REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolė išsiaiškino, kad praėjusiais kriziniais metais Privalomojo sveikatos fondo biudžetas (PSDF) buvo perteklinis, o papildomos lėšos, užuot jas skyrus gydymo įstaigoms, buvo dedamos į bankus.

REKLAMA
REKLAMA

„Metų pabaigoje esant pertekliniam biudžetui buvo apie 125 mln. litų terminuotuose bankų indėliuose, o gydymo įstaigoms buvo kompensuojama ne visa suteiktos paslaugos bazinė kaina. Už vieną litą gydymo įstaigos suteikė paslaugų, o metų pradžioje jos gavo tik 81 centą, metų pabaigoje buvo šiek tiek kilstelta ir apmokama buvo apie 89 centus", – sakė valstybės kontrolieriaus pavaduotoja Daiva Bakutienė.

REKLAMA

Valstybiniai auditoriai nustatė, kad ataskaitos, kurias teikia Valstybinė ligonių kasa, nėra pakankamai informatyvios ir nurodyti duomenys nėra teisingi.

„Ligonių kasos teikia ataskaitas, kuriose nurodyta, kad 2010 metais PSDF biudžetas buvo subalansuotas, šiuo atveju, kad buvo patirta 4,7 mlrd. litų išlaidų ir tiek pat buvo gauta pajamų, tačiau auditoriai nustatė, kad PSDF biudžetas buvo perteklinis, ir tas perteklius metų pabaigoje buvo 551 mln. litų", – sakė D. Bakutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės kontrolieriaus pavaduotoja paaiškino, kad yra numatyta, jog PSDF biudžetas ir turi suformuoti 10 proc. nuo gautų pajamų rezervą, tačiau net ir tai padarius vis tiek lieka 117 mln. litų, kai tuo tarpu tvirtinant 2011 metų biudžetą valstybė numatė subalansavimui skirti 110 mln. litų. Kaip reikia elgtis, kai fondas viršija viršplanines pajamas ir nustatytą rezervą, nėra reglamentuota.

Taip pat nėra teisės aktais apibrėžta, ar turėtų būti tikslinamas PSDF biudžetas, jeigu vykdant paaiškėja, kad jis gauna perteklių ir nereikia papildomų valstybės biudžeto lėšų biudžetui subalansuoti.

Taigi, kaip nustatė Valstybės kontrolės specialistai, atsitiko taip, kad 2010 metais turėdamas viršplaninių pajamų ir patyręs mažiau planuotų išlaidų PSDF biudžetas dar gavo papildomų valstybės biudžeto lėšų PSDF biudžeto subalansavimui, ir tai yra daugiau kaip 300 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų