REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai Kaune laukiami svarbūs tarptautiniai įvykiai, iš kurių svarbiausi – Hanzos miestų sąjungos šventė bei Europos vyrų krepšinio čempionatas, konservatoriams bei krikščionims demokratams, ketvirtadienį likusiems už borto valdžios dalybose miesto savivaldybėje, pasiskelbti opozicija būtų negarbinga. Todėl suprasdami pradėtų darbų tęstinumo reikšmę miestui, daugiausiai (lyginant su kitų partijų laimėjimais rinkimuose) – dvylika mandatų – Kauno miesto taryboje turinčios partijos atstovai tikisi bent artimiausią pusmetį dirbsią drauge su nauja valdančiąja koalicija.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią nuostatą 4 šios partijos atstovai išdėstė penktadienį savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje.

REKLAMA

„Mūsų požiūris į miesto problemas nepriklauso nuo gautų ar negautų postų, todėl jis tikrai nesikeičia. Neatsisakom ir toliau vadovauti pasirengimo Europos krepšinio čempionatui darbo grupei, nesikratom atsakomybės ir kituose darbuose. Galvojam, kad tinkamai galėsim juos tęsti. Viliamės, kad ir tie priimti sprendimai, kurie leidžia tikėti, jog miesto energetikoje irgi įvyks tam tikrų gerų pokyčių: sumažės priklausomybė nuo vieno šilumos šaltinio, o gyventojams palengvės mokesčių už būstų šildymą našta, tikrai bus įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA

Žinome, kad laikotarpis iki krepšinio čempionato – labai reikšmingas visam Kaunui. Todėl savo poziciją dėl buvimo ar nebuvimo opozicijoj pareikšim tik tada, kai mieste praeis svarbūs tarptautiniai įvykiai", – spaudos konferencijoje sakė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Kaune – buvęs miesto meras Andrius Kupčinskas.

Naujienų agentūros ELTA paprašytas atsakyti į klausimą, kaip trumpai dabar būtų galima apibūdinti Kauno valdžią: ar ji dešinioji, ar kairioji, ar miestą valdysiant liberalui faktiškai Kauną valdys socialdemokratai, – A. Kupčinskas atsakė tradicine fraze: "Pagyvensim, – pamatysim. Taip, socialdemokratai dabar užims tikrai geras pozicijas – jiems atiteko ir vicemero, ir administracijos vadovo postai. Galima tik sveikinti juos už apsukrumą ir linkėti sėkmės. Kauno labui".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskleisdami savo požiūrį į šios konferencijos išvakarėse vykusias miesto valdžios dalybas, tiek buvęs savivaldybės meras, tiek jo bendrapartiečiai – Gintarė Skaistė, Edita Gudišauskienė bei Gediminas Žukauskas – prasitarė ir anksčiau jautę tam tikrą nepasitikėjimą dėl Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovų elgesio. Tad ir kai kuriuos jų veiksmus buvo linkę vadinti nesąžiningais.

„Nuo pat savivaldybių tarybų rinkimų pradžios jautėme baisinį spaudimą. Visi spėliojo, kaip susiklostys rezultatai: socialdemokratai buvo tikri, kad gaus daugiau balsų už konservatorius, deja, gavo dvigubai mažiau nei mes. Jie tikrai vylėsi, kad Tėvynės sąjunga gaus ne 12, bet kur kas mažiau mandatų, tačiau rinkėjai buvo labiau už mus", – teigė A. Kupčinskas.

REKLAMA

Anot jo, dar rinkimams nepasibaigus buvo gauta signalų, kad dėliojama kita (ne ankstesnės „Sėkmės koalicijos" pagrindu) koalicija. Bet tuomet dėl stabilumo konservatoriai drauge su liberalsąjūdiečiais ir „Jaunosios Lietuvos" atstovais pasikvietė Tvarkos ir teisingumo partijos narius. O paskui iš vieno koalicinės partijos lyderio lūpų esą išgirdo: "Reikia sugriauti konservatorių citadelę Kaune". Vėliau ir tapo aišku: pasitikėti buvo galima tik jaunalietuviais.

Kaip spaudos konferencijoje teigė G. Skaistė, Darbo partijos pasiūlymas A. Kupčinsko suformuotai koalicijai trečiadienį, prieš pat pirmąjį naujos tarybos posėdį "Andriau, tu būk meru", neatrodė rimtas. Nustumti į šalį tvarkietę Aušrą Ručienę, kuriai koalicija sutarė siūlyti merės postą, Tėvynės sąjungos frakcijai nebuvo priimtina.

REKLAMA

Taip pasielgti su partneriais, anot konservatorių, būtų negarbinga. O be to, kas būtų galėjęs patvirtinti, kad kažkas už jų nugarų nesiekia įgyvendinti kitokį scenarijų? Sutaria, pavyzdžiui, ir iškelia A. Kupčinsko kandidatūrą, o paskui per slaptą balsavimą jos nepatvirtina. Ir tada liberalas Rimantas Mikaitis esą būtų atėjęs į mero postą kaip Kauno gelbėtojas?

Tėvynės sąjungos atstovų teigimu, jau senokai buvo aiškus siekis suskaldyti A. Kupčinsko sudarytą koaliciją ir tai padaryti pačių konservatorių rankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio vakarą frakcija buvo susitikusi su R. Mikaičiu – tris vietas Kauno savivaldybės taryboje turinčio Liberalų sąjūdžio lyderiu. Kai jam buvo pasakyta, kad Tėvynės sąjunga laikysis koalicijos partnerių pasirašytos sutarties, esą jo veidas labai pasikeitė. Matyt, žmogus, pasak A. Kupčinsko, suprato, kad nuo tos akimirkos jau jis bus atsakingas už koalicijos sužlugdymą. Deja, taip ir įvyko: pamynęs savo pažadą, patvirtintą parašu po sutartimi, – jis tapo meru.

„Beje, jei atvirai, tai iš Rimo Mikaičio, su kuriuo iš šalies žiūrint, gan sutartinai dirbome visus 4 metus, nejaučiau pagarbos visą praeitą kadenciją. Gal asmeninės ambicijos, kad jis ne meras, o vicemeras, taip nulėmė? Nežinau. Jis net nerasdavo laiko ateiti į rytinius pasitarimus, kurie kasdien vykdavo mero kabinete, nors jau būdavo savivaldybėje – gal laikraščius tuo metu skaitydavo?", – svarstė A. Kupčinskas.

REKLAMA

Konservatoriai neslepia tarybos posėdžio išvakarėse rimtai svarstę Darbo partijos siūlymą ir mintyse net visokius postų padalijimus aptarę. Po frakcijos posėdžio trečiadienį numatyta – arba E. Gudišauskienė eina į vicemeres, arba A. Kupčinskas į merus. Paskui nutarta: koalicijos partnerių susitarimas liks nepakitęs. „Bet... kai kas sustresavo ir naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį paneigė visus susitarimus, o vėliau per posėdį pareiškė, kad gimsta nauja koalicija".

Kiek ilgai išsilaikys dabartinė valdančioji „margaspalvė" koalicija, Tėvynės sąjungos atstovai nesiryžo prognozuoti. Konkrečių ateities planų buvęs Kauno meras žurnalistams neatskleidė, bet sakė galop po visų politinių dėlionių, kai paaiškėjo, kas iš tikrųjų yra kas, jaučiasi labai pakylėtas, tarsi didžiulis akmuo nuo širdies būtų nusiritęs.

REKLAMA

„Sukaupiau per 4 metus net 82 dienas nepanaudotų atostogų. Tai dabar atostogausiu. Paskui žiūrėsim. Vaikai, žinoma, labai apsidžiaugė sužinoję, kad tėtį namuose dažniau matys. Pasiūlymų dėl darbo turiu visokių. Kai jų pilasi tikra gausa, – manau, gal neprapulsiu", – su šypsena sakė A. Kupčinskas.

Jo teigimu, prasidėjusi Seimo rinkimų kampanija bent kol kas neatrodo viliojanti. „Kiti gal mato mane kandidatu į Seimą, bet aš manau: dirbti miesto taryboje kur kas įdomiau nei parlamente. Ten – procesas, o čia – aiškesnis rezultatas. Bet niekada nesakyk niekada" – tokiais žodžiais baigė spaudos konferenciją Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos lyderis Kaune A. Kupčinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų