REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus, kuriame brangus nekilnojamasis turtas ir dar brangesnė žemė, žemėlapyje – ne viena juodoji skylė. Taip galima pavadinti pastatus, kurių languose kelerius metus neįsižiebia šviesa, stogai pajuodę nuo gaisrų, durys užkaltos ir gyventi čia ryžtasi tik benamiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių kelis šimtus kvadratinių metrų užimančių ir net prestižinėse miesto vietose esančių statinių – ne vienas. Vilniaus savivaldybės darbuotojai suskaičiavo, kad sostinėje yra 87 apverktinos būklės pastatai. Vos daugiau nei šeštadalis jų, 2010 metų rugsėjo duomenimis, priklausė savivaldybei, likusieji turi savininkus.

REKLAMA

Miesto piktžaizdės

Specialistai aiškino, kad tuo atveju, jei Registrų centre nurodyta, kam priklauso pastatas, rasti savininką ir pareikšti priekaištų dėl pastato būklės nėra sunku. Galima net taikyti įvairias sankcijas, o galop, savininkui nesiimant veiksmų, pastatą nugriauti. Tačiau nutinka ir taip, kad apleistų pastatų savininkai negyvena nurodytose vietose, yra išvykę į užsienį tad jų valdomi pastatai ilgam lieka piktžaizdės miesto veide. Tik tuo atveju, jeigu pastato būklė kelia pavojų aplinkiniams gyventojams, jį siekiama nugriauti, priešingu atveju namas vaiduoklis lieka stovėti, o savininkui viena po kitos rašomi administracinės teisės pažeidimo protokolai.

REKLAMA
REKLAMA

Valdiškus griauna

Su valdžiai priklausančiais objektais kur kas paprasčiau: nenaudojami avarinės būklės pastatai arba sandarinami arba nugriaunami paliekant pamatus. Štai netoli sostinės esančioje Markučių gyvenvietėje nedidelio ploto apleistas namas traukė įvairaus plauko prašalaičius.

„Rašėme prašymus valdžiai, kad nugriautų, skundėmės ir galiausiai ėmė ir nugriovė, – pasakojo greta nugriautos lūšnos prabangų namą pasistatęs Markučių gyventojas. – Dar liko čia tokių laužų, ateina benamių, tempiasi šiukšles. Bet aš vakarais paleidžiu šunį, pagąsdinu truputį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau griovimo darbai užtrunka. Štai Naujojoje Vilnioje, Kojelavičiaus gatvėje, esančių laidojimo namų pastatas taip pat nenaudojamas, tačiau savivaldybė užbetonavo pirmo aukšto langus, aptvėrė pastatą linija „stop“ ir ant sienų užrašę „Pastatas avarinis. Eiti draudžiama“ statinį paliko.

Prašė milijono

Neretai apleisti statiniai tampa ginčų objektu. Tiesiant pietinį senamiesčio aplinkkelį architektai atkreipė dėmesį, kad didžiulis kelių aukštų apleistas senovinis pastatas K. Vanagėlio gatvės kampe ir greta esantys statinių likučiai kliudo projektui. Už sklypą ir statinius savininkas prašė milijono litų. Šalia pastato teko siaurinti aplinkkelį, nes tokios sumos miestas nenorėjo skirti.

REKLAMA

Netoli apleisto namo gyvenanti moteris „Ekonomika.lt“ pasakojo, kad vasarą didelė teritorija sutvarkoma, tačiau atnaujinimo ar griovimo darbų nematyti. Pašnekovė rodė į apdegusias namo sijas ir teigė, kad anksčiau čia apsigyvenę benamiai rinko visą įmanomą medieną ir kūrė laužus, kelis kartus pastatą padegė. „Atvažiuoja, užgesina. Po kurio laiko visus įėjimus užkalė, bet benamiai vis tiek randa kaip čia įlįsti“, – numojo ranka namo vaiduoklio kaimynė.

Apleista ligoninė

Vienas daugiausia apleistų statinių turintis miesto mikrorajonas – Naujoji Vilnia. Tokie duomenys fiksuojami ir Vilniaus savivaldybės dokumentuose. „Ekonomika.lt“ apsilankė šioje miesto dalyje esančios psichiatrijos ligoninės teritorijoje, kurioje – du dviejų ir trijų aukštų apleisti pastatai. Anksčiau čia buvo vaikų psichiatrijos skyriai, tačiau mažėjant ligonių pastatai ištuštėjo ir galiausiai liko nenaudojami. Bėgant laikui čia apsigyveno benamiai, vagys išsinešė viską, kas vertinga, išvogė metalą. Dabar vietoj langų žioji skylės, išlaužtos durys, visur – kalnai šiukšlių. Buvusiose palatose ant sienų likę „lankytojų“ užrašai ir linkėjimai, ne vienoje vietoje matyti, kad kurti laužai.

REKLAMA

Vietos gyventojai stebisi, kodėl šie pastatai buvo taip apleisti. „Juk buvo galima panaudoti, išnuomoti, įsikurti verslo įmonėms, galbūt įsteigti globos namus. Dabar, kai viskas išvogta, suniokota, kas gi norės čia ką nors tvarkyti?“ – retoriškai klausė netoli statinių sutiktas Naujosios Vilnios gyventojas. Ir iš tiesų antrasis ligoninės pastatas jau daug kur nebeturi ir sienų: benamiai jas „išlukštena“ ir parduoda po litą už plytą.

Renovacijai neužteko

Viename brangiausių Vilniaus rajonų, Antakalnyje, Karių kapų gatvėje, ne vienus metus stūkso didžiulis raudonų plytų pastatas. Tai – buvusios kareivinės. Tačiau kariai iš ten buvo perkelti į kitą vietą, o pastatas liko nenaudojamas. Netrukus negyvenamame pastate ėmė lankytis benamiai, langus išdaužė chuliganai, kol galop aplink atsirado tvora ir pats pastatas buvo uždengtas žaliu audeklu. Supraskite, renovacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greta buvusių kareivinių sutiktas garbaus amžiaus vyras, paklaustas, ar planuojama pastatą atnaujinti, numojo ranka. „Pusantrų metų. Iš pradžių planavo didelį projektą, vėliau paaiškėjo, kad nėra tiek pinigų, o dar krizė, – pasakojo vilnietis. – Geodezininkai išžvalgę plotą sakė, kad po kareivinėmis yra požeminis vandens telkinys, todėl jis nuolat smenga. Taip ir liko tuščias pastatas.“

Faktai: apleistas Vilnius

Pagal seniūnijų pateiktus sąrašus Vilniuje yra 87 neūkiškai prižiūrimi pastatai, kurių dauguma nenaudojami.

Daugiausia neprižiūrimų pastatų yra Šnipiškių, Senamiesčio, Naujosios Vilnios, Naujamiesčio, Žvėryno seniūnijose. Daugiausia problemų kelia Naujosios Vilnios rajono apleisti pastatai.

2010 metų rugsėjį Vilniaus savivaldybei priklausė 15 pastatų, pripažintų avariniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų