REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) paragino JAV Kongresą jau 2011 finansiniais metais atšaukti subsidijas naftos kompanijoms ir paprašė parlamentarus apsvarstyti jo įstatymo projektą dėl šalies energetinio saugumo, praneša Baltųjų rūmų spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Benzino kainų tema Jungtinėse Valstijose pastarosiomis dienomis tapo kone svarbiausia. JAV prasideda nauja „benzino krizė“, pasireiškianti sparčiai augančiomis kainomis. Praėjusios savaitės pabaigoje prezidentas pranešė apie planus įsteigti specialiąją komisiją prie Teisingumo departamento, kuri tirtų kainų augimo priežastis, praneša „RIA Novosti“.

REKLAMA

Per mėnesį nuo tarptautinės koalicijos operacijos pradžios Libijoje vidutinė benzino galono (apie 3,8 litro) kaina išaugo nuo 3,8 iki 4,20 dolerio.

„Mes kol kas neturime universalaus ir spartaus sprendimo kovoje su augančiomis benzino kainomis, tačiau siūlome priemones, kad šalies piliečiai dėl to nenukentėtų. Vienas šių žingsnių - negarantuotų mokestinių lengvatų naftos ir dujų kompanijoms atšaukimas ir atsiradusių laisvų lėšų investavimas į ekologiniu požiūriu švarios energijos šaltinių kūrimą ir naudojimą. Tai leistų sumažinti mūsų priklausomybę nuo užsienio naftos“, - teigiama B. Obamos laiške abiem Kongreso rūmams.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas primena, kad valstybė suteikia naftos ir dujų bendrovėms mokestines lengvatas subsidijų forma už 4 mlrd. dolerių per metus. „O naftos kainos tuo metu toliau auga, ir kompanijos prognozuoja milžiniškus pelnus šį ketvirtį“, -pažymėjo B. Obama.

„Jeigu mes visi kartu mėginame kovoti su biudžeto deficitu, jokiu būdu negalime leisti sau išsaugoti šių lengvatų ir subsidijų. Štai kodėl siūlau jas išbraukti iš 2011 ir 2012 finansinių metų biudžeto“, teigiama B. Obamos laiške.

B. Obama taip pat paragino Kongresą susimąstyti apie tolesnius JAV priklausomybės nuo importuojamos naftos mažinimo kelius ir išnagrinėti jo siūlomą įstatymo projektą dėl energetinio saugumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų