REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais nugarą katalikų Bažnyčiai atsuko rekordinis skaičius vokiečių, oficialiai nutraukusių savo narystę.

REKLAMA
REKLAMA

2010 metais Bažnyčią paliko 180 tūkst. vokiečių katalikų. Manoma, kad svarbiausia to priežastis – visos šalies bažnyčios institucijas sukrėtę vaikų išnaudojimo skandalai, rašo DW-World.de.

REKLAMA

Kaip rodo 24 iš 27 Vokietijos katalikų vyskupijų pateikti duomenys, kuriuos šią savaitę paskelbė laikraštis „Die Zeit“, praėjusiais metais katalikų Bažnyčia prarado 50 tūkst., arba 40 proc., daugiau narių nei 2009-aisiais.

Išsipildė tai, ko Bažnyčia ir bijojo, teigia pasaulietinio Vokietijos katalikų centrinio komiteto vadovas Aloisas Gluckas.

„Tai ryškus signalas ir aiški žinia, kad į šią problemą reikia žvelgti rimtai. Mūsų atsinaujinimo ir dialogo pastangų esmė turi būti siekis atsikovoti žmonių pasitikėjimą“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais viešumon iškilo faktai, kad bažnytinėse institucijose visoje šalyje fiziškai ir seksualiai buvo išnaudojami šimtai vaikų. Beveik visos jos priklausė Romos katalikų Bažnyčiai.

Atrodo, kad tai pirmas kartas Vokietijos pokario istorijoje, kai priklausymo Bažnyčiai atsižadėjo daugiau katalikų nei protestantų. Protestantų bažnyčia skaičiuoja pernai netekusi 150 tūkst. narių.

Pasiturinti Kelno vyskupija, didžiausia Vokietijoje, pernai patyrė didžiausių nuostolių istorijoje. Miesto vyriausiasis vikaras Dominikas Schwaderlappas teigė, kad narių netekimas yra skausmingas, nes dauguma žmonių pasitraukti nusprendė „reikšdami asmeninį protestą ir pasipiktinimą dėl skandalų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai nukentėjo keletas vyskupijų ypač katalikiškoje Bavarijoje, kur Bažnyčią paliekančiųjų skaičius, lyginant su ankstesniais metais, šoktelėjo 70 proc.

Vokietijos katalikų vyskupų konferencijos atstovas spaudai Matthiasas Koppas teigė, kad Bažnyčiai kiekvienas išėjęs žmogus Bažnyčiai yra netektis. „Vokietijos vyskupai to neignoruos, jie nori atgauti prarastą patikimumą“, – kalbėjo jis.

Vyskupai, susilaukę kritikos dėl lėtos reakcijos, seksualinės prievartos aukoms pasiūlė iki 5 tūkst. eurų siekiančias kompensacijas. Nė vienas iš nusikaltusiųjų nebus teisiamas dėl trejų metų senaties termino. Kai kurie nusikaltimai padaryti 6 dešimtmetyje, o didžioji dalis – 8 ir 9 dešimtmečiuose.

Vokietijoje tam tikros religijos išpažinimas yra daugiau nei simbolinis, jis turi ir konkrečią finansinę išraišką. Įvairių valstybės pripažintų religinių grupių nariai moka „Bažnyčios mokestį“, kuris kas mėnesį automatiškai išskaičiuojamas iš darbo užmokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų