REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė teigia nėra priešiškai nusiteikusi dėl koalicijos sostinėje su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio bloku, tačiau pabrėžia esanti prieš asmenis, atstovaujančius ne Lietuvos valstybės interesams, šiuo atveju – Rusų aljansu.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta, antradienio vakare posėdžiavę Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Vilniaus miesto skyriai pritarė sudaryti koaliciją su Darbo, Tvarkos ir teisingumo partijomis bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljansu.

REKLAMA

„Aš ne prieš koaliciją su lenkais ar kita tautine mažuma. Tai yra mūsų Lietuvos gyventojai, už kuriuos balsavo Lietuvos žmonės, nesvarbu, ar jie lenkai, ar žydai, ar rusai, ar baltarusiai. Tačiau aš prieš tuos, kurie dirba prieš Lietuvos valstybę. Ir šiuo atveju koalicija yra ne su lenkais, o su V. Tomaševskio bloku, kuriame ir yra būtent žmonės iš Rusų aljanso, kurie tikrai dirba ne Lietuvos naudai. Tuo labiau, kad vienas yra buvęs KGB majoras, kita – dirbanti ne Lietuvos naudai, ginanti kitos valstybės interesus“, – trečiadienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė parlamento vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

I. Degutienė siūlė nepainioti lenkų ir V. Tomaševskio bloko, kuriame yra Lenkų rinkimų akcija ir Rusų aljanso koalicija.

„Ir būtent Rusų aljanso koalicijos žmonės tikrai nėra lojalūs Lietuvos valstybei“, – pabrėžė Seimo Pirmininkė.

Kalbėdama apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderį, europarlamentarą V. Tomaševskį, I. Degutienė teigė, jog jis kursto nesantaiką tarp lietuvių ir lenkų, kurios iš esmės niekada nebuvo ir nėra.

„Tie patys lenkai, kurie nepriklauso arba nėra lojalūs ar priklausomi nuo V. Tomaševskio kaip politiko, yra visiškai kitokios nuomonės ir jie tikrai nepritaria tokiam V. Tomaševskio elgesiui. Pati asmeniškai turiu ir draugų lenkų, su kuriais bendrauju, ir jie tikrai nesupranta, kam to reikia. Čia turėtų turbūt pats V. Tomaševskis atsakyti į šį klausimą, kodėl jis taip elgiasi ir kieno nuostatas vykdo. Šiandien tai, kas vyksta mūsų valstybėje – kurstoma nesantaika tarp dviejų tautų, kurios iš esmės nėra, bet ji kažkam labai reikalinga, – yra primityvus politikavimas. Tie žmonės kurie giliau mąsto, tai puikiai atskiria – pelus nuo grūdų“, – kalbėjo I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininkė priminė, kad Europoje nėra partijų, sukurtų tautiniu pagrindu, o tautinių mažumų atstovai, esantys kairiųjų ar dešiniųjų pažiūrų, jungiasi į nacionalines partijas.

„Tačiau sukūrus tautiniu pagrindu partiją tam, kad ją išlaikytum, turi nuolat kurstyti vienintelį argumentą, tai yra tą tautinę nesantaiką: maždaug „lenkai, vienykitės, nes lietuviai mus muša“. Tai iš tikrųjų absoliučiai nesuprantama ir tai visiškai ne europietiškos valstybės pavyzdys“, – teigė I. Degutienė ir pridūrė, kad primityvus nacionalizmas naudingas tik vienam politikui ar politinei jėgai, per tautinės nesantaikos kurstymą bloginami dvišaliai santykiai.

REKLAMA

J. Razma: Rusų aljanso veikėjų dalyvavimas Vilniaus savivaldybėje – didelė moralinė problema

Į Vilniaus miesto savivaldybę drauge su Valdemaro Tomaševskio bloku išrinkti Rusų aljanso atstovai yra didelė moralinė problema, kurią turės išspręsti patys savivaldybės atstovai, teigia Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Kaip jau buvo skelbta, antradienio vakare posėdžiavę TS–LKD Vilniaus miesto skyriai pritarė koalicijai su Darbo, Tvarkos ir teisingumo partijomis bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljansu.

REKLAMA

Tačiau J. Razmos teigimu, apie susitarimą dėl koalicijos sudarymo dar kalbėti yra gana anksti, nors ir buvo pritarta tokiai iniciatyvai.

Trečiadienį po Vyriausybėje vykusio tradicinio valdančiosios koalicijos partnerių susitikimo paklaustas, kaip vertina Rusų aljanso atstovų galimą įsiterpimą į koaliciją, kurią aplink save stengiasi suburti TS–LKD, partijos frakcijos Seime seniūnas tvirtino, jog galima visiškai sutikti su Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės pozicija, jog toks susitarimas tikrai būtų sunkiai toleruotinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai aš vis tiek įsivaizduoju, kad jeigu ir bus tas susitarimas, tai jis bus su partijomis. Tas blokas (V. Tomaševskio blokas – ELTA) tebuvo rinkimams, kur buvo ir tie asmenys (Rusų aljanso atstovai – ELTA), o politinė organizacija – Lenkų rinkimų akcija. Tai dabar, man atrodo, labai anksti kalbėti apie susitarimus. Čia skelbia kai kurie dalyviai, kad jie tuos susitarimus jau turi, bet mūsų atstovai to nėra skelbę. O dėl tų dviejų asmenų, tai prisiminkime, kad Artūras Zuokas taip pat ne kartą skelbėsi juos turįs pas save. Aš įsivaizduoju, kad jeigu svarstyklių lėkštė nukryptų į kitą pusę, tai jie eitų ten, kur yra dauguma ar panašiai, čia visaip gali būti. Bet tikrai nėra taip, kad mūsų atstovai viliotų tuos veikėjus“, – patikino J. Razma.

REKLAMA

Pasak jo, jeigu ir būtų pasiektas susitarimas, tai būtų pakankamai didelis moralinis smūgis, tačiau pažymėjo, jog su šia problema turėtų susitvarkyti Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

„Tai būtų tikrai nemaža moralinė problema ir sudėtingas dalykas. Bet kaip jau minėjo partijos pirmininkas (Andrius Kubilius – ELTA), bet kuriuo atveju mūsų atstovai savivaldybėse veikia pagal laisvės ir atsakomybės principą. Jie turi įvertinti visas aplinkybes ir daryti sprendimus, todėl partijos prezidiumas jokių sprendimų dėl Vilniaus nepriėmė. Pasikeitus nuomonėmis, kurios buvo skirtingos, įvairios, paliekama sprendimo teisė atstovams Vilniuje“, – sakė J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų