REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moksleivės mušė neįgalias nepilnametes, o vienos jų egzekucijos filmuotus vaizdus net paskelbė interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA

Mušė ir filmavo

Sekmadienio vakare neįgali penkiolikmetė moksleivė Aistė (vardas pakeistas), kartu su septynmečiu broliuku ėjusi į namus, miesto centre buvo sumušta aštuoniolikmetės Simonos.

REKLAMA

Maža to – egzekuciją filmavo Simonos draugė – jos bendraamžė Greta.

Aistė vėliau pasakojo, kad Simona ją, einančią iš mokyklos, spyriu į nugarą buvo partrenkusi ir prieš mėnesį. Nors abi tuo metu mokėsi toje pačioje mokykloje, Aistė mušeikos nepažinojo.

Nepilnametė buvo mušama ir filmuojama kone miesto centre, netoli savivaldybės administracijos pastato.

Sekmadienį, apie 19.30 val., Simona ir Greta prie Aistės pristojo miesto centre, tarp parduotuvės „Cento„ bei rajono savivaldybės pastato. Su broliuku ėjusią mergaitę aštuoniolikmetės atsekė nuo parduotuvės „Iki“.

REKLAMA
REKLAMA

Aistė vėliau pasakojo, kad Simona iš pradžių ją pastūmė. Vėliau mergaitė pajuto smūgį į pilvą, po to – spyrį koja į nugarą. Tuo pat metu Aistė išvydo, kad Greta ją pradėjo filmuoti mobiliojo ryšio telefonu.

Aistę mušusi mergina griebė už ilgų plaukų ir pradėjo tampyti, vėliau vėl trenkė. Bandė suduoti ir šalia stovėjusiam septynmečiam berniukui, tačiau sesuo jį užstojo.

Egzekucija gal būtų trukusi ilgiau, bet mušeikos išvydo jų link einančius suaugusius žmones ir pabėgo. Dar pagrasino nesiskųsti „mentams", nes esą Aistę vis vien surasiančios ir sumušiančios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panoro pamatyti mušeikas

Sumušta paauglė Respublikos gatve skubėjo į namus. Sakė nuolat šluosčiusi iš nosies bėgantį kraują. Pro šalį važiavo policijos ekipažas, tačiau greičiausiai nuskriaustos kruvinos mergaitės pareigūnai nepastebėjo.

Grįžusi į namus Aistė pasakė mamai, kad ji buvo sumušta. Policijos motina nekvietė. Tačiau kitą dieną kartu su dukra ji nuėjo į mokyklą ir socialinių darbuotojų paprašė parodyti tas, pasak jos, „kietas gražuoles", kurios išvakarėse sumušusios jos dukrą.

Mokyklos darbuotojai motinai paaiškino, kad Simona jau prieš tris dienas už panašų elgesį pašalinta iš mokyklos.

REKLAMA

Egzekuciją filmavusi jos draugė Greta anksčiau mokėsi kitoje miesto vidurinėje mokykloje, tačiau iš jos taip pat esą pašalinta.

Mokyklos darbuotojai motinai patarė kreiptis į policiją. Tą ji ir padariusi. Gavę motinos pareiškimą policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Prasidėjo patyčios

Dar tą pačią dieną Aistė sužinojo, kad filmuota medžiaga, kur matyti, kaip Simona ją daužo, yra ne tik interneto tinklalapyje.

„Filmukas" su smurto vaizdais siuntinėjamas į jos bendraklasių bei pažįstamų mobiliojo ryšio telefonus su prierašu, kad būtų platinamas toliau.

REKLAMA

Maža to – Aistei į mobiliojo ryšio telefoną kažkas pradėjo rašinėti visokias nešvankias žinutes. Susilaukė ir skambučių. Jai buvo siūloma susitikti išgerti alkoholio, o vienas skambinusysis tiesiai šviesiai paklausė, ar tiesa, kad ji parsiduodanti už 10 litų.

Neseniai iš Anglijos grįžusi Aistės sesuo išsiaiškino, kad kažkas sumuštosios telefono numerį užrašė prie autobusų stoties laukiamojo ir pridėjo informaciją, kad šiuo numeriu atsiliepsianti mergina nebrangiai parsiduodanti.

Bijo eiti į mokyklą

Antradienį policijos pareigūnai sumuštą paauglę nuvežė pas teismo medicinos ekspertus. Medikai iki balandžio 22 dienos ją atleido nuo kūno kultūros pamokų. Šią savaitę ji nelanko ir mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aistė neslėpė bijanti eiti į mokyklą ir miestą, nes nežinanti, ar nesutiksianti ją sumušusių merginų. Juolab kad Greta ir pastarosiomis dienomis skambinėjo jos seseriai, koneveikė ir grasino.

Redakcijos žiniomis, Simonos surasti nepavyko net kitame rajone gyvenančiai jos seseriai. Ji buvo išjungusi visus turėtus mobiliojo ryšio telefonus. Jos nebuvo ir Astrave, kur kartais glausdavosi pas savo motiną.

Buvo mėtoma iš vienos įstaigos į kitą

Simona, sumušusi penkiolikmetę, nuo vienerių metukų buvo mėtoma iš vienos globos įstaigos į kitą. Jos nuolat girtaujančiai asocialiai motinai buvo apribotos teisės į vaikus.

REKLAMA

Redakcijos žiniomis, mergaitę norėjo įsivaikinti viena biržiečių šeima. Tačiau to daryti jiems nebuvo leista. Mergaitę į namus dažnai parsivesdavo tuo metu globos namuose dirbusi medeikietė auklėtoja.

Kartkartėmis Simoną pasiimdavo Biržuose gyvenanti jos močiutė, paskui ja kuriam laikui „susirūpino" ir iš įkalinimo įstaigos sugrįžęs jos tėvas, vėliau, beje, gyvenimą baigęs savižudybe.

Kai Simona jau buvo paauglė, paaiškėjo, kad mergaitės medeikietė „globėja" dažnai girtauja, o mergaitė neina į mokyklą, valkatauja. Tuomet Simona buvo perkelta į vieną vaikų šeimyną.

REKLAMA

Deja, nuolat iš vienos vietos į kitą kilnojama mergina nepritapo ir čia. Bėgo, mušėsi, maištavo. Tad šeimyna ją globoti atsisakė. Simona buvo sugrąžinta į Medeikių vaikų globos namus.

Čia ji pabuvo neilgai. Dėl blogo elgesio ji buvo išsiųsta į paauglių socializacijos centrą.

Viena gerai mergaitę pažįstanti globėja įsitikinusi, kad ją sugadino pati sistema, neleidusi jai gyventi vienoje šeimoje.

„Tai ištampytas vaikas, negalėjęs būti ir augti vienoje vietoje. Todėl ji – sistemos, žlugdančios vaikų likimus, auka. Todėl ir maištauja. Todėl ją ir praranda visuomenė, kuri į vaikų globą turėtų žiūrėti atsakingai", – įsitikinusi mergaitę norėjusi įsivaikinti vaikų globėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokyklose ilgai neužsibuvo

Socializacijos centre Simona buvo, kol jai suėjo 18 metų. Sugrįžusi į Biržus ji bandė mokytis vienoje miesto mokyklų, tačiau iš čia už nelankymą buvo pašalinta. Dar viena miesto mokykla, ugdanti sunkius mokinius, ją priimti atsisakė.

Prieš mėnesį ji buvo priimta į dar vienos mokyklos devintą klasę.

Pastarosios mokyklos socialinė darbuotoja sakė mananti, kad Simona siekė daugiau ne mokytis, bet gauti 500 litų išmoką, kuri skiriama netekusiam tėvų vaikui, jei jis mokosi iki 21 metų amžiaus.

REKLAMA

Su aštuoniolikmete teko daug kalbėtis, kodėl ši nelanko mokyklos. Kovo mėnesį paaiškėjo, kad mieste ji primušė vieną tos pačios mokyklos moksleivę.

„Egzekuciją" prieš tą pačią moksleivę Simona pakartojo po kelių dienų, kovo 30–ąją, mokykloje per pertrauką. Mergaitę, beje, silpno sudėjimo, ji mušė rankomis, spardė kojomis.

Tai vyko tol, kol muštynių nepastebėjo pedagogai.

Dėl šio įvykio Simona jau kitą dieną buvo paprašyta palikti mokyklą.

Tačiau praėjus trims dienoms ji mieste sumušė Aistę, kitą tos pačios mokyklos moksleivę.

Smurtą viešinti internetemadinga

Biržų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Giedra Gedvilienė sakė, kad tai ne pirmas kartas, kai tenka vykdyti tyrimą, susijusį su internete demonstruojamu smurtu. Tokie „žaidimai", anot G. Gedvilienės, šiuo metu darosi labai madingi.

REKLAMA

Vaiko teisių gynėjams teko aiškintis dėl interneto erdvėje pasirodžiusių negražių komentarų apie vieną ar kitą nepilnametį, buvo ir filmuota medžiaga. Tačiau tais atvejais išsiaiškinta be policijos pagalbos.

Kad mušamos biržietės nepilnametės vaizdai būtų įdėti į interneto puslapius, G. Gedvilienės žiniomis, pasitaikė pirmą kartą.

Jurgita Vitkauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų