REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant išjudinti stringančią būstų renovaciją pradėta svarstyti apie valstybės kompensuojamosios dalies didinimą, nors kiek bus didinamas procentas, kol kas dar neapsispręsta. Galutinį sprendimą Vyriausybė turėtų priimti iki gegužės 1 d.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Vyriausybėje tradicinio valdančiosios koalicijos partnerių susitikimo metu aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pristatė naujai parengtą programą būstų renovacijai skatinti.

REKLAMA

Pasak Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininko Arūno Valinsko, ministras pristatė gana ambicingą programą, kuria bus siekiama kiek galima labiau aktyvinti stringantį renovacijos procesą, bei užsiminė, jog valstybės kompensuojamos dalies dydis, kuris šiuo metu siekia 15 proc., turėtų būti didinamas.

„Kiek tai bus, dabar neaišku, dėl to mes dar neapsisprendėme, bet buvo pritarta, kad tai reikia daryti. Ir gegužės pradžioje tie įstatymai turi pasiekti Seimą, kol Vyriausybė per kelias savaites savo namų darbus pasidarys. Aišku, būtų gerai, kad žmonėms renovacija būtų kompensuojama iki 100 proc., bet, žinoma, tai riboja oficialiai turimos biudžeto lėšos ir, be jokios abejonės, mes stengsimės, kad tos lėšos, kurios dabar yra įšaldytos – 800 mln. litų, – būtų kaip skatinimo siekiamybė žmonėms, kad pagalvotų, ar jie spės pirmieji įšokti į tą renovacijos traukinį“, – teigė A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA

TTP vadovo tikinimu, beveik milijardo litų suma, kuri turėtų būti skirta gyventojų būstų renovacijos skatinimui, šiuo metu yra įšaldyta banke kaip skatinimo fondas, o aplinkos ministro pristatyta programa ir yra paremta sprendimu, kaip tuos pinigus kuo efektyviau panaudoti.

„Iki gegužės 1 d. teisinė bazė jau galėtų pasiekti Seimą, ir jau vasarą žmonės galės tais įstatymais naudodamiesi pateikti paraiškas ir pradėti renovaciją. Gera žinia yra ta, kad tie, kurie suspės, galės iki naujojo šildymo sezono ar bent iki sausio 1 d. gyventi šiltuose namuose. Tai yra visai nesunku. Vieno namo renovacija trunka pusę metų, ir jeigu dokumentai sutvarkyti, o jūs pradėsite liepos mėnesį, tai tikrai yra šansų“, – tvirtino A. Valinskas.

Tuo tarpu Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma buvo kiek atsargesnis, pabrėždamas, jog šiuo metu yra svarbiausia nusiteikimas, kuris bent jau leistų įsivaizduoti masinę gyventojų būstų renovaciją. „Apie konkrečius mechanizmus, kaip įsukti renovaciją, šiuo metu dar kalbėti būtų ankstoka, aišku, mes suprantame, kad procentą reikia didinti. Bet reikia palaukti Vyriausybės sprendimų, kurie turi būti suderinti su Europos investicijų banku ir su Finansų ministerija. (...) Tie pinigai – beveik milijardas litų, tai būtų gerai, kad jie būtų įsukti į procesą per metus ar pusantrų“, – kalbėjo J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų