REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Vestuvėms galiu skirti tik 5 tūkstančius litų, bet už tiek neiškelsiu svajonių puotos“, – pasiguodė mergina, planuojanti tuoktis kitąmet. Jos žodžiams pritartų ir vestuvių planuotojai. Jie teigia, kad kukli tuoktuvių ceremonija ir pasėdėjimas su draugais kainuoja mažiausiai dukart tiek.

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausi keturi mėnesiai visiems – nuo civilinės metrikacijos skyrių darbuotojų iki vestuvių planuotojų – susiję su darbų maratonu. Šiltuoju metu laiku Lietuvoje statistiškai susituokia daugiausia porų, tuomet metrikacijos skyriuose santuoką sudaryti skuba net kelios dešimtys porų per dieną.

Ir vestuves planuojantys, ir besituokiantys asmenys vienbalsiai tvirtina, kad tuoktuvės – nepigus malonumas. Nusprendus surengti puotą, kurią ilgai atsimintų visi dalyviai, gali tekti pakloti ir kelias dešimtis tūkstančių.

REKLAMA

Išleisti tūkstančiai

„Jeigu nori vestuves švęsti sodyboje, gali iš karto skirti apie 200 litų vienam asmeniui. Šventė tikrai turėtų būti graži“, – tvirtino prieš porą metų vestuves atšokusi moteris. Matematika paprasta: jeigu vestuvės bus kuklios ir jose dalyvaus apie 30 žmonių, vien maistas ir gėrimai piniginę palengvins 6 tūkstančiais litų. Kita jaunavedžių pora vestuves šventė su 75 svečiais. Puotai teko išleisti 45 tūkstančius litų, dar 5 tūkstančiai litų liko medaus mėnesiui.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios sumos, pasak neseniai susituokusių porų, neturėtų stebinti. Tūkstančiai leisti pradedami jau renkantis vestuvinius apdarus, žiedus, ieškant šventės planuotojų, fotografų ir operatorių, galinčių įamžinti džiaugsmingas akimirkas. Litą prie lito sudeda ir įvairiausios smulkmenos.

Taupo derėdamiesi

Laura su būsimu vyru Vytautu žiedus mainyti ruošiasi šių metų rugpjūtį. Iš pradžių pora planavo atidėti vestuves iki kitų metų, mat visos dienos, tinkančios jų šventei, buvo užimtos. Kiek pasvarstę jie nusprendė tuoktuvių dieną perkelti iš šeštadienio į penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsima nuotaka tvirtino, kad pernelyg dėl vestuvių išlaidų nesirūpina, nes puotą iškelti padės artimieji. Kiek pigiau šventė kainuos ir todėl, kad vyks penktadienį. „Jeigu tuoktis nusprendei po pusmečio ir šventė vyks šeštadienį, beveik nieko neįmanoma susiorganizuoti, o jeigu renkiesi kitą dieną, iš karto viskas tampa paprasčiau“, – pasakojo Laura. Anot jos, jei žiedai mainomi ne savaitgalį, nelieka eilių bažnyčiose, o sodybose, kuriose įprastai švenčiamos vestuvės, daromos nuolaidos.

Mergina pasakojo, kad Vilniuje labai sunku rasti vietą, kurioje vestuves švęsti ir nakvoti galėtų didesnis būrys žmonių. Jaunavedžių pora su 80 svečių keliaus į sodybą, esančią 70 kilometrų už sostinės. „Sodyba su dviem vakarienėmis, pusryčiais ir nakvyne mums ten kainuos tiek, kiek kokiame nors sostinės restorane kainuotų vien vakarienė“, – tvirtino būsima nuotaka.

REKLAMA

Laura pasakojo, kad užsiminus, jog rengiamos vestuvės, ir pradėjus derėtis dėl kainų, šios iš karto šokteli. „Jei pasakai, kad puokštė bus nuotakai, kaina pakyla vos ne penkis kartus, – juokėsi mergina. – Vien gražesnės kvietimų kortelės kainuoja po 4 litus, po 2 litus mums kainuos kėdžių užvalkalai, nors įprastai už juos prašoma 6–8 litų.“

Suknelę mergina nusprendė ne nuomotis, o siūdintis. „Medžiaga ir siuvimo paslaugos turėtų atsieiti apie 2000 tūkstančių, maždaug tiek pat kainuotų suknelę nuomotis“, – šypsojosi pašnekovė. Žiedus pora dar tik ruošiasi rinktis, tačiau teigė nieko ypatinga neieškosiantys. Daug kur sutaupyti pavyko ir derantis per pažįstamus. „Fotografo darbas kainuos tūkstantį litų, operatorius taip pat pigiau, makiažą ir šukuoseną darys draugės, transportą organizuos giminaičiai“, – skaičiavo nuotaka.

REKLAMA

Vestuvių planuotojai klesti

Vestuvių planuotoja Viktorija Prokofjeva savaitraščiui „Ekonomika.lt“ pasakojo, kad pasisamdyti šios srities specialistą Lietuvoje nėra didelė prabanga. Kiekvieną kartą su būsimais sutuoktiniais dėl atsiskaitymo tariamasi asmeniškai: dažniausiai vestuvių planuotojui atitenka tam tikras procentas nuo vestuvėms skirtos sumos (nuo 10 iki 20 procentų), kartais susitariama dėl tikslaus užmokesčio.

Paklausta, ką turi padaryti vestuvių planuotojas, V. Prokofjeva sakė, kad dažniausiai visos paslaugos išvardijamos jaunavedžiams pateikiamuose siūlymuose. „Tačiau jeigu susitariame dėl vestuvių planavimo ir konkrečios sumos, tada tiesiog sakome, kad darome viską, kas susiję su vestuvėmis“, – šypsojosi pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vestuvių planuotojas, esant reikalui, padėtų šventę surengti net tada, jei iki jos būtų likusi tik savaitė. „Žinoma, jeigu nėra labai didelių norų. Tačiau net tokiu atveju galima pasistengti. Per mėnesį organizuoti šventę – normalu ir paprasta“, – tvirtino V. Prokofjeva.

Kainos nesikeitė

Neseniai ir prieš kelerius metus susituokusios poros tvirtino, kad dabar rengti vestuves kur kas brangiau nei anksčiau. V. Prokofjeva tvirtino, kad kainos žymiai nesikeitė. „Jeigu patys vestuvininkai gamins maistą ir pasikvies draugus pagroti, šventė gali daug nekainuoti, – skaičiavo profesionalė. – Kalbant apie vestuves Vilniuje, vakarienę restorane ir muziką, atliekamą profesionalių muzikantų, už 10 tūkstančių litų greičiausiai galima tik skaniai pavalgyti, daugiau nieko. Turint 20 tūkstančių galima planuoti ką nors daugiau.“

REKLAMA

Anot jos, pastaraisiais metais atpigo švęsti tinkamų vietų nuoma, tačiau kiek pabrango maistas. „Šiemet rinka ima atsigauti, sunkiau nusiderėti, o sunkmečiu kainas derinti buvo lengviau, – pastebėjo moteris. – Tačiau kas kartą vestuvių kaina būna kitokia. Pernai tuokėsi bičiuliai, jiems vestuvės kainavo apie 10 tūkstančių litų, bet visi draugai padėjo rengti šventę.“

Mažiau, bet kokybiškai

Vestuvių planuotoja tvirtino, kad retai tenka rengti trijų dienų šventes, dažniausiai vestuvininkai renkasi šventinę vakarienę, vieno vakaro vakarėlį. „Visada sakiau – geriau mažiau, bet kokybiškai, – tvirtino V. Prokofjeva. – Pavyzdžiui, geriau švęsti trumpiau, perkelti į kitą dieną vestuves, bet gauti tai, ko nori. Geriau mažiau maisto, bet tegul jis būna skanus, geriau fotografą samdyti trumpesniam laikui, bet geresnį. Visada ieškome kompromisų.“

REKLAMA

Paklausta, kas sudaro didžiausią dalį vestuvėms skirtų išlaidų, moteris aiškino, kad daugiausia kainuoja maistas ir gėrimai, patalpų nuoma bei profesionalai, dirbantys vestuvių dieną.

Nenori švęsti

Paprašyta išduoti pigiausių vestuvių scenarijų, V. Prokofjeva patarė į viską žiūrėti su fantazija ir stengtis kuo daugiau reikiamų dalykų pasidaryti patiems. „Reikėtų sumažinti poreikius, pavyzdžiui, pirkti ne naują, o dėvėtą suknelę ir t. t., – aiškino vestuvių planuotoja. – Aišku, dabar yra tokių porų, kurios net nenori švęsti, joms svarbu tiesiog susituokti. Šventę nusprendžia rengti tada, kai pamato artimųjų veidus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė pasakojo, kad vis dažniau būsimi sutuoktiniai nukelia vestuves į kitą dieną, ne šeštadienį, daro trumpesnę šventę, pavyzdžiui, po ceremonijos nukeliauja su visais svečiais porai valandų į kavinę pasėdėti, išgerti šampano.

Svarbiausios vestuvių išlaidos

Jaunosios suknelė: apie 2–5 tūkst. litų

Jaunojo kostiumas: apie 1–6 tūkst. litų

Žiedai: nuo 2 tūkst. litų

Vakaro vedėjai: nuo 2 tūkst. litų honoraras

Fotografas/operatorius: apie 3–4 tūkst. litų/8 val.

Patalpos vestuvių vakarėliui: apie 2–8 tūkst. litų

Maistas/Alkoholis: apie 100–200 litų žmogui

Bažnyčia: apie 200 litų auka

Transportas: apie 200 litų už valandą

Profesionalūs muzikantai: apie 3–10 tūkst. litų honoraras

Diskžokėjas: apie 500–1 500 litų honoraras

Faktai: brangiausi

Brangiausios pasaulyje vestuvės buvo plieno magnato dukters Vanishos Mittal. Jos kainavo apie 60 milijonų JAV dolerių.

Brangiausią vestuvinę suknelę 1989 metais Paryžiuje pristatė Helene Gainville. Apdarą dengė platinos sluoksnis, nusagstytas deimantais.

Brangiausi pasaulyje vestuvių muzikantai – grupė „Rolling Stones“. Tuoktuvėse jie grotų už maždaug 5 milijonus svarų sterlingų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų