REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Černobylio avarijos likvidatoriai iš Lietuvos sako, kad jiems dar ir dabar tenka įrodinėti radiacijos padarytą žalą sveikatai ir valstybės prašyti pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta finansinės paramos, sanatorijų, psichologų pagalbos, tuo metu jų sveikata besirūpinęs centras prieš kelerius metus uždarytas, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

7 milijonai nukentėjusių žmonių, 17 radiacija užterštų Europos valstybių.

Likviduoti Černobylio avarijos iš Lietuvos pasiųsta per 7 tūkst. vyrų.

Virš liepsnojančio reaktoriaus, kur radiacija siekė mirtiną lygį, 25 kartus kilęs lietuvis karo lakūnas, kur skrenda, sužinojo tik pakilęs.

„Virš reaktoriaus buvo aukšta temperatūra – 300 laipsnių. Bijojom, kad gali atsisakyti technika, neatlaikysim ir labai didelės radiacijos, apsaugos priemonių tuo metu mes neturėjom. Tiesiog atskridę nedelsdami vykdėm užduotį“, – prisimena buvęs karo lakūnas Algirdas Šimėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Į po kelerių metų Vilniuje „černobyliečiams“ įkurtą – tiesa, nutraukus finansavimą šiuo metu jau uždarytą – medicinos centrą kreipėsi tūkstančiai.

„Iš rajonų, miestelių žmones autobusais veždavo, mes priimdavom po 40–50 žmonių: širdies, kraugyslių, virškinimo trakto, plaučių ligos, aišku, ir onkologiniai susirgimai“, – sako Gediminas Rimdeika, buvusio Černobylio medicinos centro įkūrėjas.

Skaičiuojama, kad 1,5 tūkst. likviduotojų iš Lietuvos jau mirę. O gyviems sanatorinis gydymas, anksčiau dar retkarčiais skirtas, dabar, anot „černobyliečių“, iš viso nebeprieinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didžioji dalis išmokų, sanatorinių gydymų ir viso kito nuleista į savivaldybių lygmenį ir savivaldybės savo biudžetuose turi numatyti tas lėšas. Esant tokiai situcijai savivaldybės tuo neužsiiminėja, tiesiog nėra tų lėšų ir nėra ką vykdyti“, – teigia judėjimo „Černobylis“ pirmininkas Pranas Paškevičius.

Nesuteikiama ir psichologų pagalba, o vis dar nesutvarkyti teisės aktai, anot „černobyliečių“, neretam užkerta kelią gauti valstybinę pensiją ar dėl ligų nustatyti nedarbingumo lygį.

„Sutarėme, kad dar kartą „černobyliečiai“ raštu ir sveikatos apsaugos, ir socialinių reikalų ministrams problemų sąrašą įvardys, ir tada ieškosime būdų, kaip ir ką spręsti“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

REKLAMA

„Černobyliečiai“ pagerbti Seime. Čia jie politikams priminė, kad vis dar nesukurtas registras, kad gydytojai galėtų stebėti radiacijos poveikį ne tik jiems, bet ir jų vaikams, anūkams.

„Gerbiami Seimo nariai, norime gyventi garbingai ir išdidžiai, tačiau jūsų priimti įstatymai leidžia būti tik gražiai palaidotiems“, – sakė P. Paškevičius.

Nepritardamos naujų atominių elektrinių statyboms Lietuvoje ir, kaip planuojama, netoli jos sienų Baltarusijoje bei Rusijoje, aplinkosaugos organizacijos antradienį surengė protesto eiseną.

Kristina GARALEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų