REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelerius metus prasidėjusi ir žaibiškai išplitusi protmūšiais vadinamų viktorinų manija šiandien į kavines ir barus pritraukia šimtus lankytojų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip lietuvis Evaldas Žilionis išgarsėjo Vimbldono teniso turnyre? Kodėl trapučiai kepami su skylutėmis? Į šiuos ir panašius klausimus sostinės baruose su malonumu kas savaitę gurkšnodami alų ar vyną atsakinėja lietuviai.

REKLAMA

Sunkmečiu sumažėjus lankytojų skaičiui, rengdamos viktorinas pelną kraunasi kone kiekviena Vilniaus kavinė.

200 žaidėjų

Pirmas prieš trejus metus šią pramogą lankytojams pasiūlė baras „Misterija“. Jo bendraturtė Nomeda Rimšaitė prisiminė, kad šią idėją pasiskolino iš Didžiosios Britanijos, kur tokios viktorinos baruose labai populiarios.

„Iš pradžių pamankštinti smegenis susirinkdavo apie 40 žmonių, šiandien sulaukiame jau apie 200, – teigė N. Rimšaitė. – Tai puiki proga susitikti su draugais ir kolegomis ne šiaip linksminantis, bet laiką leidžiant intelektualiai.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak baro bendraturtės, dalyvių amžius priklauso nuo vakaro vedėjų: vieni pritraukia studentus, kiti vyresnius žmones, tikrus intelektualus – nuo universitetų dėstytojų iki advokatų. N. Rimšaitė neslėpė, kad vakarais, kai vyksta intelekto kovos, baro pelnas išauga net keletą kartų. Juo labiau kad kiekvienas komandos narys barui sumoka ne tik už užsakytus gėrimus, bet ir papildomus 3 litus už žaidimą.

Domisi ir įmonės

Jau metus intelekto kovas rengiančios vyninės „Prie Parlamento“ rinkodaros vadovė Kristina Kalinina taip pat džiaugėsi išaugusiu baro lankytojų skaičiumi ir teigė, kad šia paslauga jau susidomėjo ir privačios įmonės, rengiančios viktorinas savo darbuotojams. Seniau bare protų kovos vyko tik antradieniais, dabar viktorinomis užimti jau keturi vakarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Intelektų kovas rengiame ne tik pirmadieniais, antradieniais ir trečiadieniais, – pasakojo K. Kalinina. – Penktadieniais rengsime muzikos ir geltonosios spaudos naujienų viktorinas, labiau skirtas atsipalaiduoti, nes savaitės pradžioje vykstančiose protų kovose klausimai būna sunkūs, reikia konkrečių žinių ir apsiskaitymo.“

Ji teigė, kad iš pradžių lankytojai nieko nesitikėdami suburia komandą vienam kartui, o paskui dažniausiai užregistruoja ją „visam sezonui“.

Už galimybę pamankštinti smegenis šiame bare kiekvienam komandos nariui tenka mokėti po 5 litus.

REKLAMA

Įtraukia azartas

Viktorinas bare „Prie Parlamento“ vedantis žurnalistas Vytaras Radzevičius sakė, kad išminties klausimams semiasi iš knygų, kurių nemažą biblioteką yra sukaupęs namuose. Klausimus jis tikrina bent dviejuose šaltiniuose, kad neliktų netikslumų ir vietos ginčams.

„Klausimų nesudarau kaip egzaminui, stengiuosi pateikti tokius, kurių atsakymus būtų galima išmąstyti“, – pasakojo V. Radzevičius.

Apibūdindamas žmones, kurie po darbo skuba į sostinės barus pasukti galvą ir atsakyti į kuo daugiau klausimų, jis sakė, kad pirmiausia tai yra žmonės, norintys prasmingai praleisti laiką.

REKLAMA

„Tai ne tik sportinis azartas, bet ir užsiėmimas, kuriam reikia erudicijos, – daug sužinai arba atnaujini žinias“, – kalbėjo kiekvieną savaitę protų kovas vedantis žurnalistas.

Nelengvas darbas

Intelekto kovas taip pat rengiančio pramogų banko „Nesė“ atstovė Erika Baušytė savaitraščiui „Ekonomika.lt“ teigė, kad tokio tipo renginius organizuoti paskatino noras pritraukti daugiau lankytojų.

„Iš pradžių sulaudavome apie 10 komandų, šiandien visos jau nebetelpa. Savaitgaliais protų kovose dalyvauja apie 200 žmonių“, – sakė E. Baušytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji neatskleidė, kiek pelno viktorinų organizavimas atneša įmonei, bet patvirtino, kad tai pelninga veikla. Kiekviena čia žaidžianti komanda turi sumokėti po 10 litų. E. Baušytės nuomone, intelekto kovas renkasi azartiški, naujovėmis besidomintys žmonės, todėl ir klausimus viktorinos rengėjai pateikia nelengvus.

„Klausimų ieškome visur – internete, knygose. Palyginti su kitomis vietomis, jie čia gana sunkūs, nes pastebėjome, kad jei pateikiame lengvesnių klausimų, lankytojams tampa nebeįdomu“, – kalbėjo E. Baušytė.

REKLAMA

Viktorinos išsikvėpė

Jau trečius metus protų kovose dalyvaujanti vilnietė Aušra savaitraščiui „Ekonomika.lt“ pasakojo, kad mokyklines žinias pasitikrinti iš pradžių buvo smagu, bet šiandien Vilniaus viktorinas ji vadina išsikvėpusiomis.

„Kai pamatę tokį lankytojų pritraukimo būdą kiti barai ėmė klonuoti protmūšius, prasidėjo komandų ir klausimų migracija ir idėja ėmė blankti. Galiausiai bare, kuriame žaidėme, ėmė nebetilpti norinčios dalyvauti komandos, todėl dalyvavimas buvo apmokestintas – nenuostabu, juk verslas“, – kalbėjo Aušra.

REKLAMA

Ji pateikė ir kitą nemalonų faktą: atsiranda vis daugiau žaidėjų, kurie atsakinėdami į klausimus naudojasi išmaniaisiais telefonais, tad žaisti darosi neįdomu.

Faktai: viktorinų klausimai

- Iš kokio medžio buvo padarytas Pinokis?

- Kaune veikė kavinė „Bozegraika“. Kokia jos savininko Žukausko profesija?

- Kas yra pas Ievą gale, pas Adomą – priekyje?

- Vaistų nuo skausmo reklama Europoje – trys paveikslėliai: liūdna moteris, moteris geria tabletę, laiminga moteris. Kodėl šie vaistai arabų pasaulyje patyrė fiasko?

- Kodėl pasaulis iš pradžių nepatikėjo, kai 1979 metais Iranas paskelbė nepriklausomybę?

Atsakymai: pušies; vargonininkas; a raidė; arabai skaito iš dešinės į kairę; tai padarė balandžio 1-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų