REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimūnai užsimojo nuo dešimtos vakaro į viešojo maitinimo įstaigas, prekiaujančias alkoholiu, nebeįleisti nepilnamečių. Tokia iniciatyva sveikinama, tačiau abejojama, ar nebus daugiau nesusipratimų nei naudos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal grupės Seimo narių siūlomą įstatymo pataisą siūloma įpareigoti įmones, turinčias licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais ir vykdančias viešojo maitinimo veiklą, užtikrinti, kad „asmenys iki 18 metų nebūtų įleidžiami į barus, restoranus, kavines, bufetus ir kitas viešojo maitinimo įmones nuo 22 iki 6 valandos.“

REKLAMA

Norėtų apriboti

Tokiu būdu norima užtikrinti vaiko teisę į poilsį ir laisvalaikį, atitinkantį jo amžių, sveikatą ir poreikius, teisę į apsaugą nuo neigiamos socialinės aplinkos (alkoholio, galbūt ir narkotikų), saugumą. Kartu manoma, kad nepilnamečių lankymasis viešojo maitinimo įstaigose vėlyvu metu paaštrina su nepilnamečių nusikalstamumu susijusias problemas.

„Nepilnamečių buvimas aplinkoje, kurioje vartojami alkoholiniai gėrimai (o gal net ir narkotikai), pakerta bet kokias pastangas skatinti sveiką vaikų bei jaunimo gyvenseną. Aplinka, kurioje yra linksminamasi vartojant alkoholinius gėrimus, narkotikus, lemia vaikų tolesnio gyvenimo būdo bei įgūdžių formavimąsi“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

REKLAMA
REKLAMA

Anot parlamentarų, šiuo metu galiojantys teisės aktai nenumato apribojimų nepilnamečiams patekti ar prievolės jų neįleisti į naktinio pasilinksminimo vietas.

Apribojimai yra, bet ne tiems

Policija neneigia, kad teigiamai vertintų tokias pataisas. Pasak laikinai einančio Panevėžio apskrities VPK Panevėžio policijos komisariato viršininko pavaduotojo pareigas Romualdo Inčiūros, vaikai tokiu vėlyvu metu jau turėtų būti namuose ir ruoštis miegoti. Nors įvertinti, ar daug nepilnamečių vakarus ar net naktis leidžia ne namuose, pasak pareigūno, sunku – nėra su kuo palyginti, faktas, jog dalis jų iki vėlumos sėdi kiemuose. Ir tai jau kita medalio pusė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pritariu, kad reikia kažką daryti“, – sako R. Inčiūra, bet primena, jog yra ir kita problema – teisinis reguliavimas. Mat priėmus tokią įstatymo pataisą tektų priimti ir atitinkamas Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas, kad būtų aišku, kas pažeidžiama. Dabar gi svertų nubausti vakarojantį jaunimėlį nelabai yra.

Šiuo metu Panevėžyje galioja Panevėžio miesto savivaldybės tarybos sprendimas, pagal kurį daliai nepilnamečių yra įvesti apribojimai. Tiesa, čia, pasak R. Inčiūros, ir jie – ne be tam tikrų niuansų. Pavyzdžiui, atsižvelgiama į metų laikus – šviesiuoju metų periodu lauke nepilnamečiai iki 16 metų gali būti valanda ilgiau nei tamsiuoju periodu. Vaikams iki 12 metų namuose privaloma būti jau nuo 21 valandos. O štai nepilnamečiams nuo 16 iki 18 metų tokie laiko apribojimai jau nebetaikomi – greičiausiai pabijota kaltinimų jų teisių pažeidinėjimu.

REKLAMA

Problemų daugiau gatvėse?

Po miestą vėlyvu metu slampinėjančių nepilnamečių panevėžiečių iki 16 metų policijos patruliai sutinka, tačiau, pasirodo, ne taip ir dažnai – per metus tokių atvejų būna kiek daugiau nei dvi dešimtys. „Dirbtume vien tik tam, būtų daugiau“, – įsitikinęs R. Inčiūra.

Laikinasis viršininko pavaduotojas pasakoja, kad naktinėjantys jaunuoliai teisindamiesi pareigūnams pažeria įvairiausių pasiteisinimų, tačiau kad specialiai išėjo į gatvę tokiu metu, nesako nė vienas. Ir antrąkart įkliūva tik vienetai – daugumai užtenka įspėjimo, tad jų tėvų bausti neprireikia.

Bene daugiausia problemų, policijos duomenimis, būna dėl vyresnių vaikų.

REKLAMA

„Tokius, kurie jau taiko prie vyrų, ir tėvams sunku sukontroliuoti, tad jie ir patraukia į naktinius žygius“, – sako R. Inčiūra, tačiau pripažįsta, jog sulaikyti juos galima tik jei ką nors iškrečia.

Uždraudus vėlyvu metu lankytis viešojo maitinimo įstaigose, dalis tokių jaunuolių galbūt būtų atitraukta iš gatvių – pareigūnas nesiginčija. „Tik kad didelių problemų, susijusių su nepilnamečiais viešojo maitinimo įstaigose, ir taip nebūna“, – R. Inčiūra sako, kad dažniausi konfliktų kavinėse ir baruose kurstytojai vis dėlto yra suaugę vyrai, o jaunimas daugiau mėgsta pašėlti viešosiose miesto erdvėse.

Daiva Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų