REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas į darbą grąžino generalinio prokuroro Dariaus Valio į žemesnes pareigas perkeltą prokurorą. Teismo sprendimas turės būti vykdomas skubiai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) išnagrinėjo administracinę bylą pagal Kęstučio Vagnerio skundą Generalinei prokuratūrai dėl įsakymo perkelti jį dirbti į žemesnės instancijos prokuratūrą panaikinimo ir grąžinimo jį į buvusias pareigas bei neturtinės žalos atlyginimo. Teismas iš dalies patenkino pareiškėjo skundą - panaikino generalinio prokuroro įsakymą ir grąžino jį į buvusias pareigas.

REKLAMA

Pasak VAAT išplatinto pranešimo, K. Vagneris kreipėsi į teismą, prašydamas panaikinti kaip neteisėtą generalinio prokuroro D. Valio šių metų sausį pasirašytą įsakymą, kuriuo jis iš Generalinės prokuratūros Valdymo skyriaus prokuroro pareigų buvo perkeltas dirbti į Vilniaus apygardos prokuratūros (VAP) Valdymo kontrolės ir analizės skyrių ir paskirtas į prokuroro pareigas.

Pareiškėjas prašė teismo grąžinti jį į buvusias pareigas arba į kitas lygiavertes prokuroro pareigas Generalinėje prokuratūroje ir įpareigoti atsakovą sumokėti jam darbo užmokesčio skirtumą nuo faktiškos perkėlimo dienos į žemesnes pareigas iki galutinio teismo sprendimo dėl sugrąžinimo į aukštesnes pareigas įsiteisėjimo dienos bei priteisti iš Generalinės prokuratūros 10 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak K.Vagnerio, perkeliant jį į VAP Valdymo kontrolės ir analizės skyrių dirbti prokuroro pareigose buvo pažeisti teisės aktai. Dėl generalinio prokuroro ilgalaikio psichologinio spaudimo ir patirto streso darbe pareiškėjas teigė patyręs dvasinių išgyvenimų, jam sušlubavo sveikata, todėl prašė teismo priteisti neturtinės žalos atlyginimą.

Generalinė prokuratūra prašė teismo tokį skundą atmesti, nes teigė, kad prokuroro perkėlimas buvo teisėtas, atliktas vadovaujantis Prokuratūros įstatymu ir kitais teisės aktais. Atsakovas teismui paaiškino, kad K. Vagneris sutiko būti perkeltas į VAP Valdymo kontrolės ir analizės skyrių dirbti prokuroro pareigose, todėl generalinio prokuroro įsakyme ir nurodytas šis perkėlimo į kitas pareigas pagrindas. Pasak Generalinės prokuratūros, skundžiamas įsakymas būtų teisiškai pagrįstas net ir nesant K. Vagnerio sutikimo būti perkeltam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VAAT konstatavo, kad generalinio prokuroro įsakymas priimtas pažeidžiant pagrindines procedūras, todėl naikinamas kaip savo turiniu prieštaraujantis aukštesnės galios teisės aktams.

"Generalinė prokuratūra pažeidė Prokuratūros įstatymo nuostatas, įpareigojančias pasiūlyti laisvas pareigas ir, esant sutikimui, perkelti prokurorą, kurio pareigos dėl darbo organizavimo pakeitimų panaikinamos, į lygiavertes pareigas. Visu laikotarpiu nuo įspėjimo apie galimą atleidimą iš tarnybos įteikimo K. Vagneriui iki jo perkėlimo į žemesnes pareigas Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriuje buvo laisvos prokuroro pareigos, kurios yra lygiavertės pareiškėjo užimtoms Generalinės prokuratūros Valdymo skyriuje, tačiau motyvuojant tuo, kad pareiškėjas sutiko būti perkeltas į žemesnes pareigas, apie jas K.Vagneris nebuvo informuotas ir jam šios pareigos nebuvo siūlomos", - konstatavo teismas.

Teismo sprendimu K. Vagneris į buvusias pareigas turės būti grąžintas skubiai. Generalinė prokuratūra prokurorui turės sumokėti 1175,3 lito darbo užmokesčio skirtumą.

Šis VAAT sprendimas dar per 14 dienų galės būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų