REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gatvę ne vietoje perėjęs, už tai gavęs dešimties litų baudą bei ją sumokėjęs šiaulietis Virginijus dabar priverstas varstyti teismų duris kaip skolininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Priežastis — sumokėta dešimtinė ėmė ir pasimetė.

Nelemtas pažeidimas

62 metų šiauliečio ir teisėsaugos keliai susikirto šių metų sausio 25-osios rytą, kai jis Šiauliuose, ties Lyros gatvės 13-uoju namu, neleistinoje vietoje perėjo kelią.

REKLAMA

Už pažeidimą buvo surašytas administracinis teisės pažeidimo protokolas, pažeidėjui įteiktas Administracinis nurodymas, kuriuo suteikta teisė per dešimtį darbo dienų sumokėti pusę už įvykdytą pažeidimą gresiančios minimalios baudos — dešimt litų.

Dešimties litų baudą vasario 7 dieną internetu sumokėjo Virginijaus žmona. Susidūrimas su policija turėjo pasibaigti.

Tačiau šiaulietis sulaukė kvietimo atvykti į policijos komisariate vyksiantį administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimtinė patrigubėjo

Kelių policijos biure vykusiame svarstyme Virginijui buvo skirtas baudos, įstatymu numatytos už perėjimą per gatvę ne vietoje, vidurkis — 30 litų.

Mėgindamas pareigūnus įtikinti, jog dešimties litų baudą sumokėjo, vyras su skundu kreipėsi į Kelių policijos biurą, prie skundo pridėdamas iš Mokesčių inspekcijos gautą išrašą, jog pinigai į biudžetą yra sumokėti.

Žmogus pareigūnams skirtame skunde akcentavo, kad pinigus savo vardu sumokėjo žmona ir kad šią informaciją patikslinus Mokesčių inspekcijoje pinigai perkelti „jo kodui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tarsi ir supratęs pareigūnas pasakė, jog įvykęs nesusipratimas ir reikalas bus sutvarkytas, — “Šiaulių kraštui“ pasakojo policijoje kartu su sutuoktiniu lankiusis Virginijaus žmona. — Pareigūnas patarė nesijaudinti ir laukti, kol klaida bus ištaisyta ir mums bus atsiųsta išvada.“

Tačiau vietoje žadėtosios išvados šiauliečiai sulaukė kvietimo atvykti į administracinės bylos nagrinėjimą Šiaulių miesto apylinkės teisme.

Teisėjas Petras Simėnas priėmė nutartį, jog Kelių policijos biuro nutarimas pažeidėjui skirti 30-ies litų baudą yra pagrįstas.

REKLAMA

Teisėjas nurodė, kad šiaulietis už pažeidimą oficialiai jam pasiūlytos baudos — dešimties litų — nesumokėjo iki nurodytos dienos — vasario 8-osios.

Šokiravo teisėsaugos nelankstumas

Dešimt litų vasario 7-ąją sumokėję sutuoktiniai šiandien sako jaučiasi įsprausti į absurdo rėmus.

Jie dvejoja, ar akivaizdžiai neteisingą teismo sprendimą skųs, sako, kad kelionės į teismo posėdžius jiems kainuos kur kas daugiau sveikatos nei tie sumokėti priteisti pinigai.

Tačiau šiauliečiai tikina iš esmės pakeitę požiūrį į teisinę sistemą. Juodu ant balto įrodymus policijai apie sumokėtą baudą pateikę sutuoktiniai negali suvokti loginio bei teisinio profesionalų nelankstumo.

REKLAMA

Mįslė šiauliečiams ir teisėjo sprendimas. Proceso metu, sakė sutuoktiniai, raštiškai buvo įrodyta, kad sumokėjimo terminas nebuvo pasibaigęs.

Baudą privalo mokėti pažeidėjas

Šiaulių apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Kęstutis Dičius „Šiaulių kraštui“ paaiškino, kad klaida dėl pažeidėjo sumokėtos— nesumokėtos klaidos greičiausiai įvyko tik dėl to, jog asmeniui skirtą baudą sumokėjo jo žmona.

„Pagal įstatymą baudą turi sumokėti tas žmogus, kuriam ji buvo paskirta, — sakė komisaras. — Ir niekas kitas už jį to negali padaryti. Jei pažeidėjas ne pats sumoka, nutarimai policijoje neperžiūrimi, kreipiamasi į teismą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei baudą, anot komisaro, būtų sumokėjęs pats pažeidėjas, tuomet nutartį dėl suklysto baudos apmokėjimo termino panaikintų pati policija.

Anot Kelių policijos biuro vadovo, policijos praktika rodo, kad dažniausi atvejai, kai pažeidėjai nuobaudas sumokėjus pašte, pinigai Mokesčių inspekcijos sąskaitą pasiekia vėliau nei numatytas baudos sumokėjimo terminas.

Sprendimą patariama skųsti

Vytautas Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene, akcentavo, kad „jei nubaustasis jaučiasi, jog yra teisus, jog teismo priimtas sprendimas yra nelogiškas, jis privalo pasinaudoti įstatymo jam suteikta teise ir sprendimą skųsti.“

V. Jončas patarė šiauliečiui nedelsiant kreiptis į Šiaulių apygardos teismą, kur apeliacine tvarka Šiaulių miesto apylinkės teismo sprendimas turėtų būti peržiūrėtas.

Edita KARKLELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų