REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės, nors vidutinis moterų darbo užmokestis, atskaičius mokesčius, Lietuvoje yra apie 230 litų mažesnis negu vyrų, moterų sukauptos santaupos indėlių sąskaitose yra didesnės. Banko indėlių portfelio analizė rodo, kad dažniausias „moteriškas“ indėlis siekia 1–5 tūkst., o dažniausias „vyriškas“ indėlis tėra iki 1 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, kaip pastebi ekspertė, moterys rizikuoti linkusios kur kas mažiau – banke į investicinius fondus investuojančių moterų yra 15 proc. mažiau negu vyrų, o vidutinė investuota suma – 17,2 tūkst. litų – yra bene 2,4 karto mažesnė negu investuotojų vyrų.

REKLAMA

„Statistikos departamento atliekamos vartotojų nuomonių apklausos rodo, kad moterys galimybę per ateinančius metus sutaupyti vertina pesimistiškiau negu vyrai. Tačiau, remiantis banko turimais duomenimis, matyti, kad realybė kitokia – nors moterys ir labiau nerimauja dėl santaupų ir taupo konservatyviai, jos pasiekia rezultatą“, – sako J.Varanauskienė. Pasak jos, toks finansų valdymo būdas ne itin pelningas, tačiau padeda apsisaugoti nuo netikėtų finansinių sukrėtimų.

REKLAMA
REKLAMA

Kita moterų finansinės elgsenos ypatybė – mažesni, palyginti su vyrais, finansiniai įsipareigojimai. SEB banko duomenimis, tarp paėmusiųjų vartojimo kreditus moterų yra tik kiek daugiau negu trečdalis (37 proc.). Moterys taip pat turi ir mažiau kredito kortelių – jos banke sudaro 44 proc. visų tokių kortelių turėtojų.

„Viena, ši statistika tarsi paneigia stereotipą, kad moterys yra išlaidesnės už vyrus. Vis dėlto reikia pripažinti, kad neretai vyro pasiskolintos lėšos yra skiriamos bendram šeimos biudžetui, kurį dažniau tvarko moterys“, – fi nansų valdymo ypatumus apibendrina J.Varanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų