REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandis prasidėjo orų atšilimu ir saulėtomis dienomis, bet trumpam nudžiuginęs pavasaris vėl atsitrauks. Orai subjurs, sulauksime šlapdribos, o meteorologai perspėja apie gūsingą vėją.

REKLAMA
REKLAMA

Ateinančią naktį šiaurės vakarų vėjo greitis sieks 9–14 m/sek., gūsiai 15–20 m/sek., pajūryje iki 25 m/sek. Kris šlapdriba, kai kur pereinanti į sniegą. Temperatūra laikysis apie 0 laipsnių.

REKLAMA

Penktadienio dieną vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 7–12 m/sek., daug kur gūsiai 15–20 m/sek. Dieną bus debesuota su pragiedruliais, vietomis palis. Sušilti gali iki 4–6 laipsnių Celsijaus.

Savaitgalį orai taip pat nebus malonūs, atvės, pūs stiprus vėjas, tarpais numatomi krituliai. Šeštadienį aukščiausia temperatūra numatoma iki 8–10 laipsnių, bet pajūryje termometrai rodys tik apie 5 laipsnius. Sekmadienį numatoma iki 6–7 laipsnių šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio mėnesio vidutinė temperatūra numatoma 2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė 5,4 laipnsių C), mėnesio kritulių kiekis prognozuojamas mažesnis už vidutinį daugiametį (vidutinis daugiametis 42 mm).

Vidutinė pavasario temperatūra Lietuvoje numatoma 1–2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė 5,6 laipsnių C); sezono kritulių kiekis prognozuojamas artimas vidutiniam daugiamečiam (vidutinis daugiametis 131 mm).

-------

Pasaulinei meteorologijos organizacijai (WMO) išplatinus žinią apie ozono sluoksnio suplonėjimą virš Arkties, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos darbuotojai teigia pajutę visuomenės susidomėjimą, kiek tai pavojinga. Specialistai dėmesį, kad minėtame pranešime nurodoma, kad, jeigu atmosferos sritis su suplonėjusiu ozono sluoksniu pasislinks arčiau vidutinių platumų, galimas ultravioletinės Saulės spinduliuotės (UV) padidėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis nepadidės tiek, kad pasiektų tropinių platumų lygį, juo labiau, kad saulės aukštis dar nėra didelis. Pranešime taip pat pažymima, kad WMO turi nemažai stočių Arktyje ir, prireikus, iš anksto informuos apie ploną ozono sluoksnį arba padidėjusią UV.

Lietuvoje bendrojo ozono sluoksnio storis matuojamas Kauno meteorologijos stotyje. Pagal šios stoties matavimų duomenis, 2010/2011 m. žiemą bendrasis ozono sluoksnio storis nedaug skyrėsi nuo vidutinių daugiamečių reikšmių, jo eiga išliko gana tolygi visą žiemą.

Parengta pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos informaciją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų