REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąjį gegužės savaitgalį Lietuvos miestų centruose ir užkaboriuose sklandys muzika – rengiama jau penktoji „Gatvės muzikos diena“ (GMD). Šventės iniciatorius Andrius Mamontovas įsitikinęs, kad šiai, rekordinei dalyvių skaičiumi, GMD specialios reklamos nė nereikia. Norinčiųjų brazdinti gitarą ar mušti būgną skaičius auga kaip ant mielių – sostinėje vos per kelias dienas dalyvių skaičius išaugo nuo pusantro iki dviejų šimtų.

REKLAMA
REKLAMA

Neįmanoma nuspėti dalyvių skaičiaus

„Neįmanoma nei tikėtis, nei planuoti, kiek dalyvių bus šiemet. Praeitais metais buvo mažiau gal dėl to, kad po 2009 metų renginių, kai Vilnius tapo Europos kultūros sostine, buvo nusėdimas, o da

REKLAMA

bar vėl sugrįžta. Kol kas tai – didžiausias dalyvių skaičius“, – naujienų portalui lrt.lt sakė A. Mamontovas.

Atlikėjas nelinkęs leistis į diskusijas ir svarstymus, kaip šventės dalyvių ir svečių planus atvykti į GMD galėtų pakoreguoti lietus. Kita vertus, atsirado planų ir ketinimų kitąmet šventę nukelti į gegužės mėnesio galą.

Šiais metais staigmenų netrūks: neatskleidžiamame Lietuvos mieste vyks muzikinis „flashmob“ renginys, garsus gongų garsų šou. Prie GMD prisidės Jurgos Ivanauskaitės skverelio katinas iš Aguonų gatvės, radijo stotys pagerbdamos gatvės muzikantus transliuos „gyvą gatvės garsą“ iš šventės vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Bus ir svečių – į Lietuvą atvyks miestų savivaldybių atstovai, atsakingi už renginius savo miestuose, iš Sankt Peterburgo, Rygos, Talino bei Minsko. Esą jie galėtų susipažinti su šia švente plačiau ir galbūt vėliau surengti tokią šventę savo miestuose.

GMD – ne talentų šou

„Grojimas gatvėje pradedančiam muzikantui yra laiptelis į sceną, o patyrusiam muzikantui – žingsnis išsilaisvinimo nuo jau susiformavusių scenos įpročių ar klišių link. Abiem atvejais – tai veda į asmeninį tobulėjimą, taigi GMD yra ne tik smagu, bet ir verta“, – neabejoja A. Mamontovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot jo, ši šventė neturi tikslo atrasti kokius nors talentus. „Tai nėra talentų šou, GMD dalyvauja ir jauni, ir vyresni, ir apskritai garbaus amžiaus žmonės. Įvairiausių profesijų, ir profesionalai, ir mėgėjai ar tiesiog prijaučiantys. Jei kas nors pasirodys taip įspūdingai, kad taps žinomas – mes tiktai džiaugsimės“, – tikino šventės iniciatorius. Atlikėjas pridūrė, kad skirtumus tarp kasmetinių šios šventės dienų atneša patys dalyviai, todėl kiekvienais metais ji – vis kitokia.

REKLAMA

Netrūks ir žinomi atlikėjų pasirodymų. Anot A. Mamontovo, visada entuziastingai šią dieną palaiko grupė „Inculto“, „Skamp“. Savo solinę programą turėtų pristatyti Jurgis Didžiulis ir Erika Dženings.

Paklaustas, ką pačiam A. Mamontovui reiškia GMD, atlikėjas nedaugžodžiavo: „Tai miesto šventė, gera nuotaika. Svarbu, kad būtų ypatingai stiprus ryšys. Tai, ko mums labai trūksta.“ Atlikėjas GMD pasirodys finaliniame pasirodyme, kuriame muš būgną.

2007 m. leidimai groti gatvėse buvo suteikti 295 kolektyvams, „Gatvės muzikos dienoje“ muzikavo apie 600 muzikantų. 2008 m. Ši šventė su trenksmu nuskambėjo per visą Lietuvą: sostinėje ir dar 31 mieste ir miestelyje grojo daugiau kaip 3000 muzikantų.

2009 metais per ją gatvėse džiazą, roką, klasiką, ritmus ir liaudies muziką grojo visame pasaulyje gyvenantys lietuviai.

Vytenis Radžiūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų