REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra du variantai: arba kontrabandininkai pabūgo Vyriausybės užmojo iš kontrabandos surinkti milijardą, arba pasienyje gerokai išaugo įkainiai, nes pareigūnai tvirtina, kad jos srautai pradėjo slūgti.

REKLAMA
REKLAMA

Patikėti tuo sunku, mat kontrabanda keliauja kaip keliavusi – bagažinėse, bakuose ir net bulvių maišuose. Tokį cigaretėmis užtaisytą radinį neseniai rado muitininkai.

REKLAMA

Prieš kelias savaites Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sulaikė penkis automobilius, kuriais iš Baltarusijos buvo vežamos kontrabandinės cigaretės. Vienos buvo paslėptos transporto priemonių ertmėse, kitos – po vairuotojų drabužiais. Pareigūnai visus šiuos automobilius sulaikė tada, kai jau buvo patikrinti muitininko.

Kriminalistams neliko nieko kito, kaip tik sulaikyti šias mašinas neva atidžiai apžiūrėjusį Vilniaus teritorinės muitinės kelio posto inspektorių. „Akylasis“ muitininkas turėjo pilnas kišenes įvariausios valiutos. Dar daugiau per kratą jos buvo rasta pareigūno namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Muitinės departamenas skelbia, kad šiemet per pirmąjį ketvirtį kontrabandos sulaikyta gerokai mažiau negu per praėjusių metų tą patį laikotarpį. Kas nutiko? Muitininkai turi vieną atsakymą: kontrabandos mažėja. Tačiau su tuo nesutinka pasieniečiai. Jie šiemet sulaikė net 412 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių –15 procentų daugiau negu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.

Skaičiuojama, kad iš dešimties Lietuvos valstybinę sieną kertančių vilkikų su cigaretėmis tik du sulaikomi muitininkų. Ir kalbėti apie mažėjantį kontrabandos srautą neišeina. Sakoma, kad jau metų viduryje Lietuvoje kas antra rūkoma cigaretė bus kontrabandinė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip su tuo ruošiasi kovoti Vyriausybė? Ogi žarstosi pažadais mokėti premijas kovotojams su kontrabanda ir šešėline ekonomika.

Pareigūnams už pagautus ekonominius nusikaltėlius numatyta išdalyti 5 milijonus litų. Premija, žadama pareigūnams, sulaikiusiems ne mažesnės negu 35 tūkstančių litų vertės kontrabandinį krovinį, neturėtų viršyti vieno vidutinio darbo užmokesčio – tai yra būtų tik kiek didesnė negu 2 tūkstančiai litų.

Deja, dar neatsirado tokio, kuriam būtų sumokėta. Dalį atsakymo galima rasti pažvelgus į toliau pateiktus skaičius.

REKLAMA

Pasak žinančiųjų ir išmanančiųjų, pasienyje su Kaliningrado sritimi „aklas“ pasienietis minėtą sumą, t. y. 2–3 tūkstančius litų, į kišenę gali įsidėti per vieną pamainą. Pareigūnui, praleidusiam per sieną vieną vilkiką su cigaretėmis, į delną gali nukristi ir 100 tūkstančių litų. O jei tų vilkikų per pamainą praleidžia daugiau?..

Panašu, kad Vyriausybės siūloma premija už sulaikytą kontrabandą nėra masalas, kuris sustabdytų pasienį saugančius pareigūnus nuo kyšių. 5 milijonai litų šešėlinės ekonomikos neįveiks.

Beje, skiriant premiją pamiršta, kad kova su kontrabanda, šešėline ekonomika yra ne žygdarbis, bet teisėsaugos ir kitų institucijų tiesioginė pareiga, jų kasdienis darbas. Jei jis prastai atlyginamas – kita kalba. O premijos – tik žaidimas, kuris jokio rezultato neduos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų