REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Skelbiama, kad JAV nukovė Osamą bin Ladeną. CNN skelbė, kad „Al Qaedos“ lyderis buvo nukautas Pakistane per JAV vykdytą karinę operaciją. Informuojama, kad O. bin Ladeno kūnas yra JAV specialiųjų pajėgų žinioje Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 13.38) Pasak JAV pareigūno, JAV neinformavo Pakistano vyriausybės apie operaciją.

(papildyta 11:57) Pakistane nukauto teroristų tinklo „Al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno  kūnas palaidotas jūroje. Tai pirmadienį pranešė JAV vyriausybės šaltiniai.

REKLAMA

Kartu su „Al Qaedos“ lyderiu žuvo dar trys vyrai ir viena moteris, kuria buvo pasinaudota kaip gyvuoju skydu. Vienas iš žuvusių – O. bin Ladeno sūnus.

Paskelbus šia žinią, žmonės susirinko prie Baltųjų rūmų Vašingtone.Vaizdo įrašą tiesiogiai iš Baltųjų rūmų galite matyti čia.

JAV prezidentas įspėjo, kad „Al Qaeda“ rengs naujas atakas. Dėl to nėra jokių abejonių, pridūrė jis. „Mes privalome likti budrūs namuose ir užsienyje ir tai darysime“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV vyriausybė įspėjo savo piliečius visame pasaulyje dėl smurto, nukreipto prieš amerikiečius. Valstybės departamentas Vašingtone paskelbė pareiškimą, skirtą „JAV piliečiams tose teritorijose, kuriose pastarieji įvykiai gali sukelti smurtą prieš amerikiečius“. Departamentas įspėjo juos laikytis atokiai nuo žmonių susibūrimų ir demonstracijų, taip pat vengti palikti namus ir viešbučius.

O. bin Ladenas kaltintas organizavęs Rugsėjo 11–osios išpuolius JAV. Dėl to žuvo apie 3000 civilių žmonių, gelbėtojų ir policijos pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujas vadas?

Vadovavimą „Al Qaeda“ po Osamos bin Ladeno žūties, manoma, perims antrasis pagal rangą tinklo narys – Egipte gimęs gydytojas chirurgas Ayman al–Zawahris, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

A. al Zavaris buvo O. bin Ladeno ir „Al Qaeda“ tinklo veiksmų planuotojas ir dažniausiai viešumoje matomas „Al Qaeda“ narys, ne kartą vaizdo įrašuose smerkęs JAV ir jos sąjungininkes. Tarptautinio teroristų paieškos instituto žvalgybos grupės praėjusį mėnesį gautame pranešime jis ragino musulmonus kovoti su NATO ir JAV pajėgomis Libijoje.

REKLAMA

Aukštuomenei priklausančioje šeimoje gimęs 50–metis egiptietis yra antras FTB labiausiai ieškomų teroristų sąraše. Manoma, kad, kaip ir O. bin Ladenas, A. al Zavaris slepiasi Afganistano ir Pakistano pasienyje.

A. al Zavaris apibūdinamas kaip pagrindinis „Al Qaeda“ veiksmų planuotojas ir artimiausias O. bin Ladeno patarėjas.

Prabangi slėptuvė

JAV pajėgos aptiko „Al Qaeda“ lyderį Osama bin Laden ne atšiauriuose Afganistano pasienio kalnuose, o milijono dolerių vertės pastate Pakistano sostinės priemiestyje, praneša „Reuters“.

REKLAMA

„Al Qaeda“ lyderis rastas po daugiau nei ketverius metus trukusio O. bin Ladeno kurjerio sekimo. Pastebėta, kad kurjeris ir jo brolis su šeimomis gyvena ypač gerai apsaugotame pastate, pranešė JAV pareigūnai.

Namas stovi Abotabado mieste, maždaug už 56 km nuo Pakistano sostinės. Pastatas yra apie aštuonis kartus didesnis už šalia esančius namus. Pastate įrengta daug apsaugos priemonių, o gyventojai neišmesdavo šiukšlių į konteinerius, bet jas sudegindavo. „Verta pastebėti, kad nuosavybės vertė – apie milijoną JAV dolerių, bet pastate nėra nei telefono, nei interneto, – sakė pareigūnas. – Brolių pajamų šaltinis nebuvo aiškus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV tyrėjai suprato, kad kartu su brolių šeimomis pastate gyvena ir trečia šeima, atitinkanti O. bin Ladeno šeimos sudėtį. JAV prezidento atstovas pasakojo: „Viskas, ką matėme, – labai įmantri apsaugos sistema, informacija apie brolius ir jų elgesys bei pastato vieta – sutapo su mūsų ekspertų nuomone apie galimą O. bin Ladeno slėptuvę“.

Nedidelė JAV karių grupė sraigtasparniu atakavo pastatą sekmadienio popietę, informavo pareigūnai. Per 40 minučių trukusią kovą žuvo O. bin Ladenas, vienas jo sūnų, neatpažinta moteris ir du vyrai – kurjeris bei jo brolis.

REKLAMA

Valstybių vadovai džiaugiasi JAV pergale

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Billas Clintonas teigė, kad tai išties svarbi akimirka ne tik per rugsėjo 11–ąją ar kitas atakas žuvusių žmonių šeimoms, bet ir visiems pasaulio žmonėms, siekiantiems taikos.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Deividas Cameronas:

„Žinia, kad O. bin Ladenas žuvo, suteiks palengvėjimą žmonėms visame pasaulyje. O. bin Ladenas atsakingas už didžiausius terorizmo žiaurumus pasaulyje, įvykdytus rugsėjo 11–ąją, ir už daugelį kitų išpuolių, nusinešusių tūkstančių žmonių, tarp jų daugelio britų, gyvybes. Labai pasisekė, kad jis surastas ir kad daugiau nebegalės vykdyti savo pasaulinio terorizmo kampanijos“.

REKLAMA

Izraelio ministras pirmininkas Benjamin Netanyahu:

„Tai didžiulė teisingumo, laisvės ir vertybių, kurias pripažįsta visos demokratinės šalys, petys į petį ryžtingai kovojančios su terorizmu, pergalė“.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas:

„Po rugsėjo 11–osios prisiekėme (...), kad nesustosime bandydami sučiupti O. bin Ladeną. Milijonams žmonių, įskaitant daugelį atidavusių didžiausią auką už mūsų šalį, prisidėjus prie šio tikslo, mes tesėjome savo žodį.

O. bin Ladeno nužudymas nesumažina kančios, kurią nuo jo rankos patyrė Niujorko gyventojai ir visi amerikiečiai, tačiau tai yra labai svarbi pergalė mūsų tautai ir duoklė milijonams vyrų ir moterų, taip ryžtingai kovojusių už mūsų šalį (...). Niujorkiečiai dešimt metų laukė šios žinios. Viliuosi, kad šis įvykis 2001–ųjų rugsėjo 11–ąją netekusiems mylimųjų suteiks nors truputį paguodos".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Valstijų doleris ir akcijų rinka pirmadienį sustiprėjo po to, kai savo kalboje per televiziją JAV prezidentas  Obama pareiškė, jog Pakistane per operaciją nukautas teroristų tinklo „Al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas, praneša BBC. Naftos kainos smuktelėjo daugiau nei 1 procentu, nukrito ir aukso bei sidabro kainos.

Analitikų nuomone, O. bin Ladeno mirtis greičiausiai susilpnins rizikas dėl saugumo ir pagerins vartotojų pasitikėjimą Jungtinėse Valstijose.

Tačiau jie įspėjo, kad ilgalaikės rizikos dėl JAV ir pasaulio ekonomikos vargu ar susilpnės.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzajus pirmadienį kreipėsi į Talibaną, teigdamas, kad reikia pasimokyti iš Osamos bin Ladeno žūties, ir ragindamas Talibaną nutraukti kovas, praneša „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų