REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Papildyta 16.19 „Vežame rūbus į Lukiškes. Per vargą sužinojome, kur ją išvežė", - portalui „Balsaqs.lt" sakė terorizmu įtariamos Eglės Kusaitės teta Irena Jeleniauskaitė po jos suėmimo.

Papildyta 16.19 „Vežame rūbus į Lukiškes. Per vargą sužinojome, kur ją išvežė", - portalui „Balsaqs.lt" sakė terorizmu įtariamos Eglės Kusaitės teta Irena Jeleniauskaitė po jos suėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas nutarė suimti terorizmu kaltinamą klaipėdietę Eglę Kusaitę. Prokurorai teigė, kad įtariamoji neva pažeidinėja kardomiosios priemonės sąlygas ir grąsina prokurorui Justui Lauciui. Iš salės merginą palydėjo maždaug dešimties policininkų konvojus.

REKLAMA

Prasidėjus teismo procesui, teisėjai pašalino iš salės  E. Kusaitę, neva už kliudymą apklausti liudininkę Jeleną Koševają.

Apie šią liudytoją E. Kusaitė ir jos artimieji pasakoja jau seniai. E. Kusaitės teigimu, Aiša Jelena Baltrušyte Koševaja besivadinusi mergina dvejus metus ją  „globojo”, kartu su kitais Valstybės saugumo departamento (VSD) paskirtais asmenimis, prisistačiusiais Klaipėdos musulmonais ir pasivadinusiais Andrejumi Abdulu Hafizu,  Abdurahmanu Stoniu, Nerijumi Daud (VSD pareigūnas Sigitas Stasytis, - „Balsas.lt“). Tai esą vyko tuomet, kai 2007 m. gruodį grįžusi iš Vokietijos E.Kusaitė buvo apgyvendinta VSD išnuomotame bute Klaipėdoje, Ryšininkų gatvėje, nr. 8-114, o saugumiečiai jai duodavo lėšų gyvenimo išlaidoms, apmokėdavo jos telefono sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

E. Kusaitė teigė neišlaikiusi liudytojos, kurią vadina saugumiete, melo. „Vaidina gerą ir švelnią. Jai reikėtų stoti į aktorinį. Teigia nesanti saugumietė ir aiškina norėjusi man padėti, kai atsieit sirgau onareksija. Tiesiog neišlaikiau“, - sakė iš posėdžio išvaryta E. Kusaitė.

Kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda prašo pakeisti kardomąją priemonę ir suimti E. Kusaitę, nes ši neva pažeidė jai nustatytus procesinius apribojimus ir kažkaip bendravo su Maskvos Lefortovo kalėjime laikomais jos tariamais bendrininkais Apti ir Aišat Magmadovais. „Balsas.lt“ žiniomis, to nepavyksta pasiekti net Rusijoje teisiamų Magmadovų motinai Tamarai. Be to, E. Kusaitė kaltinama neva siuntusi grasinančią žinutę anksčiau jos bylą tyrusiam prokurorui Justui Lauciui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos prokurorai šiuo metu tiria jau tris bylas, susijusias su E. Kusaite.

J. Laucius, nors formaliai ir nebetiria E. Kusaitės bylos, o tik jam priskirtą Rusijoje ir taip teisiamų Magmadovų bylą, pasiekė, kad E. Kusaitės ir jos motinos telefonai būtų vėl pasiklausomi. Jo pasirašytuose pasiklausymų išklotinėse figūruoja įtariamosios ir jos motinos pokalbiai su Lietuvos visuomenininkais Algirdu Endriukaičiu ir Gintautu Bukausku, Rusijos žurnalistais Oksana Čelyševa ir Arkadijumi Babčenko, kitais asmenimis.

E. Kusaitė, savo ruožtu, teismo prašo panaikinti prokurorams išduotą sankciją klausytis jos telefoninių pokalbių bei tetos namuose atlikti kratą. Būtent po šios kratos iš E. Kusaitės buvo paimtas mobilusis telefonas, iš kurio ji neva ir siuntė žinutę J. Lauciui. Atskirą ikiteisminį tyrimą, dėl nesaugiai pasijutusio prokuroro skundo, atlieka J. Lauciaus kolegė Ingrida Galiauskaitė.

REKLAMA

„Balsas.lt“  žiniomis, ketvirtadienį ketinama apklausti kelis liudytojus iš Klaipėdos. Ta posėdžių dalis, kai bus apklausiamos įtariamosios mama ir teta – turėtų būti atvira. Teismo posėdžiai, prokurorų prašymu, yra palikti uždarais, nes juose apklausiami Valstybės saugumo departamento (VSD) bendradarbiai ir agentai.

E. Kusaitė yra teisiama už tai, kad neva norėjo susisprogdinti kažkur Rusijoje. Kur ir kada – nežinoma. Pati mergina savo kaltę neigia ir VSD kaltina ją „šefavus“ dar nuo paauglystės bei kartu su Rusijos specialiosiosmis tarnybomis (ką iš dalies patvirtina žiniasklaidoje skelbti dokumentai, organizavus prieš ją provokacijas). Ji taip pat teigia, kad prieš ją 9 mėnesius trukusio kardomojo kalinimo metu buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas. Pagrindiniai įkalčiai, kuriais mėgina operuoti kaltinimas – internetinis E. Kusaitės susirašinėjimas, telefoniniai pokalbiai ir trumposios žinutės.

REKLAMA

Primename, kad VSD, dar ikiteisminio tyrimo byloje dėl teorizmo metu,  turėjo teismo leidimą savo darbuotojams naudotis E. Kusaitės ryšio priemonėmis be jos žinios. Prokuroras J. Laucius, 2010 metų liepos 16 dienos nutarimu, įsakė dalį medžiagos skubiai sunaikinti.

Bylą prieš E. Kusaitę pradėjo VSD, kuris merginą prieš tai sekė keletą metų. Galiausiai, 2009 metų rudenį Lietuvos saugumiečiai patys raštu kreipėsi į Rusijos specialiąsias tarnybas ir pranešė apie, neva atskleistą tarptautinį teroristų tinklą. E. Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalio 24 dieną,  pakeliui į Rusiją.

 

E. Kusaitė neigia buvusi VSD agente

E. Kusaitė kol kas nesuimta

VSD toliau mala ... šį bei tą

Prokuroras prašo suimti J. Laucių galimai terorizavusią E. Kusaitę (papildyta)

Eglės Kusaitės byla – šiek tiek dokumentų III

E. Kusaitės byla: 15 tomų painiavos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų