REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba persigalvojo ir nebereikalaus verslininkų įrodinėti, kad jų produkciją žymintys rėksmingi užrašai „Be E“tikrai yra teisingi. Tačiau pagavę už rankos apgaudinėtojus griežtai baus.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba buvo nusprendusi, jog maisto gamintojai, žymintys savo produkciją išskirtiniais ženklais „Be E“, „Be E621“, „Be konservantų“ ir kitais, nuo šio balandžio privalės atlikti tai įrodančius laboratorinius tyrimus ir turėti dokumentus. Tačiau iš karto susidurta su kliūtimis: laboratorija buvo užversta gaminiais, verslininkai širdo, kad jiems suteikta per mažai laiko pasiruošti.

REKLAMA

Reikalaus ne popieriaus, o atsakomybės

Naujos tvarkos įvedimo terminą teko porai savaičių atidėti – iki šiandien. Bet artėjant šiai datai tarnyba paskelbė išvis nebereikalausianti tyrimų. Trumpai tariant, nuostatą, jog po balandžio 15 dienos verslininkai turi turėti pagrindžiančius maisto produktų sudėtinių žaliavų ir galutinio maisto produkto dokumentus, jie pakeitė nuostata, jog gaminius leidžiama platinti ir be dokumentų. Tiesa, su sąlyga, kad visa atsakomybė už maisto produktų, suženklintų išskirtine informacija apie maisto priedų juose nebuvimą, platinimą priklauso maisto gamintojams ir importuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba vykdys aktyvią maisto produktų su išskirtine informacija stebėseną. Nustačiusi, kad tokiuose maisto produktuose vis dėlto yra maisto priedų, ir toliau taikys sankcijas, tai yra stabdys platinimą ir reikalaus perženklinti arba išimti iš rinkos (verslininkas galės pasirinkti), viešai informuos vartotojus apie jų klaidinimą, taikys administracines nuobaudas, o už pakartotinius tokius pažeidimus įrašys į nesąžiningų įmonių sąrašą.

Dėl tikrumo – reikės

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius sako, jog verslininkai informuoti apie tai, kad išskirtinai ženklindami produkciją turės būti garantuoti, kad produktas tikrai yra be jokių priedų. Tai yra užtikrinti ir žaliavų, ir receptūros, ir technologinio proceso grynumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors atskirai laboratorinių tyrimų ir nebebus prašoma, – pabrėžė Z. Stanevičius, – gamintojas, norintis būti tikras, kad jokių E produkte tikrai nėra, tyrimus vis tiek bus priverstas atlikti. Juk žaliavos gaunamos ne iš vieno tiekėjo, taigi iki produkto pagaminimo susidaro didžiulė grandinė.“

Tiesa, verslininkams, jo tvirtinimu, nebūtinai reikia tirti žaliavas – užteks ištirti galutinį produktą.

Pasak Z. Stanevičiaus, tarnyba savo ruožtu irgi vykdys stebėseną, atrinks produktus, paženklintus išskirtine informacija, ir tirs. Radus priedų, kurių gaminyje neturėtų būti, grės rimtos sankcijos.

REKLAMA

Tiesa, su verslininkais dar bus diskutuojama, taip pat bus kviečiami mokslininkai, galintys atsakyti į iškylančius klausimus.

Privers susimąstyti

Z. Stanevičiaus teigimu, daugelis įmonių stengėsi ir kreipėsi dėl laboratorinių tyrimų. Tiesa, susidurta su problema, kai laukta iki paskutinių dienų ir laboratoriją tiesiog užvertė darbu. Pasak direktoriaus pavaduotojo, pagaminti produktą be maisto priedų yra sunku – kad būtų patrauklios išvaizdos, kvapo, laikytųsi gana ilgai. Tokių įmonių yra, tačiau dalis nuėjo lengvesniu keliu – pertvarkė receptūras ir, užklijavę etiketę, prekiavo.

REKLAMA

„Jiems pamaišė mūsų specialistai, atlikę stebėseną“, – sakė Z. Stanevičius.

Kas antras bandinys parodė, kad produktuose priedų kiekis yra nemažas, nors sakoma, kad jų nėra.

Be to, pastebėta, kad vienu metu gamintojai buvo įsigudrinę dėti specialius mišinius, kuriuose daug nitratų, geriau išlaikančių maisto produktą. Bandyta teigti, kad priedai nededami, tačiau naudojami mišiniai buvo su jais.

Daiva Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų