REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ketina bylinėtis su Lietuva dėl „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutarties pažeidimų. Tai žurnalistams pareiškė „Gazprom“ valdybos vicepirmininkas ir „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas Valerijus Golubevas. „Mes bylinėsimės ir laimėsime“, – V. Golubevą cituoja Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

V. Golubevas pabrėžė, kad Lietuvos pusė pati pažeidžia susitarimą, taip pat ir dėl perkamo dujų kiekio. Lietuva esą turi pirkti per metus 5 mlrd. kubinių metrų dujų, kai faktiškai nuperka tik 3,5 mlrd.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad taip pat susitarime dėl „Lietuvos dujų“ privatizacijos Lietuva įsipareigojo nereguliuoti dujų rinkos, tačiau tą daro.

Lietuva kaltina „Gazprom“, kad šis pažeidžia „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutartį nustatydamas neteisingą dujų kainą.

Energetikos ministerija laikosi nuomonės, kad „Gazprom“ pažeidė „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutartį, kurioje numatyta dujas tiekti teisinga kaina.

Šių metų pradžioje Rusijos dujų milžinas paskelbė, kad dujas Latvijai ir Estijai tieks 15 proc. pigiau nei Lietuvai, kuri užsimojo įgyvendinti trečiąjį Europos Sąjungos energetikos paketą ir išskaidyti „Lietuvos dujas“.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios priežasties Energetikos ministerija pasiūlė „Gazprom“ dėl teisingos dujų kainos nustatymo sėstis prie derybų stalo Briuselyje. Tačiau atsakymo dėl derybų kol kas nesulaukta.

Prieš porą savaičių Vilniuje įvyko bendrovės „Lietuvos dujos“ akcininkų – Energetikos ministerijos ir „Gazprom“ – atstovų susitikimas, kuriame sutarta ir toliau tęsti dialogą.

Ministerija taip pat kreipėsi į Lietuvos teismą, prašydama pradėti „Lietuvos dujų“ ir jos valdymo organų veiklos tyrimą.

Premjeras Andrius Kubilius šią savaitę teigė, kad klausimas dėl teisingos dujų kainos nustatymo Lietuvai jau pajudėjęs. „O „Gazprom“, kaip monopolistiniai tiekėjai, turi suprasti, kad Lietuva gins savo teises teisinėmis priemonėmis, ir jie savo duotus įsipareigojimus turės įvykdyti“, – kalbėjo jis.

Lietuva valdo 17,7 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, rusų „Gazprom" priklauso 37,06 proc. bendrovės akcijų, o vokiečių „E.ON Ruhrgas International“ – 38,9 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų