REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant pritraukti į Lietuvą gabius magistrantūros studentus iš trečiųjų šalių, sukurtas finansinės paramos mechanizmas. Vyriausybė patvirtino paramos antrosios pakopos studentams užsieniečiams skyrimo tvarką.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos aukštasis mokslas konkuruoja atviroje akademinėje erdvėje su kitų šalių universitetais,  daugelis šalių siekia pritraukti geriausius užsienio protus ir sudaro jiems patrauklias studijų sąlygas.  Lietuva iki šiol tokio paramos mechanizmo neturėjo, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. – Sieksime populiarinti Lietuvos aukštąsias mokyklas, kad į jas atvažiuotų studijuoti kuo daugiau gabių užsieniečių“.

REKLAMA

Pasak ministro, planuojama, kad kitų šalių jaunimas galėtų sudaryti 10 proc. Lietuvos studentijos. Tačiau tai didele dalimi priklausys ir nuo to, kaip į studijų populiarinimą įsitrauks pačios aukštosios  mokyklos.

Pernai imtasi iniciatyvos sudominti studijomis Lietuvoje studentus iš Azerbaidžano. Sužinojęs apie tokią galimybę,  jaunimas gausiai dalyvavo konkurse dėl nemokamų studijų, o kai kurie atvyko studijuoti už savo lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Į magistro studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose įstojusiems užsieniečiams iš trečiųjų šalių numatyta dviejų rūšių parama: išmoka studijų kainai padengti ir 1300 litų (10 BSI dydžio) stipendija.

Užsieniečiai galės gauti stipendiją arba stipendiją ir išmoką. Parama bus skiriama visam studijų laikotarpiui. Atrenkant pretendentus bus vertinami bakalauro studijų rezultatai, studijų kalbos mokėjimas ir moksliniai pasiekimai.

Konkrečius paramos gavėjų skaičius kasmet tvirtins švietimo ir mokslo ministras. Pagal Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo prioritetus Švietimo ir mokslo ministerija numatys užsienio valstybes, kurių piliečiai gali pretenduoti į paramą, ir apie tai informuos Lietuvos diplomatines atstovybes tose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 m. Švietimo ir mokslo ministerija numato skirti paramą 8 trečiųjų šalių piliečiams: keturiems planuojama mokėti stipendiją, dar keturiems – stipendiją ir išmoką.

Tikimasi, kad finansinė parama padės į mūsų šalį pritraukti motyvuotus užsieniečius, kurie gebėtų drauge su Lietuvos mokslininkais vykdyti tyrimus, dalyvautų projektuose, bendradarbiautų šiuo metu kuriamuose mokslo, studijų ir verslo slėniuose.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, 2010 m. į magistro studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoti atvyko 77 trečiųjų šalių piliečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų