REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naują ekonomikos ciklą Lietuvos gyventojai pradeda ne visiškai pasirengę kurti tvarią finansinę gerovę, rodo „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto atliktas tyrimas. Šio tyrimo rezultatai atskleidžia, kad lietuviai labiau linkę gyventi šia diena, nepakankamai rūpinasi ateitimi ir ne visai adekvačiai vertina savo finansines žinias.

REKLAMA
REKLAMA

Tai rodo keletas statistinių rodiklių. Vidutinės senatvės pensijos ir vidutinio darbo užmokesčio po mokesčių santykis 2010 m. pabaigoje nesiekė 50 proc. Tam, kad išėjęs į pensiją žmogus galėtų gyventi kokybiškai tokį patį gyvenimą, kaip ir iki tol, reikėtų, kad jo pajamos siektų 70 proc. iki tol gautų pajamų dydžio.

REKLAMA

Taigi, būtinybė atsakingai ruoštis ateičiai atrodo akivaizdi. Vis dėlto Lietuvos gyventojams tai dar gana neįprasta. Kaip parodė atliktas tyrimas, daugiau nei 10 proc. gyventojų, naudojančių finansų kaupimo priemones, nieko nežino apie savo indėlių ir investicijų rūšį, sukauptą sumą bei terminus (gerai žino tik 50 proc.).

Finansines žinias gauna iš gyvenimo

Su pensijų kaupimo priemonėmis situacija dar sudėtingesnė: viską apie pasirinktą kaupimo kryptį, rizikingumą, sukauptą sumą žino tik 15 proc., o nieko arba tik šį bei tą žino beveik 50 proc. šiomis priemonėmis besinaudojančių asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie duomenys leidžia daryti išvadą, kad nemaža dalis gyventojų nežino arba netiksliai žino, kas vyksta su jų pinigais. Kitaip tariant, jų požiūris į savo pačių finansinę ateitį nėra atsakingas“,  – tyrimo rezultatus komentavo „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė. Ekspertės teigimu, tam įtakos gali turėti ne tik sudėtinga dabartinė finansinė namų ūkio situacija, bet ir silpnokos gyventojų asmeninių finansų valdymo žinios. Štai net 61 proc. lietuvių prisipažįsta, kad visos jų finansinės žinios – tiesiog iš gyvenimo, o ketvirtadalis neslepia, kad jų finansinei elgsenai įtakos turi ir artimųjų ar kaimynų patarimai.

„Finansų sistema nuolat kinta. Taigi dabartinėmis aplinkybėmis gyvenimiška patirtis ar kaimynas dažnai gali būti ir klaidinantis ar neadekvatus patarėjas“, – teigė finansų ekspertė O. Bložienė ir ragino gyventojus labai gerai įvertinti savo dabartinę finansinę situaciją bei ateities perspektyvas bei nepatikėti savo finansų atsitiktinumams ar giminaičių patarimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų