, viršijančios 30 000 Lt. Jei kortelės turėtojas dirba įmonėje, kuri yra su SEB banku sudariusi darbo užmokesčio pervedimo į kortelių sąskaitas sutartį, pinigų paėmimas gali būti nemokamas iki 3 500 Lt per mėnesį, jei paimama daugiau – 0,4 %. sumos, viršijančios 3 500 Lt. (žiūrėta 2011 m. balandžio 8 d.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų