REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per du šimtus Panevėžio kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų fakulteto absolventų netrukus taps diplomuotais specialistais. Kai kuriems jų plačiau nei gimtinėje atsivers kitų šalių gydymo įstaigų durys.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik keturių šimtų Panevėžio ligoninės valytojų ir pagalbinių darbininkų būryje darbuojasi ir keletas kvalifikuotų bendrosios praktikos slaugytojų. Taip jos tikisi sulaukti savo eilės kada nors gauti slaugytojos etatą ir dirbti pagal pasirinktą ir išmoktą profesiją.

REKLAMA

Šluoja ir tikisi

Šiemet Panevėžio kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų fakultetas vėl pakvies mokytis du šimtus žmonių. Fakulteto prodekanė Laima Užaitė atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu į mokslus kimba vyresni, savo pasirinkimu neabejojantys žmonės.

„Ateina mokytis ne dėl to, kad reikia, o dėl to, kad nori dirbti pagal pasirinktąją specialybę mėgstamą darbą“, – sako prodekanė.

Nors baigus studijas iš karto gauti slaugytojos darbą nėra paprasta, tačiau, pasak L. Užaitės, tikrai norintys dirbti vietą vis tiek suranda. Juolab kad Panevėžio kolegijoje įgytas slaugytojos diplomas galioja ir kitose Europos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

„Gaila, kad dažnas ir randa darbą tik užsienyje. Nesame nusiteikę prieš galimybę slaugytojams padirbėti kituose kraštuose, juk tai labai naudinga patirtis, daug galima pasisemti ir profesijos, ir kalbos, ir kitos šalies kultūros srityse. Tačiau vis dėlto ne tam slaugytojus, kineziterapeutus ar kitų sričių specialistus ruošiame, ne užsieniui“, – sakė fakulteto prodekanė L. Užaitė.

Reikia mokėti kalbą

Bendrosios praktikos slaugytojos darbo užsienyje susiranda pačios, jas pakviečia svetur jau dirbančios kolegės. Dažnai sužinoti įsidarbinimo užsienyje galimybių užsukama ir į Darbo biržą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio darbo biržoje įsikūrusiame „Eures“ biure patarėja dirbanti Jurgita Klingaitė sako, kad susidomėjimas slaugytojų darbu užsienyje tikrai nemažas.

„Užsuka, teiraujasi, kokios sąlygos, reikalavimai. Neklausiame žmonių, ar jie dar studijuoja, ar jau yra dirbę tą darbą, tiesiog išaiškiname, ko klausiami ir, jeigu atitinka reikalavimus, žmogus gali važiuoti ir dirbti“, – sakė patarėja.

Šiuo metu bendrosios praktikos slaugytojų ieško Vokietijos, Norvegijos, Anglijos gydymo įstaigos. Reikalaujama mokėti tos šalies, į kurią vykstama, kalbą: juk reikės susikalbėti su slaugomais žmonėmis. Be to, Anglija dar reikalauja įsigyti papildomą pažymą.

REKLAMA

Norintys dirbti užsienyje į „Eures“ – Europos užimtumo tarnybą – užsuka teirautis ir apie kitus darbus. Konsultantai nemokamai padeda ir pataria asmenims, norintiems dirbti užsienyje, informuoja apie atitinkamas laisvas darbo vietas ir padeda rašyti prašymus bei gyvenimo aprašymus. Jie naudojasi duomenų baze, kurioje yra informacijos apie gyvenimo ir darbo sąlygas, darbo rinkas, būsto sąlygas, švietimą, pragyvenimo išlaidas, socialinę sritį reglamentuojančius teisės aktus, mokesčių sistemą, mokymosi galimybes, kvalifikacijų pripažinimą visose valstybėse narėse. Taip pat „Eures“ paslaugomis gali naudotis ir darbdaviai, ieškodami darbuotojų svetur. Norint pasinaudoti „Eures“ konsultanto pagalba, nebūtina būti užsiregistravus Darbo biržoje.

REKLAMA

Darbo krūviai didžiuliai

Panevėžio ligoninėje šiuo metu dirba apie 900 bendrosios praktikos slaugytojų.

Kaip teigia vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugos reikalams Jolanta Gertienė, daug permainų pastaraisiais metais įvyko ligoninėje: prie jos prijungta Likėnų sanatorija, Infekcinė ligoninė, atidaryti nauji skyriai, rekonstruoti senieji. „Vis dėlto šiuo metu darbo prašyti atėjusi bendrosios praktikos slaugytoja jo negaus – visi etatai užimti. Tačiau Personalo skyriuje prašymai priimami. Jeigu yra galimybė, pasiūlome įsidarbinti ir padirbėti kitus darbus, kol atsiras slaugytojos etatas“, – sakė pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų fakulteto studentams vieta praktikai visada suteikiama. J. Gertienė kuruoja ligoninėje praktiką atliekančių slaugos studentų veiklą.

Vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugos reikalams organizuoja slaugos darbą ir vadovauja visų ligoninės padalinių slaugos personalui. Analizuodama, vertindama slaugytojų darbą ji atkreipė dėmesį, kad darbo sąlygos slaugytojoms, atnaujinus nemažai ligoninės patalpų, labai pagerėjo. Tačiau darbo krūviai vis didėja ir sunkėja.

„Dabar į ligoninę patenka tik tikrai sunkiai sergantys žmonės, nebeguldomi šiek tiek sunegalavusieji. O prie sunkių ligonių darbas nelengvas“, – sakė J. Gertienė.

REKLAMA

Vyriausiojo gydytojo pavaduotoja sako, kad atidarant rekonstruotą ligoninės Priėmimo skyrių reikėjo ir papildomų slaugytojų etatų. Tačiau tuo metu darbo neteko Infekcinės ligoninės slaugytojos, tad jos ir buvo priimtos į naujas darbo vietas.

Specialistams laisvų darbo vietų buvo ir Likėnų reabilitacinėje ligoninėje. Šiame Panevėžio ligoninės filiale ketinama ir ateityje steigti naujų etatų, nes veikla plečiama. Dabar čia nuolat gydoma apie 100 žmonių, o visai neseniai būdavo tik apie 30–40.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų