REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio bendrovių  „Agrowill Group“ teigia, kad sumažėjęs Europos Sąjungos šalyse laikomų melžiamų karvių skaičius lemia aukštesnes pieno kainas visame ES regione, taigi ir Lietuvoje .

REKLAMA
REKLAMA

„Paskelbti Europos Komisijos rodikliai liudija, kad per 2010-uosius ES šalyse laikomų melžiamų karvių skaičius sumažėjo 1,7 proc. Tai tiesioginis krizės padarinys, kuomet ūkininkai drastiškai mažino laikomų gyvulių bandas. Deja, prieauglis taip sparčiai bandų nepadidina. Todėl pieno poreikis visoje ES ir toliau išliks didelis, o svaresnių priežasčių kristi kainoms nebus“, - tvirtina „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas Vladas Bagavičius.

REKLAMA

Pasak jo, šiuo metu pakilusios pieno supirkimo kainos visose ES šalyse leidžia ūkininkams iš dalies atsitiesti po krizės metų.

„Šiuo metu vykstantys procesai pieno ir jo produktų rinkoje yra visiškai natūralūs – prieš kelerius metus smarkiai išaugus karvių bandoms rinkoje atsirado pieno perteklius, paskatinęs kainų kritimą. Sumažėjusios kainos ir ištikusi krizė privertė ūkininkus smarkiai sumažinti bandas, o tai lėmė pieno trūkumą. Taigi dabar Europa ir visas pasaulis išgyvena tą periodą, kuomet pritrūko pieno, o karvių bandos dar nėra išaugintos. Todėl pieno stygius natūraliai kilstelėjo jo kainą. Šiuos procesus išgyvena ne tik Lietuva, bet ir kitos ES bei pasaulio šalys. Pieno kaina kyla visur, o mes – ne išimtis“, - teigia „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad „Agrowill Group“ 2011 metais  už pieno toną gauna  apie 15% didesnę kainą nei kad 2010 metais. Įmonei priklausančiose bendrovėse laikoma daugiau nei 2,5 tūkst. melžiamų karvių. Bendrovė ši skaičių nuosekliai didins tiek įsigydama naujų galvijų, tiek ir valdomai bandai didėjant dėl natūralaus prieauglio.

V. Bagavičiaus teigimu, situacija tarptautinėse rinkose ir toliau leidžia prognozuoti  žemės ūkio produkcijos ir pieno kainų augimą, o tai neabejotinai darys įtaką dar geresniems pirmine žemės ūkio produkcijos gamyba užsiimančių įmonių rezultatams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų