REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar naktį gausiai iškritęs sniegas lenkė sulapojusias medžių šakas ir pakenkė žydintiems augalams. Kelmės rajone vakar snigo ir po pietų - sniego storis klampino net automobilius. Jeigu žiema sugrįš, sodai gali likti bevaisiai. Šiaulių botanikos sode šaltis pakando magnolijų žiedus.

REKLAMA
REKLAMA

Sniegas tarsi žiemą

Vakar ir po nakties snigo didžiuliais kąsniais. Ypač gausiai pasnigo Kelmės rajone. Sužaliavę kaštonai ir pražydę medeliai, žiedus sukrovusios obelys ir vyšnios bei ankstyvosios gėlės narcizai apkrito storu sniego sluoksniu. Automobilių stovėjimo aikštelės atrodė kaip viduržiemį.

REKLAMA

Jeigu gamta tokias išdaigas pradės krėsti dažniau, sodai gali likti bevaisiai, o žemdirbiai, po šaltos žiemos atsėję dešimtis hektarų vasarinių javų vietoj iššalusių žiemkenčių, gali patirti dar daugiau nuostolių.

Nušalo magnolijos

Vakar rytą, atėję į darbą, Šiaulių universiteto Botanikos sodo darbuotojai rado šalčio pakąstus jau spėjusius prasiskleisti magnolijų žiedus.

Šaltis ir sniegas, pasak profesorės Astos Klimienės, Botanikos sodo direktorės, pirmiausia kenkia egzotiškiems augalams.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar tokiomis oro sąlygomis pasodintoms gėlėms gresia nušalimas, profesorė sakė, kad vienos iš šalčiui atspariausių gėlių yra našlaitės, šiltnamyje augintos gėlės, tokios kaip pelargonijos, ledinukai, gali ir sureaguoti.

„Kiekvienais metais, žydint sodams, pasitaiko šalnų, todėl jautresnius augalus nakčiai patartina uždengti agroplėvele“, — patarė A. Klimienė.

Trikdo ūkininkus ir bites

Pagryžuvyje (Kelmės rajonas) ūkininkaujantis Vygantas Astrauskas sakė po šaltos žiemos atsėjęs 25 hektarus kviečių, dar dvidešimt hektarų palikęs „biednų“. Iššalo ir apie 60 hektarų rapso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės pradžioje iškritęs sniegas gąsdina. Ir taip pavasaris vėluoja. Žolės nėra. Dar neišginė į pievas karvių. Tenka šerti žiemai sukauptais pašarais. Jeigu kartosis sniegas ir šaltukas,  nukentės ir atsodinti pasėliai.

„Geriau jau būtų paliję, — sakė Liolių ūkininkė Janina Karčiauskienė. — Pasėliai blogai per žiemą išsilaikė. Dabar dar vienas smūgis.“

Bitininkė Janina Neniškienė iš Deivių kaimo apgailestavo, jog sniegas sutrikdė bitučių darbą. Jos, kol nutirps sniegas ir atšils, turės būti aviliuose ir maitintis tuo, ką susinešė per prasidėjusį darbymetį.

REKLAMA

Teks barstyti kelius

Pasak Vytauto Mačiulio, VĮ „Šiaulių regiono keliai“ direktoriaus pavaduotojo keliams, nors pirmadienio naktį rajoninių kelių dangas nuklojo šlapias ar patižęs sniegas, kelininkams tai nesukėlė didesnių rūpesčių.

„Vis dėlto neramu. Turime prietaisų, kurie fiksuoja kelio dangos slidumą. Vakar naktį ir rytą Kelmės rajone vietomis kelio danga po sniegu buvo vidutiniškai slidi. Gegužės mėnuo, vairuotojai pasikeitė žiemines automobilių padangas — tokiomis oro sąlygomis reikia būti ypač atsargiems,“ — įspėjo V. Mačiulis.

REKLAMA

Vakar kelininkai nerimavo dėl ateinančios nakties ir šiandienos ryto. Anot pavaduotojo, jeigu išliks krituliai ir spustelės šaltukas — bus slidu, gali tekti kelius ir pabarstyti.

Numatomos šalnos

„Speigų nebus, bet orai šią savaitę bus gana vėsūs, šilti pradės tiktai savaitės pabaigoje. O tose vietose, kuriose bus pragiedrėjimų, temperatūra gali kristi žemiau nulio“, — “Šiaulių kraštui“ sakė Vida Ralienė, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja.

Pirmadienio naktį Šiaulių apskrityje vidutiniškai buvo 1 laipsnis šilumos, todėl sniegas greitai tirpo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Ralienė patikino, jog tokios oro permainos gegužę yra gana įprastas pavasario reiškinys, mat vyksta pavasarinis oro masių persitvarkymas. Pavyzdžiui, Portugalijoje praėjusią savaitę gausiai prisnigo, po to buvo atlydys, vėliau prapliupo kruša.

Šaltas oras — iš šiaurės

Šiuo metu ties Lietuva praeina šaltos oro masės iš šiaurės, šiaurės vakarų. Sinoptikai prognozuoja, kad gegužės 3-ios naktį daugelyje rajonų numatomi krituliai, oro temperatūra svyruos tarp 0— 5 laipsnių šilumos, vietomis dirvos paviršiuje šalnos iki 3 laipsnių šalčio. Dieną prognozuojami krituliai, daugiausia lietus, oras sušils iki 7— 12 laipsnių šilumos. Gegužės 4 dieną išsilaikys panašūs orai.

Sigita STONKIENĖ, Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų