REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos (VTD) kreipėsi į draudimo bendroves UAB „BTA draudimas“ ir AAS „Gjensidige Baltic“ Lietuvos filialą reikalaujant išmokėti draudimo išmokas turistams, patyrusiems nuostolių dėl kelionės organizatoriaus UAB „Star Holidays“ nemokumo ir bankroto.

REKLAMA
REKLAMA

Įvertinus VTD gautus nukentėjusių prašymus paaiškėjo, kad turistai nuostolių patyrė pagal 891 sudarytą turizmo paslaugų teikimo sutartį. Bendra nuostolių suma sudaro 2,029 mln. Lt. Iš jų - 146 tūkst. Lt. – nuostoliai, atsiradę dėl iš dalies negautų paslaugų kelionei nutrūkus anksčiau laiko, bei 1,883 mln.  Lt. įmokėti už visiškai neįvykusias keliones.

REKLAMA

Nuostolius patyrę turistai sutartis su „Star Holidays“ buvo sudarę nuo 2010 m. vasario iki rugsėjo mėnesio. Tuo metu UAB „Star Holidays“ buvo apsidraudusi dviejose draudimo bendrovėse, pagal keturias, skirtingą laikotarpį galiojusias draudimo sutartis. Bendras draudimo polisuose nurodytų draudimo sumų dydis, kuriuo galima kompensuoti nuostolius 1,086 mln. Lt. , iš kurių 484 tūkst. Lt. buvo panaudota užsakomiesiems skrydžiams, grąžinant per 600 turistų iš Graikijos, Ispanijos ir Turkijos 2010 m. rugsėjo 24-25 d.

REKLAMA
REKLAMA

Likusias draudimo sumas pagal apskaičiuotas proporcijas prašoma išmokėti įvertinus turizmo paslaugų teikimo sutarties sudarymo datą, tuo metu galiojusio draudimo poliso sumą, turistinės kelionės kainą, nesuteiktų paslaugų kainas, turisto parskraidinimo kaštus, papildomai patirtas turistų išlaidas, neįvykusių turistinių kelionių kainas.

Pagal draudimo taisykles, nuostoliai atlyginami tik tiems turistams, kurie turizmo paslaugų teikimo sutartis yra sudarę kelionės organizatoriaus draudimo poliso galiojimo laikotarpiu. Atsižvelgiant į tai, kad tam tikru laikotarpiu galiojo dviejų draudimo bendrovių draudimo polisai, bei į tai, kad skirtingais laikotarpiais yra skirtingas sutartis sudariusių turistų skaičius, paskaičiuotas nuostolių kompensavimo procentas yra skirtingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turistams, kurių sutartys dėl kelionių sudarytos laikotarpiu iki 2010-04-05, prašoma kompensuoti 100 procentų patvirtintų nuostolių sumos; laikotarpiu nuo 2010-04-06 iki 2010-06-04, prašoma kompensuoti 17,2 proc. patvirtintų nuostolių sumos; laikotarpiu nuo 2010-06-05 iki 2010-08-27, prašoma kompensuoti 33,94 proc. patvirtintų nuostolių sumos, laikotarpiu nuo 2010-08-28 iki 2010-09-21 d. - prašoma kompensuoti 16,73 proc. patvirtintų nuostolių sumos.

Išlaidų apskaičiavimo ir atitikimo pirminiams turistų pateiktiems dokumentams patikrinimą atliko audito bendrovės UAB „Rödl & Partner“ specialistai.

REKLAMA

Artimiausiu metu VTD visus turistus raštiškai informuos apie kiekvieno jų patirtų nuostolių kompensavimo dydį, nurodant draudimo bendrovę, kuri išmokės apskaičiuotą kompensaciją.

VTD tikisi, kad draudimo bendrovės draudimo išmokas išmokės Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtintų Kelionės organizatoriaus prievolių įvykdymo užtikrinimo draudimo taisyklių nustatyta tvarka ir laikantis termino.

Praėjusių metais įvykę dviejų kelionių organizatorių, vykdančių keliones užsakomaisiais skrydžiais, bankrotai, krizės laikotarpiu pasikeitusi situacija draudimo ir kelionių organizavimo paslaugų rinkose akivaizdžiai parodė, kad galiojantys teisės aktai nesudaro galimybės užtikrinti efektyvią kelionių organizavimo rinkos priežiūrą ir tinkamai apsaugoti vartotojų teises.

REKLAMA

VTD yra pateikusi siūlymus dėl atitinkamų Turizmo įstatymo straipsnių pakeitimo, įtvirtinant nuostatą, kad laidavimo draudimo sumos dydis turėtų būti skaičiuojamas nuo planuojamų einamųjų metų įplaukų, o ne nuo praėjusių metų įplaukų bei pasiūlymą dėl Administracinių teisės nusižengimų kodekso projekto papildymo konkrečiu straipsniu, numatančiu kelionių organizatorių atsakomybę už Turizmo įstatymu nustatytų kelionių organizavimo paslaugų teikimo reikalavimų nesilaikymą.

Situaciją įvertinusi audito bendrovės UAB „Rödl & Partner“ partneriai, advokatų kontora „Kohler, Voveris ir Partneriai“ taip pat teigia, kad Turizmo įstatyme įtvirtinta kelionės organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimo laidavimo draudimu sistema, kurioje privaloma turėti draudimo suma, paskaičiuojama remiantis apyvartomis už praėjusius metus, niekaip negali užtikrinti draudimo sumų pakankamumo, ypač augančios ekonomikos sąlygomis. Advokatų kontora skeptiškai vertina ir Seime svarstomą naują Turizmo įstatymo redakciją.

„Nežymus reikalaujamų draudimo sumų dydžio pakėlimas - tik kosmetinė priemonė. Sistemą reikia keisti iš esmės, draudimo sumos dydis turi būti skaičiuojamas ne už praėjusius metus ar jų laikotarpius. Draudimo sumos dydis turi būti paskaičiuotas pagal planuojamą apyvartą. Atsakomybę už draudimo sumos pakankamumą turi prisiimti verslas. Už nustatytų reikalavimų šioje srityje nesilaikymą turėtų būti taikoma ir administracinė atsakomybė,“ – teigia advokatas Audrius Voveris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų