REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvūnai – nusikaltėlių įrankiai

Išdresuotus keturkojus galima pamatyti ne tik cirke. Nusikaltėliai gyvūnais dažnai naudojasi kaip nelegalių siuntų kurjeriais.

REKLAMA
REKLAMA

Kai Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato areštinės budėtojas maždaug vidurnaktį pastebėjo uždarame kieme vaikštinėjančią katę, per daug nenustebo – kartkartėmis pasitaiko, kad smalsūs murkliai, pralindę pro vartų apačią, atsiduria saugomoje ir kameromis stebimoje teritorijoje. Bet netrukus paaiškėjo, jog šįkart į kiemą įsmukusi išpuoselėta persų veislės katė čia atsidūrė ne atsitiktinai. Ji nutipeno link vieno areštinės lango grotų ir pritūpusi ėmė laukti. Netrukus pro grotas išlindo iš žurnalo susukta tūbelė ir ėmė katę baksnoti. Ši vis dar ramiai tupėjo prie lango ir laukė tolesnių „nurodymų“.

REKLAMA

Budėtojui kilo įtarimas, kad katė gali būti įtraukta į „nešvarius darbelius“. Pasirodo, jis neklydo. Paaiškėjo, kad vienam administraciniu areštu nubaustam ir už grotų patupdytam pažeidėjui katė atnešė makaronų pakelį. Bet areštuotajam reikėjo ne makaronų – lipniąja juosta apklijuoto pakelio viduje buvo mobiliojo ryšio telefonas ir kortelė. Kameroje, prie kurios „keturkojis kurjeris“ paliko „siuntą“, tąnakt buvo 4 asmenys. Suprantama, nei vienas iš jų neprisipažino, pas kurį ta katė buvo atėjusi.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai spėja, jog areštinėje dienas leido katės šeimininkas – jis ir galėjo suplanuoti nelegalų siuntinio perdavimą.

Toks atvejis Lietuvoje užfiksuotas pirmą kartą. O šiaip jau pasaulyje gyvūnai nelegalioms siuntoms gabenti ir nusikaltimams atlikti pasitelkiami nuolat.

Katė – narkokurjerė, šuo – vagis

Totorijoje (Rusijos Federacija), Mendelejevsko pataisos kolonijoje, pakliuvo katė, kuri gabeno gerokai rimtesnę siuntą. Už narkotikų įsigijimą, laikymą ir gabenimą nuteistas asmuo surezgė gudrų planą, kaip iš laisvės gauti narkotikų. Jis prisijaukino vieną iš kolonijos teritorijoje gyvenančių kačių, nuolat ją šėrė, o vėliau perdavė savo draugams, atvykusiems jo aplankyti. Tie vargšę katę keletą dienų marino badu, paskui jai prie antkaklio pritvirtino paketėlį su heroinu ir paleido netoli kolonijos – tikėdamiesi, jog išbadėjusi katė iškart grįš pas ją prižiūrėjusį kalinį. Bet nusikaltėlių planas žlugo – pastebėję į saugomą teritoriją patekusią katę, kolonijos prižiūrėtojai ten paleido tarnybinius šunis. Nusilpusi nuo badavimo katė nepajėgė pasprukti nuo įniršusių vilkšunių... Katės antkaklyje pareigūnai rado daugiau kaip 15 gramų heroino. Iškelta baudžiamoji byla dėl pasikėsinimo nelegaliai pergabenti narkotines medžiagas į kolonijos teritoriją. Kadangi išbadėjusi ir apkandžiota katė nugaišo, narkotikų kurjere ją pavertusiam nuteistajam dar pareikšti kaltinimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O šati vienas kinas, keletą kartų teistas už vagystes, nusprendė daugiau nerizikuoti atsidurti už grotų. Bet vogti nemetė – tiesiog nutarė vagimi paversti... savo šunį. Jis išdresavo keturkojį vogti mobiliuosius telefonus. Išvedęs augintinį pasivaikščioti, jį neva atsitiktinai paleisdavo nuo pavadėlio. Šuo įsmukdavo į kiemus ir neužrakintus namus, o radęs paliktus be priežiūros telefonus pagriebdavo dantimis ir bemat pristatydavo šeimininkui. Vis dėlto keturkojo šeimininkui kalėjimo išvengti nepavyko – galiausiai jis neteko ne tik laisvės, bet ir šuns.

REKLAMA

Paukščiai bendrininkai

Kolumbijoje, kur nuteistiesiems draudžiama kalėjimuose laikyti augintinius, nusikaltėliai sugalvojo dar išradingesnį būdą prasimanyti kvaišalų. Prieš keletą mėnesių virš Bucaramangos miesto kalėjimo pareigūnai pastebėjo ratus sukantį balandį. Ore jis atlikinėjo keistus viražus ir vis bandė patekti į kalėjimo kiemą, kuris buvo uždengtas viela. Tačiau tai padaryti jam sukliudė... ant nugaros pritvirtintas nešulys. Pareigūnai, sučiupę balandį, rado prie jo kūno pritvirtintą paketą su 40 gramų marihuanos ir 5 gramais kokaino – būtent nuo to svorio paukštis pavargęs nebepajėgė skristi. Kolumbijos pareigūnai prisipažino dar nematę tokio gudraus būdo gabenti narkotikus. Manoma, jog balandis greičiausiai bent keletą mėnesių buvo treniruojamas vieno iš nuteistųjų sėbrų.

REKLAMA

Prieš metus Kolumbijos teisėsaugininkai sučiupo papūgą, kurią narkotikų gabentojai buvo pavertę savotiška bendrininke. Paukštis buvo išdresuotas stebėti aplinką, o pasirodžius policijai, garsiai čirkšti ir taip pranešti apie narkotikų kontrabandininkams kilusį pavojų. Ši papūga net buvo išmokyta, vos pastebėjusi pavojų, rėkti „Bėk!“ Pagauta papūga buvo atiduotas į zoologijos sodą, bet senų įpročių neatsikratė. Jo darbuotojai visada pirmieji sužinodavo, jog netoliese pasirodė policininkai – papūga imdavo pašėlusiai čirkšti ir blaškytis po narvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Narkotikai šunų skrandžiuose

O štai dar viena gauja kolumbiečių nesivargino dresuoti gyvūnų – narkotikus iš Kolumbijos į Jungtines Amerikos Valstijas jie gabeno šuniukų skrandžiuose.

JAV kovos su narkotikais pareigūnai sulaikė 22 kolumbiečius, kurie daugiau kaip 20 kilogramų heroino skraidino paslėpę keturkojų skrandžiuose. Sėkmingai atgabentas heroinas iš gyvūnų buvo išimamas tiesiog išpjaustant. Policijai įtarimas kilo, kai 3 kolumbiečiai, atkeliavę su 6 šunyčiais, atsisakė atiduoti 3 skrydžio metu nugaišusius šunis. Paaiškėjo, jog nė metų neturintys jaunikliai nudvėse, kai jų skrandžiuose esantys narkotikų paketai trūko ir kvaišalai pateko į organizmus.

REKLAMA

Dar 7 išmėsinėtus šuniukus rado Kolumbijos teisėsaugininkai. Nustatyta, kad šie šunys taip pat buvo naudojami kaip narkotikų kurjeriai.

Sykį Jungtinės Karalystės teisėsaugininkams įtarimą sukėlė Stanstedo oro uoste keistai besielgiantis auksaspalvis retriveris. Netrukus pasiimti šuns atvyko tokia porelė – Gregoris Grehemas (27 m.) ir Kei Čepmen (20 m.). Jiedu tvirtino esantys Rekso šeimininkai ir reikalavo šunį nedelsiant grąžinti. Peršvietus keturkojį rentgenu, jo skrandyje rasta kvaišalų už daugiau kaip 130 000 svarų sterlingų... Be to, šuns pilve buvo matyti maždaug mėnesio senumo operacijos randai. Paaiškėjo, jog šio šuns skrandyje narkotikai buvo gabenami jau trečią kartą. Po narkotikų pašalinimo operacijos šuo išgyveno, buvo atiduotas į gyvūnų prieglaudą, o iš ten jį netrukus pasiėmė nauji šeimininkai. Savo ruožtu G. Grehemas už narkotikų gabenimą ir žiaurų elgesį su gyvūnais gavo 10 metų nelaisvės, o jo draugužė atsipirko švelnesne bausme – 7 metais už grotų.

REKLAMA

Gabenti narkotikams Kolumbijos karteliai renkasi ne tik keturkojus, bet ir egzotiškus gyvūnus. Kartą Majamio (JAV) tarptautiniame oro uoste buvo sulaikytas konteineris, kuriame buvo 312 smauglių. Iš Kolumbijos atplukdyti pusantro metro ilgio smaugliai buvo grūste prigrūsti kokaino. Bendras juose rastų kvaišalų svoris buvo 36 kilogramai. Nė vienas iš tų smauglių neišgyveno.

Tik faktai:

2004 metais Peru policija rado net 700 kilogramų kokaino, paslėpto milžiniškame kalmare. Narkotikų kurjeriai kalmarą ketino iš Meksikos nuskraidinti į Ameriką, bet policijos šunys narkotikus suuodė ir nusikaltėliai buvo sulaikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2003 metais Meksikos sostinės oro uoste buvo sulaikytas kolumbietis, kuri vežėsi šaldytą beždžionės galvą. Teigė, jog ketinąs iš jos pasidaryti iškamšą, bet teisėsaugininkų apmulkinti nepavyko. Beždžionės galvoje jis slėpė beveik kilogramą heroino.

2007 metais Amsterdame muitinės pareigūnai sulaikė siuntą iš Peru, o joje aptiko šimtą didelių negyvų vabalų, prikištų kokaino.

2008 metais Hitrou oro uoste buvo sulaikytas negyvą katę lagamine gabenantis anglas. Jis teisėsaugininkus bandė įtikinti, kad norįs palaidoti savo mylimą augintinę Floridoje. Katės lavone rasti beveik 2 kilogramai kokaino.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų