REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oksfordo universiteto mokslininkų komanda išsiųsta į atokų Indonezijos kampelį tam, kad išgelbėtų kalbą, kurią bemoka tik trys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Šis trio yra paskutiniai žmonės, šnekantys Dusnerio kalba – tai kalba, kuria kalbama atokiame Dusnerio žvejų kaimelyje, esančiame Papua provincijos džiunglėse, praneša telegraph.co.uk. Mokslininkai vos nepavėlavo, kadangi neseniai vykę žemės drebėjimai ir potvyniai vos visam laikui nesunaikino bendruomenės, kuri vis dar naudoja kalbą tokioms ceremonijoms kaip vestuvės.

REKLAMA

Tyrėjai iš Oksfordo universiteto Lingvistikos, filologijos ir fonetikos fakulteto sužinojo apie Dusnerio kalbą praėjusiais metais, ir dr. Surielis Mofu išvyko į Indoneziją spalio mėnesį įrašyti ir dokumentuoti kalbos. Bet praėjus keletui dienų po jo išvykimo potvyniai nusiaubė toliausiai Indonezijos rytuose esančią Papua provinciją ir Oksfordo komanda negalėjo nustatyti, ar Dusnerio kalba kalbantys žmonės – dvi 60-metės moterys ir vienas kiek vyresnis vyras – išgyveno, ar ne. Dabar S. Mofu užmezgė kontaktą su šiais žmonėmis ir projektas, kuriuo siekiama įrašyti ir aprašyti Dusnerio kalbą, prasidėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Potvynis Indonezijoje buvo tikra tragedija šios nuostabios salos gyventojams. Buvo keli nervingi mėnesiai laukiant žinios, ar mūsų kalbėtojai išgyveno, ar ne“, – sakė projekto vadovė profesorė Mary Dalrymple. „Bet tai rodo, kodėl mūsų projektas toks svarbus – mes tik praėjusiais metais sužinojome apie šios kalbos egzistavimą. Jeigu mes nesudokumentuosime Dusnerio kalbos prieš jai mirštant, ji bus prarasta amžiams“, – pridūrė ji.

Priežastis, kodėl kalba beveik išnyko, – ta, kad vietiniai savo vaikus moko pagrindinės Indonezijos kalbos – malajų. Mat jie mano, jog pastaroji yra naudingesnė stojant į universitetą ir ieškant darbo. Tiesa, Dusnerio kalba vis dar naudojama per įvairias ceremonijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie dar šneka Dusnerio kalba, turi savo vaikų, bet šios kalbos jų neišmokė, taigi kalba mirs kartu su jais“, – sakė M. Dalrymple. Kadangi Dusnerio kalba niekada nebuvo rašoma, tradiciniai pasakojimai iš vienos kartos kitai būdavo perduodami žodžiu.

Pasak profesorės, jų atliekamas projektas yra svarbus šia kalba nekalbantiems kaimo gyventojams, kurie nori ir toliau ją naudoti per vedybų ir laidotuvių ritualus. Anot akademikų, Dusnerio kaimo vadovo ir gyventojų entuaziazmas išsaugoti kalbą yra labai didelis. Apytikriai apskaičiuota, kad pusė iš 6 tūkst. užfiksuotų pasaulio kalbų išnyks per ateinančius 50 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų