REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gintautas Kėvišas neabejotinai talentingiausias Lietuvos kultūros vadybininkas, suorganizavęs daugybę puikių muzikinių renginių, festivalių, padaręs ne vieną proveržį ne tik Lietuvos muzikiniame pasaulyje. Tačiau dažnai jam oponentų metamas kriminalinis šešėlis, kurio niekaip (sąmoningai ar nesąmoningai?) negali išsklaidyti teisėsaugos institucijų specialistai, palieka tam tikrą nemalonų kartėlį paprastų piliečių akyse. Šiandien sukanka lygiai metai, kai prokuratūroje  buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas (BK 183 str. 2 d.) dėl galimo Lietuvos nacionalinės filharmonijos didelės vertės turto pasisavinimo, praneša ekspertai.eu.

REKLAMA
REKLAMA

2002 metais lapkričio 8 d. Valstybės kontrolė paskelbė audito ataskaitą dėl Lietuvos nacionalinės filharmonijos veiklos, organizuojant koncertines keliones bei meno festivalius.

REKLAMA

Be pastebėtų daugybės smulkių ir didelių pažeidimų buvo užfiksuota, kad „2000 m birželio 5 d. iš Filharmonijos kasos buvo išmokėta 120 tūkstančių 303 litai 6 centai valstybės biudžeto lėšų. Kasos išlaidų orderyje nurodyta Ettore F.Volontieri pavardė, tačiau išmokėjimo aplinkybės ir buhalteriniai dokumentai verčia tuo abejoti. Vizualiai vertinant minėto asmens parašai sutartyje ir pinigų išmokėjimo orderyje nėra panašūs, užpildyta kasos išlaidų orderio forma skiriasi nuo tuo metu kasoje naudotų blankų. Be to, pagal gautą iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos informaciją, Ettore F.Volontieri iš Lietuvos išvyko 2000 m. birželio 5 d ryte. Analizuojant tos dienos mokėjimų seką, tokia biudžeto lėšų suma iš LNF kasos minėtos dienos ryte negalėjo būti išmokėta, t.y. biudžeto lėšų suma galėjo būti išmokėti vėliau, kai iš Lietuvos jau buvo išvykęs nurodytas pinigų gavėjas.“

REKLAMA
REKLAMA

Trumpai tariant, neteisėtai buvo pasisavinta apvali šimto dvidešimties tūkstančių litų suma iš filharmonijos kasos suklastojus dokumentus. Todėl vadovaujantis Valstybės kontrolės įstatymo 21 straipsniu, informacija apie paminėtus faktus audito metu Valstybės kontrolė perdavė teisėsaugos institucijoms tolesniam tyrimui.

Tačiau tuomet FNTT atsisakė kelti baudžiamąją bylą, nes pasak jos nieko nusikalstamo nebuvo ir būti negalėjo.

Po daugelio metų visuomenės atstovams besiaiškinant, kaip buvo vykdomas tyrimas ir kodėl FNTT atsisakė kelti baudžiamąją bylą, prokurorai netikėtai 2010 m. balandžio 15 d. pradėjo ikiteisminį tyrimą, kai nuo nusikaltimo padarymo jau buvo praėjęs dešimtmetis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai.eu  kreipėsi į Generalinį prokurorą Darių Valį prašydami informuoti kokioje stadijoje yra ikiteisminis tyrimas dėl Lietuvos nacionalinės filharmonijos galimo turto pasisavinimo.

„Generalinės prokuratūros prokuroro nutarimu ikiteisminis tyrimas dėl galimo Lietuvos nacionalinės filharmonijos didelės vertės turto pasisavinimo 2010 m. rudenį sujungtas su atliekamu ikiteisminiu tyrimu dėl galimai nusikalstamo lėšų panaudojimu, skirtų Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) scenos įrangos projektavimui ir rekonstravimui", - informavo generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyrius.

Taip pat pridūrė, kad šiame ikiteisminiame tyrime atliekami procesiniai veiksmai ir vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso 177 str. ikiteisminio tyrimo duomenys be prokuroro leidimo neskelbtini.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų