REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbiausi praėjusios savaitės įvykiai ir naujienos – trumpai.

2011 04 25, pirmadienis

Krikščioniškasis pasaulis šventė antrąją Velykų dieną. Šią dieną lietuviai nuo seno lalaudavo. Dar iki šiol tokias tradicijas išsaugoję Dzūkijos kaimai ir šiemet lalavo: lankė kaimynus ir sveikino juos su Prisikėlimo švente.

REKLAMA
REKLAMA

Lalavimas per Velykas – išskirtinė dainingiausio regiono, Dzūkijos, tradicija. Anksčiau anot senolių, lalaudavo tik nevedę vyrai, o lalauti pradėdavo jau pirmą Velykų vakarą.

REKLAMA

2011 04 26, antradienis

Lietuva ir pasaulis minėjo Černobylio atominės katastrofos 25-ąsias metines. 1986 m. balandžio 26 d., 1 val. 23 min., atliekant technologinį eksperimentą jėgainės reaktoriuje ir nesilaikant saugumo reikalavimų prasidėjo virtinė šiluminių sprogimų, buvo sugriautas vienas iš keturių reaktorių ir kilo per 30 gaisrų. Įvairiais skaičiavimais dėl priežasčių, susijusių su katastrofa, žuvo 10 tūkstančių žmonių, dar 3,5 milijono susirgo. Dėl radiacijos skydliaukės vėžys padažnėjo dešimčia kartų. Černobylio jėgainė elektrą gamino dar 14 metų – iki 2000 m. Likviduojant Černobylio atominės elektrinės katastrofos padarinius dalyvavo ir maždaug 7 tūkst. žmonių iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Šią dieną buvo ne tik prisimintos istorijos pamokos, bet ir svarstytos skaudžios katastrofą likvidavusių „černobyliečių“ problemos, aptartos branduolinės energetikos perspektyvos, o Vilniuje surengtas protestas prieš naujų atominių elektrinių statybą.

2011 04 27, trečiadienis

Pasikeitė Ignalinos atominės elektrinės vadovas.Vyriausybės posėdyje trečiadienį nebeveikiančios ir uždaromos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) generaliniu direktoriumi buvo paskirtas Žilvinas Jurkšus. Daugiau nei metus jai vadovavęs Osvaldas Čiukšys tapo Ignalinos AE korporatyvinių reikalų direktoriumi. IAE pranešime spaudai teigiama, jog ši vadovų rotacija padės efektyviau sukoncentruoti žmogiškuosius išteklius ir skirti reikiamą dėmesį tiek vidaus administravimui, tiek išoriniams ryšiams stiprinti: bus siekiama veiklos tęstinumo, užtikrinant tolimesnę pradėtų reformų eigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 04 28, ketvirtadienis

Neatleidus N. Venckienės, iš Garbės teismo pasitraukė 2 teisėjai. Prezidentei Daliai Grybauskaitei nesutikus iš pareigų neatleisti  Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės, iš Teisėjų garbės teismo nusprendė trauktis du teisėjai. Atsistatydinimo pareiškimą ketvirtadienį parašė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Stasys Gagys, o trečiadienį – Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys. Teisėjų garbės teismas buvo nusprendęs, kad N. Venckienė pažemino teisėjo vardą ir siūlė prezidentei ją atleidimą iš užimamų pareigų.

REKLAMA

2011 04 29, penktadienis

Didžiojoje Britanijoje įvyko karališkosios vestuvės. Iškilmingos ceremonijos metu Vestminsterio abatijoje susituokė princas Williamas ir Kate Middleton. Ji – pirmoji po 350 metų nekilminga mergina, ištekėjusi už princo ir atsidūrusi taip arti sosto. Karalienė Elizabeth II Catherine Middleton suteikė Kembridžo hercogienės titulą, o princas Williamas paskelbtas Kembridžo hercogu. Keli šimtai tūkstančių karališkosios šeimos gerbėjų išėjo į Londono gatvės pasveikinti sosto įpėdinio ir jo nuotakos, o įspūdingos vestuvių ceremonijos transliaciją per televiziją ir internetu stebėjo iki 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje.

REKLAMA

2011 04 30, šeštadienis

Istoriniame LSDP suvažiavime pirmininku perrinktas A. Butkevičius. Šeštadienį į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) XXX suvažiavimą susirinkę delegatai pirmininku dar vienai dvejų metų kadencijai perrinko Algirdą Butkevičių. Kandidatuoti į partijos pirmininko postą atsisakė Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė bei Seimo narys Juozas Olekas. Politikai savo sprendimą motyvavo tuo, jog dabartinis partijos vadovas įrodė, kad puikiai sugeba vadovauti vienai didžiausių ir seniausių partijų Lietuvoje. Tą esą įrodo ir geri rinkimų į savivaldybių tarybas rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 05 01, sekmadienis

Popiežius Jonas Pauliaus II paskelbtas palaimintuoju. Šimtai tūkstančių žmonių susirinko Šv. Petro aikštėje Atvelykio sekmadienį dalyvauti popiežiaus Jono Pauliaus II beatifikacijos iškilmėse. Minios pajudėjo Vatikano link visomis kryptimis dar prieš dienai išauštant, kad užsiimtų gerą vietą mišioms, per kurias popiežius Jonas Paulius II sekmadienį priartėjo prie šventųjų – jo įpėdinis paskelbė jį palaimintuoju. Popiežius Benediktas XVI iškilmingų mišių metu ištarė lotynišką formuluotę, paskelbdamas vieną populiariausių popiežių istorijoje Bažnyčios „palaimintuoju“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų