REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Daugelis žmonių siekia malonumo su tokia kvapą gniaužančia skuba, kad jis tiesiog prabėga pro šalį“ – Šorenas Kierkegardas (Soren Kierkegaard)

REKLAMA
REKLAMA

Praeitoje dalyje nagrinėjome laisvalaikio užuomazgas bei evoliuciją, taip pat apžvelgėme keletą lėtų (ir, svarbiausia, naudingų) laisvalaikio praleidimo formų. Pabaigoje apžvelgėme vieną kenksmingą, bet paplitusį būdą laisvalaikiui praleisti ir kaip su juo kovojama.

REKLAMA

Praėjusiąją straipsnio dalį rasite čia.

Šioje dalyje aprašysime greito sekso ištakas, kaip greičio kultas prasismelkė į žmonių miegamuosius ir kokią alternatyvą greitam seksui siūlo tantros menas.

Greito sekso ištakos

Lėtesnis seksas yra geresnis. Taškas. Daugelis iš mūsų tikrai galėtume daugiau laiko skirti mylėjimuisi. Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti keistas teiginys. Galiausiai juk šiuolaikinis pasaulis persisotinęs seksu.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo filmų ir žiniasklaidos iki reklamos ir meno – viskas persunkta erotinėmis temomis ir vaizdais. Susidaro įspūdis, kad visi tuo užsiima visą laiką. Tačiau taip nėra. Net jei praleidžiame didelę dienos dalį žiūrėdami, kalbėdami, fantazuodami, juokaudami ir skaitydami apie seksą, iš tiesų labai mažai laiko lieka juo užsiimti.

1994 metais atliktas tyrimas nustatė, kad vidutinis suaugęs amerikietis mylėjimuisi per savaitę skiria vos pusvalandį. Ir kai jau tuo užsiimame, tai dažniausiai baigiasi vos prasidėję.

Nors seksualinio elgesio statistiką visada reikėtų pagardinti žiupsneliu druskos, moksliniai tyrimai ir anekdotinės situacijos leidžia manyti, kad didžioji porų dalis į mylėjimąsi žiūri maždaug taip: tram pam pam, ačiū, labanakt. Atlikti tyrimai parodė, kad amerikiečiai vyrai orgazmą pasiekia mažiau nei per dvi minutes nuo įsiskverbimo pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greitas seksas nėra modernybės išradimas – jis turi savo istoriją, o jo šaknys greičiausiai susijusios su išlikimo instintku. Priešistoriniais laikais greitas poravimasis mūsų protėvius darė mažiau pažeidžiamus laukinio gyvūno arba varžovo grėsmei. Religijos mokė, kad lytiniai santykiai skirti vaikams pradėti: vyras turi užlipti, atlikti savo pareigą ir vėl nulipti.

Greičio kultas miegamajame

Dabar viskas kitaip. Šiuolaikiniam pasauliui patinka Vudis Alenas (Woody Allen) požiūris, kad seksas – smagiausias dalykas po juoko. Taigi kodėl mes vis dar skubame?

REKLAMA

Viena priežasčių ta, kad biologinis poreikis sanguliauti greitai yra stipriai įsitvirtinęs žmonių (bent jau vyrų) smegenyse. Mūsų greitas gyvenimo tempas dėl to taip pat kažkiek kaltas. Įtempta dienotvarkė trukdo ilgiems, lėtiems erotiniams žaidimams. Sunkiai dienai baigiantis, daugelis žmonių yra jau pernelyg išsekę seksui.

Mūsų skubėjimo kultūra moko, kad tikslo pasiekimas – svarbesnis nei pati kelionė, o seksas yra paveiktas tokio pat finišo svarbą teigiančio požiūrio. Netgi moterų žurnalai atrodo tarsi apsėsti problemų dėl orgazmų, – kokio stiprumo, kaip dažnai, – o ne dėl žaidimų, kurie juos sužadina.

REKLAMA

Šiuolaikinis pasaulis beveik neturi kantrybės tam, kas nespėja į seksualinį greitkelį. Daug moterų kenčia nuo seksualinio geismo ar malonumo trūkumo. Būdama ištikima mūsų greitaveikei kultūrai, farmacijos pramonė atkakliai tvirtina, kad „Viagra“ ar panaši į ją piliulė padeda išspręsti mūsų problemas.

Tačiau genitalijas užplūstanti kraujo srovė gali išmušti iš vėžių. Galbūt tikroji problema – greitis? Moteriai reikia daugiau laiko „apšilti“, kad pasiektų visišką seksualinį susijaudinimą, jai gali reikėti maždaug dvidešimties minučių, o vyrui nereikia nei dešimties. Daugelis moterų mėgsta lėtarankius meilužius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tantros menas

Mylėjimasis lėtai gali suteikti nepaprastos patirties. Jis taip pat gali padėti pasiekti fantastiškus orgazmus. Štai kodėl Lėtumo filosofija dabar kėsinasi įsismelkti į viso pasaulio miegamuosius. Netgi jaunuolių žurnalai pradėjo raginti skaitytojus gundyti savo partneres ilgais, ramiais erotiniais vakarais, kuriuose atsirastų laiko žvakėms, muzikai, vynui, masažui.

Niekas taip nevainikuoja lėtesnio sekso paieškų kaip pasaulinė tantros mada. Seksualinės revoliucijos metu kai kurie jos pradininkai paviršutiniškai domėjosi ir tantros technika. Dabar ją praktikuoja daugiau žmonių. Kasdien 12 tūkstančių žmonių apsilanko tinklalapyje Tantra.com. Įvairaus amžiaus poros būriais traukia į tantrinio sekso užsiėmimus.

REKLAMA

Tantrinis seksas savo gryniausia forma yra tiesiog paprastas seksas, tik lėtesnis. Jo esmė – naudoti seksualinę energiją tam, kad būtų pasiekta tobula dvasinė vienovė su partnere (partneriu) ir visata.

Tantros filosofija moko, kad žmogaus kūne energija cirkuliuoja per septynias čakras, kurios išsidėsčiusios vertikaliai palei stuburą, – nuo genitalijų iki „karūnos“ ant galvos. Mokydamosi meditacijos, jogos pratimų, kontroliuojamo kvėpavimo ir neskubių erotinių žaidimų, poros išmoksta sulaikyti ir nukreipti savo seksualinę energiją.

REKLAMA

Sueities metu vyras savo erekciją pailgina lėtais, apgalvotais stumiamaisiais judesiais. Vyrai taip pat mokosi patirti orgazmą nepasiekdami ejakuliacijos. Akcentuodama dalijimąsi, intymumą ir lėtumą, tantra yra ypač patraukli moterims.

Iš tikrųjų vyras turėtų elgtis su moterimi kaip su deive, švelniai kurstyti jos susijaudinimą, bet nesiekti perimti jo pats ar pagreitinti savo tempo. Kai tantra veikia, abu partneriai pasiekia aukštesnę samonės būseną ir palaimingos savęs prigimties suvokimą.

Šis straipsnių ciklas yra paremtas nuostabia Karlo Honorės (Carl Honore) parašyta knyga „Garbė lėtumui: pasaulinis judėjimas meta iššūkį greičio kultui“. Ją išleido „Vagos leidykla“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų