REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonija – ant branduolinės katastrofos krašto, prieš metus šachtoje JAV nugriaudėjo sprogimas, o Meksikos įlankoje išsiliejo naft a. Bet ar yra alternatyvų? Žurnalistai kartu su specialistais pasiryžo apžvelgti energijos rūšis ir paieškoti alternatyvų arba ti esiog padėti išsirinkti geriausią iš blogiausių.

REKLAMA
REKLAMA

Branduolinė energija

Pasaulis sugniaužęs kvapą seka įvykius Japonijos Fukušimos atominėje elektrinėje, kurios reaktoriai nesustoja skleisti radiacijos. Blogiausias galimas scenarijus: radioaktyviosios dalelės bus nupūstos šalies vidun, o tai – milžiniškas pavojus milijonams žmonių. Pastaroji krizė paskatino permąstyti branduolinę politiką. Jungtinėse Amerikos Valstijose lobistai iš paskutiniųjų gina atominės energijos industriją, o mokslininkai savo ruožtu spaudžia biurokratus tikindami, kad Amerikos jėgainėms būtinas skubus remontas. Gali būti, kad taip ilgai palankiai vertintai branduolinei energijai iš tiesų atėjo galas.

REKLAMA

Nafta

Po milžiniškos katastrofos šioje industrijos šakoje praėjo beveik metai. 2010 m. balandžio 20-ąją įvykęs sprogimas naftos gavybos platformoje „Deepwater Horizon“ (Meksikos įlanka) nusinešė 11 gyvybių, o iš gręžinio, esančio daugiau kaip 1,5 km gylyje, į jūrą pradėjo plūsti nafta. Dėl įtampos ir taršos tūkstančiai žmonių buvo pažeisti fi ziškai ir psichiškai. Per 86 dienas į vandenyną išsiliejo 5 mln. barelių naftos. Turizmas aplink Meksikos įlanką (Luizianos, Misisipės, Alabamos, Floridos valstijose) labai sumažėjo. Tačiau amerikiečiai, atrodo, yra linkę pamiršti didžiausią ekologinę katastrofą JAV istorijoje: 6 iš 10 žmonių sako, kad palaiko naftos gavybą atviroje jūroje. JAV vyriausybė kovo mėnesį pritarė antrajai giluminės naftos gavybos platformai minėtoje įlankoje.

REKLAMA
REKLAMA

Akmens anglis

Sukrečiančią katastrofą teko išgyventi ir akmens anglies industrijai. 29 darbuotojai žuvo įvykus sprogimui anglies kasykloje Vakarų Virdžinijoje. Šios industrijos kritikai viešai smerkia skleidžiamą taršą, o televizija niekada nepamiršta šachtininkus ištinkančių nelaimių, rodos, vykstančių laikrodžio rodyklės tikslumu. Praeitą rudenį 700 ieškovų padavė į teismą ketvirtą didžiausią JAV anglies gavybos įmonę „Massey Energy“. Jie kaltina įmonę dėl nuodingųjų metalų patekimo į geriamąjį vandenį. Įmonė visus kaltinimus neigia. Kitai anglies kasybos industrijos milžinei neseniai teko pakloti 4 mln. dolerių dėl užteršto vandens Vakarų Virdžinijos ir kitose valstijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėjas

Kalbant apie švarią ir atsinaujinančią energiją, vėjo jėgainės turi daug šalininkų. Tačiau gyvūnų tarp jų nėra. Naujausių tyrimų duomenimis, snapuotieji banginiai, kurie yra raganosio dydžio ir autobuso svorio, dėl vėjo jėgainių jūrose visiškai susipainioja, todėl atsiduria paplūdimiuose. Paukščiams vėjo turbinos taip pat mirtinos. Vėjo jėgainės Kalifornijoje per metus sukapoja tūkstančius paukščių, įskaitant auksinius erelius ir raudonuodegius vanagus. Kritikų teigimu, vėjo energija nesumažino anglies dvideginio išsiskyrimo šalyse, kur vyrauja šios jėgainės.

REKLAMA

Javai

Biologinio kuro, pavyzdžiui, etanolio, populiarumas stipriai išaugo JAV prezidento Džordžo Bušo valdymo laikotarpiu. Tai buvo suprantama kaip galimybė JAV atsisakyti priklausomybės nuo naftos, tačiau ir ši nekalta energijos gavybos rūšis turi baisiųjų pusių. Agronomijai tinkamų žemių naudojimas energijai išgauti maisto kainas iškelia į kosmines aukštumas. Viena iš protestų Tunise, Egipte ir Jemene priežasčių – maisto trūkumas. „Duokite mums cukraus!“ – šaukė Alžyro žmonės gatvėse. Jungtinių Tautų duomenimis, javų kainos pasiekė rekordinį lygį ir 1 milijardas žmonių badauja.

REKLAMA

Dujos

Naujų energijos išgavimo būdų paieška paskatino JAV pradėti sparčiai vystyti skalūnų dujų išgavimo procesą, dar kitaip vadinamą hidrauliniu skaldymu. Proceso metu gamtinės dujos yra išgaunamos labai dideliu spaudimu į beveik dviejų kilometrų gylį pumpuojant specialų skystą mišinį, sudarytą iš smėlio, vandens ir specialių cheminių priedų. Praktika paplito visose JAV. Tačiau šios energijos išgavimo būdo kritikų taip pat netrūksta. Jų teigimu, purškiamas mišinys yra nuodingas, prisotinantis dirvožemį ir vandenį radioaktyviomis ir kancerogeninėmis medžiagomis. 2010- ųjų dokumentinio fi lmo „Dujų šalis“ režisierius Džošas Foksas teigia, kad dujų skaldymo procesas yra pavojingas sveikatai ir gali sukelti daug problemų: nuo smegenų pažeidimų iki kvėpavimo sutrikimų ar net vėžio.

Pagal newsweek.com parengė Tomas ZABULIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų