REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Tarptautinėje genetikos konferencijoje, skirtoje Černobylio tragedijos 25-mečiui, mokslininkai paskelbė naujas išvadas, kad apsigimimai ir mutacijos dėl radiacijos tęsis dar apie 800 metų.

REKLAMA
REKLAMA

TATENA (Tarptautinė atominės energetikos agentūros) duomenimis, radiacija užterštoje zonoje šiuo metu gyvena apie 5 mln. Ukrainos ir Baltarusijos piliečių. Iš jų beveik 1,6 mln. – ypatingos radiacijos kontrolės zonoje, o 400 itin arti po yrančio sarkofago, po kuriuo dūla radioaktyvūs reaktoriaus griuvėsiai, rašo 15 min.lt.

REKLAMA

Per 25-erius nuo sprogimo praėjusius metus Černobylio apylinkėse dėl genetinių mutacijų dvigubai padidėjo įgimtų anomalijų skaičius. Radiacijos pasekmes jaučia ir dar jaus ištisos kartos.

Žitomyro Žemės ūkio akademijos Genetikos katedros profesorius Viačeslavas Konovalovas, norėdamas įrodyti, kad Černobylio katastrofos pasekmės žymiai rimtesnės, nei skelbia valdžia, surinko įspūdingą mutantų kolekciją. 100 egzempliorių – apsigimę gyvūnai su dvigubomis galvomis, dukart daugiau galūnių nei įprastai, sudarkytais neišsivysčiusiais kūnais. Bene kraupiausi eksponatai – radiacijos paveikti žmonių embrionai.

REKLAMA
REKLAMA

Savo moksliniame darbe „Genetiniai Černobylio katastrofos aspektai: po 25-erių metų“ V. Konovalovas apibendrino ilgamečių tyrimų rezultatus ir tvirtina, kad genetinių mutacijų pasekmes gali justi apšvitintų organizmų palikuonys iki 40-os kartos. Tad, jei kalbėtume apie žmones, tai gali užtrukti net 800 metų.

V. Konovalovo tyrimų rezultatai nebuvo „patogūs“ Ukrainos valdžiai. Savo mokslinę veiklą ir radiacijos poveikio organizmams tyrimus jis tęsia JAV.

Fotogalerijoje – Viačeslavo Konovalovo surinktos Černobylio mutantų kolekcijos egzemplioriai:

Černobylis po atominės katastrofos:

Balsas.lt įspėja, kad vaizdo medžiagoje esantys vaizdai gali šokiruoti:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų