REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovą Baltarusijoje prasidėjusi valiutų krizė gena vietinius gyventojus ieškoti aplinkinių kelių, kur dar galima būtų išsikeisti kasdien vis nuvertėjančius rublius.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos bankai jau kuris laikas apriboję baltarusiškų rublių keitimą į kitas valiutas, tačiau vietos gyventojai išeičių ieško išradingais būdais. Kartais jų keliai atveda net į Lietuvą. Čia Baltarusijos gyventojai ne tik įsigudrina pirkti prekes banko kortelėmis ir jas grąžinę atgal gauti grynųjų, bet ir užsukti į Lietuvos bankus, tikintis pasikeisti menkos vertės rublius į kur kas vertingesnius eurus ar dolerius.

REKLAMA

Vis dėlto, Balsui.lt susisiekus su didžiaisiais Lietuvos komerciniais bankais, dauguma jų tvirtino baltarusiška valiuta grynaisias neprekiaujantys.

SEB banko grupės ryšių su žiniasklaida vadovo Arvydo Žilinsko teigimu, praktikos keisti baltarusiškus rublius į kitą valiutą grynaisiais pinigais bankas neturėjo ir anksčiau, to nedaro ir dabar.

„Swedbank“ Rinkų tarnybos vadovas Lietuvoje Tomas Andrejauskas taip pat tikino, kad grynųjų operacijų Baltarusijos valiuta bankas nevykdo. „Niekada ir neprekiavome baltarusiška valiuta, todėl ir situacija Baltarusijoje jokios įtakos nedaro“, - teigė banko atstovas. Paklaustas, kodėl bankas ir anksčiau neužsiėmė grynųjų pinigų operacijomis, tikino, kad tiek ir valiutos konvertavimo kaštai per dideli, tiek ir poreikio iš klientų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Banko „Snoras“ Investicinio verslo tarnybos direktorius Remigijus Bartaška Balsui.lt teigė, kad  jų bankas baltarusiškų rublių į grynuosius niekada nekeitė, nes šią valiutą sunku transportuoti atgal į Baltarusiją ir tai daryti bankui neapsimokėtų. Tačiau pašnekovas patvirtino, kad valiutos konvertavimą iš vienos į kitą banko pavedimu buvo galima atlikti, tačiau tik iki tol, kol prasidėjo valiutų krizė Baltarusijoje.

„Pavieniais atvejais bankinėse sąskaitose valiutas konvertuojame ir dabar, tačiau tik nedidelėmis apimtimis ir prastomis kainomis“, - teigė R. Bartaška. Anot jo, baltarusiškų rublių kursas šiuo metu yra kritęs iki 3045 rublių už dolerį, kai įprastai kursas siekia 5000 rublių už dolerį. „Rinka yra apmirusi“, - neslėpė banko atstovas ir pridūrė, kad vienas kitas klientas gal ir užklysta į banką, norėdamas pasikeisti valiutą, tačiau švieslentėje nemato jam tinkamo sandorio sumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bankas „Citadelė“ Baltarusijos rublius į grynuosius keičia tik labai nedideliais kiekiais, praėjusiomis dienomis tai buvo vidutiniškai apie kelis šimtus litų per dieną.

„Tai tik smulkūs valiutos keitimo sandoriai. Kursas krenta, vakar buvo 5,90 Lt už 10 tūkst. rublių, o šiandien jau  - 5,80 Lt ir keitimo sandorių beveik nebėra“, - situaciją komentavo „Citadelė“  banko rinkodaros ir viešųjų ryšių departamento direktorė Asta Blažytė.

Jos teigimu, keitimo galimybės artimiausiu metu vis labiau tampa minimalios, nes kursas nuolat krenta.

„Šiek tiek  padaugėję buvo  klientų iš Baltarusijos praeitą savaitę  -  jų buvo 15-20 proc. daugiau. Šią savaitę – visiškai mažai“, - teigė A. Blažytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų