REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie ligoninėse pasitaikančias įvairias priemokas už medikamentus ir paslaugas vis dažniau prabyla itin nemaloniose situacijose atsidūrę pacientai. Neseniai buvo paviešinta istorija, kai garbaus amžiaus vyriškis, likus vos keliolikai minučių iki planinės operacijos sužinojo, kad nedelsdamas turi sumokėti į ligoninės kasą vos kelių litų priemoką už medikamentus. Ši naujiena rimtai operacijai pasiruošusiam vyrui buvo labai netikėta ir, ieškodamas, kur gali sumokėti nurodytą sumą, vos nepavėlavo į savo paties operaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Pacientai taip pat teigia, kad pasitaiko atvejų, kai tenka pirkti lašines ir kitas būtinas medicinines priemones.

REKLAMA

„Nemokamos“ medicinos fenomenas

Neseniai naujienų portalas „Balsas.lt“ gavo skaitytojos laišką, kuriame moteris stebėjosi, kad nemokama medicina atsiėjo 130 litų. Santariškių Akių ligų centro pacientei buvo paskirta “Avastino" preparato injekcija, kuri yra nemokama, bet prieš procedūrą moteris sužinojo, kad, eidama į operacinę, privalo nusipirkti specialų sterilių medikamentų komplektą, kuris ligoninėje įsikūrusioje vaistinėje kainuoja 132 litus.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai nustebino, kad tokio dydžio priemoka yra už medikamentus. Laukiamajame buvo pacientų, kuriems “Avastino" injekcijos daromos jau kelintą kartą ir jie visi teigė, kad kas kartą yra priversti pirkti specialų komplektą.“, – sakė moteris.

Prekiauja tik viena vaistinė

Naujienų portalas „Balsas.lt “ susisiekė su minėtaja vaistine, kurios personalas paaiškino, kad intravitrealinių vienetų kitur nusipirkti būtų sudėtinga, o būtent šioje vaistinėje jų galima rasti todėl, kad jie specialiai užsakomi. Vaistinės darbuotojos teigimu, šis medikamentų rinkinys yra sterilus ir naudojamas tik vieną kartą, todėl pacientai prieš kiekvieną procedūrą turi įsigyti po naują komplektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasidomėjus, ar kitose sostinės vaistinėse galima įsigyti minėtųjų intravitrealinių vienetų, paaiškėjo, kad jais kitos miesto vaistinės neprekiauja apskritai ir tik poros iš apskambintų vaistinių darbuotojai pasiūlė šių prekių užsakyti.

Nebereiks pirkti medikamentų?

Naujienų portalo „Balsas.lt“ kalbinta Vilniaus teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus Apdraustųjų teisių apsaugos poskyrio vedėja Aušra Vosylienė sakė: „Išsamiau galime patikslinti situaciją tik turėdami pasiskundusio žmogaus duomenis ir patikrinę medicininius dokumentus.“

REKLAMA

Į minėtąjį komplektą, anot specialistės, įeina sterilus užklotas, izoliuojantis akių vokus ir blakstienas, akių vokų skėtiklis ir specialios vienkartinės priemonės, kurių reikia užtikrinti sterilumą ir saugumą. Specialistė minėjo, kad lankėsi Santariškių klinikose, kur buvo tiriami ir kitų pacientų skundai.

Į klausimą apie tai, ar tikrai pacientas privalo pirkti medikamentus savo lėšomis, jei yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu, specialistė atsakė: „Negaliu atsakyti į šį klausimą, nes reikia pasidomėti, kaip už šią procedūrą apmokama iš ligonių kasų. Gydymo įstaigos atstovas mums minėjo, kad būtent dėl šios procedūros buvo deramasi ir su teritorine ligonių kasa. Šiuo metu yra paskelbtas konkursas ir ligoninė planuoja įsigyti minėtų medikamentų.“

REKLAMA

Vėliau Vilniaus teritorinės ligonių kasos specialistai atsiuntė dar išsamesnį situacijos paaiškinimą, kuriame teigiama: “Siekdami išsiaiškinti Jūsų laiške aprašytą situaciją VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų akių ligų centre, paprašėme skyriaus vedėjo paaiškinimo. Atliekant vaisto “Avastin" injekcijas į stiklakūnį, siekiant užtikrinti procedūros saugumą ir sterilumą, ligoniai pirko vienkartinį injekcijos į stiklakūnį rinkinį, į kurį įeina sterilus užklotas, izoliuojantis vokų kraštus ir blakstienas, akių vokų skėtiklis, matuoklė. Vienkartinę aprangą ligoniai, eidami į operacinę, gauna nemokamai. Šiuo metu klinika jau ruošiasi pirkti minėtus rinkinius ir pacientams nebereikės už juos mokėti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot specialistų, iš Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto fondo lėšų paslauga yra apmokama, tačiau iki šiol geresnes vienkartines priemones šiai procedūrai pacientams buvo siūloma įsigyti savo lėšomis. Pagal Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymo 10 straipsnio 5 punktą, gydytojas gali rekomenduoti pacientui pasirinkti brangesnius vaistus ar medicinos pagalbos priemones.

„Šiuo atveju apdraustasis apmoka skiriamų pigesnių ir pasirinktų brangesnių vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kainų skirtumą. Konkretiems pacientams galime pasiūlyti kreiptis į VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų akių ligų centro administraciją ir išsiaiškinti konkrečią situaciją dėl priemokos teisėtumo. Visa informacija apie nemokamas, iš dalies mokamas ir mokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas yra Vilniaus TLK interneto svetainėje“, – teigiama paaiškinime.

Pasvarstymui: kaip atsakas Vilniaus teritorinės ligonių kasos specialistų komentarui, kad pacientams iki šiol geresnes vienkartines priemones šiai procedūrai buvo siūloma įsigyti savo lėšomis“ galėtų būti vaistininko komentaras, kad šis medicininių priemonių rinkinys yra vienintelis toks ir parduodamas vienoje vaistinėje. Tad ar tikrai pacientai turi iš ko rinktis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų