REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio miesto tarybos sekretoriatui vadovaus merui lojalus žmogus. Tai kas, kad įstatymai draudžia, – į šį postą Povilas Vadopolas vis tiek pasodino partijos kolegę Ingridą Mazaliauskienę.

REKLAMA
REKLAMA

Visose šalies savivaldybėse tarybų sekretoriai arba sekretoriato vedėjai – politinio pasitikėjimo pareigybė. Jai užimti neskelbiamas joks konkursas. Į šią darbo vietą skiriami tik valdžios pasitikėjimą turintys asmenys, ir dažniausiai tai būna tos kadencijos tarybos valdančiajai daugumai prijaučiantys žmonės.

REKLAMA

Savi visada geriau

Panevėžio miesto savivaldybė tuo klausimu niekuo neišsiskiria iš kitų. Tačiau šiais metais įsigaliojo Vietos savivaldos įstatymo pataisa, pagal kurią tarybos sekretoriate mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautoju negali būti tos savivaldybės tarybos narys.

Pasibaigus savivaldos rinkimams, suformavus miesto Tarybos valdančiąją daugumą ir meru išrinkus socialdemokratą Povilą Vadopolą, iš karto buvo išsidalytos ir kitos aukščiausios pareigos: mero pavaduotojų postai atiteko darbiečiui Petrui Narkevičiui ir liberalsąjūdiečiui Gintarui Šileikiui, Savivaldybės administracijos direktorės kėdė liko tvarkietei Kristinai Vareikienei, jos dešiniąja ranka tapo socdemė Janina Gaidžiūnaitė. Atlikęs šiuos svarbiausius darbus, miesto galva ėmėsi dar vieno labai atsakingo – formuoti Tarybos sekretoriatą.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi šiame darbo bare dažniausiai pareigas gauna mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojai, Tarybos sekretoriato darbuotojai keičiasi. Jų kaita priklauso, kokiai politinei partijai pavaldus meras. (Ypač dažnai miesto Tarybos sekretoriate darbuotojai keitėsi per 2007–2011 metų kadenciją, nes per tuos ketverius metus net triskart keitėsi pati miesto valdžia.) Kaip žinoma, per 2011–2015 metų kadenciją vadovauti Panevėžiui vėl buvo patikėta miesto socialdemokratų lyderiui P. Vadopolui. O kartu su mero regalijomis jam suteikta teisė parinkti sekretoriatui ir darbuotojus, ir jų vadą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi P. Vadopolas nusprendė, kad su vadovės pareigomis geriausiai susidoros jo partijos kolegė ir Tarybos narė Ingrida Mazaliauskienė, padėjėja dirbs Vilija Sinickienė (jos abi Tarybos sekretoriate dirbo 2008–2009 metais, kai P. Vadopolas pirmąkart buvo išrinktas meru – autorės pastaba).

Kiti sekretoriato darbuotojai – Asta Povilauskienė, Vytautas Bernadickas, Arūnė Didžgalvytė, Raimonda Misevičienė ir Daiva Breivienė – nepakeisti. Ne vienas jų dirbo prie įvairių valdžių ir, matyt, įtiko visiems.

Rado, kaip apeiti įstatymą?

Meras P. Vadopolas patvirtino, kad Tarybos sekretoriatui vadovauti paskyrė Tarybos narę I. Mazaliauskienę.

REKLAMA

„Tiesa, ji bus ne Tarybos sekretoriato sekretorė, bet sekretoriato vedėja“, – aiškino meras. Ir į klausimą, kodėl keičiamas pareigybės pavadinimas, nutęsė: „Yra tam tikrų niuansų...“

„Kaip žinome, įstatymai keičiasi vos ne kas pusmetį ir prie jų reikia prisitaikyti. Specialistų, kurie dirbtų taip, kaip reikia, ir ypač gerai, nėra, – jų reikia su žiburiu ieškoti“, – suskubo tuos niuansus patikslinti P. Vadopolas.

Pasiteiravus, ar I. Mazaliauskienė, pradėjus vadovauti Tarybos sekretoriatui, neturėtų atsisakyti Tarybos nario mandato, meras buvo kategoriškas: „Ne, neturėtų! Jeigu būtų paliktas ankstesnis pareigybių pavadinimas – Tarybos sekretoriato sekretorė, – tuomet tektų atsisakyti Tarybos nario mandato, o dabar, kai ji paskirta Tarybos sekretoriato vedėja, atsisakyti mandato nereikia.“

REKLAMA

Koaliciniu susitarimu į mero postą grįžusiam P. Vadopolui, matyt, kiekvienas savas žmogus pašonėje brangus, – juolab kad miesto galva vis dar nepasirinkęs, kas jam patarinės. „Patarėjo ryšiams su visuomene dar neturiu – ieškau“, – pasiguodė.

Kokie dar žmonės galėtų atsidurti Tarybos sekretoriate, be jau dabar dirbančių, miesto galva irgi dar nežino. „Dar negaliu pasakyti, – skėsčiojo rankomis. – Juk darbas Tarybos sekretoriate labai atsakingas. Reikia, kad jame dirbtų kruopštūs ir patikimi žmonės, todėl neskubu rinktis. Be to, viską reikia sudėlioti pagal galiojančius įstatymus, kad klaidų nepadarytume.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminus, kad anksčiau atstovu spaudai dirbti buvo pasirinkęs Audrių Rudį, ir pasiteiravus, ar neplanuoja jo kviestis, P. Vadopolas purtė galvą: „Manau, kad ne. Ne todėl, kad jis neįtiko ar nepatiko. A. Rudys dirba kitą darbą Savivaldybės administracijoje (šiuo metu yra vyriausiasis ryšių su visuomene specialistas – autorės pastaba). Ieškosime kito specialisto.“

Įstatymas draudžia

Patvirtintame Panevėžio miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamente nurodyta, kad „savo įgaliojimų laikui meras gali turėti politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų ir visuomeninių patarėjų.

REKLAMA

Visuomeniniai patarėjai gali patarti merui jo kompetencijos klausimais. Visuomeninių patarėjų nurodymai nėra privalomi Savivaldybės administracijos darbuotojams. Visuomeniniams patarėjams išduodamas visuomeninio patarėjo pažymėjimas, jo formą tvirtina Savivaldybės meras.“

Reglamente nėra nurodyta, ar į Tarybą išrinkti politikai gali dirbti Tarybos sekretoriate. Todėl pasidarė smalsu, ar tikrai socdemė I. Mazaliauskienė gali būti ir Tarybos narė, ir dirbti Tarybos sekretoriato vedėja.

Nusprendėme pasiteirauti, ką tuo klausimu mano Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA

Jis atvirai prisipažino tiksliai atsakyti negalįs, tačiau, jo manymu, pagal dabar galiojančius šalyje įstatymus, Tarybos narys negali eiti mero politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigų. „Kadangi abejoju, geriau pasikonsultuokite su VRK nariu Jonu Udriu“, – pasiūlė Z. Vaigauskas.

VRK narys J. Udris, išgirdęs klausimą, ar gali Tarybos narys vadovauti Tarybos sekretoriatui, pacitavo Vietos savivaldos įstatymą: „Įstatyme aiškiai nurodyta, kad mero siūlymu gali būti steigiamas savivaldybės tarybos sekretoriatas. Tačiau įstatymo straipsniuose nurodyta, kad mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautoju negali būti tos savivaldybės tarybos narys. Todėl atsakymas į klausimą būtų: Tarybos narys negali vadovauti, dirbti sekretoriate.

Teisės aktai aiškiai nurodo, kuo gali ir kuo negali dirbti tarybos narys. Beje, be Vietos savivaldos įstatymo, yra dar Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas, kuriame nurodoma, kokios pareigos tarybos nariui nesuderinamos.“

Raimonda MIKUČIONYTĖ

Panevėžio balsas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų