REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio 4 dieną Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje pasaulį išvydo didžiausias ne tik šiais metais, bet ir dvejus metus gyvuojančios klinikos istorijoje gimęs kūdikis. 5255 gramų svorio ir 60 centimetrų ūgio „milžinas“ Eigirdas gimė Trumpaičių kaime (Joniškio raj.) gyvenančiai Eglei Kudulienei. Tik mama dėl to nelabai nustebusi, nes ji pati prieš 35-erius metus gimė dar didesnė – net 5600 gramų.

REKLAMA
REKLAMA

Gimė natūraliai

Tai, kad kūdikis bus didelis, E. Kudulienė žinojusi dar nėštumo metu. Echoskopijos tyrimu buvo nustatyta, kad kūdikis svers per keturis kilogramus. „Aš ir pati jaučiau, kad kūdikis – didelis“, – sako gimdyvė.

REKLAMA

Tačiau nei medikai, nei pati moteris net nepagalvojo, kad naujagimis svertų gerokai per penkis kilogramus.

Tai – ketvirtas 35-erių metų joniškietės Eglės Kudulienės vaikas. Pirmosios trys dukterys svėrė  3500 gramų, 4000 bei 4080 gramų, kurioms šiandien 14, 10 ir dveji metukai. Ketvirtasis sūnus gimė didžiausias. Paklausta, kokio dydžio galėtų gimti penktas vaikas, moteris šypsosi ir tvirtina, kad penkto tikrai nebebus – šeima jau didelė.

REKLAMA
REKLAMA

Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas vertina ne tik mamos pastangas, bet ir medikų darbą. Jis džiaugiasi, kad gydytojai ir gimdyvė nenuėjo lengvesniu keliu, nepasirinko cezario pjūvio operacijos, kuri mažiau pavojinga didelio svorio kūdikiui. Tačiau natūralus gimdymas, pasak akušerio-ginekologo, daug mažiau žalingas mamai. O ir kūdikiui daug lengvesnė adaptacija pirmojoje kelionėje į šį pasaulį, kai jis gimsta natūraliais takais, kuriuose susiduria ir su pirmosiomis bakterijomis.

Stipresnis nei kiti

Gimė didysis Eigirdas 40 nėštumo savaitę – pačiu laiku. „Gydytojai sakė, kad vaikas bus 4060 gramų, bet kai gimė, pamatėme, jog dar „baisesnis“, – šypsosi moteris, prisiminusi nelengvą gimdymą, kurio metu būta nerimo. Tačiau gimdymas buvo sėkmingas ir gimdyvei, ir naujagimiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad kuo naujagimis išskirtinis? Mama E. Kudulienė sako, jog skiriasi iš kitų vaikų, nes labai stiprus. Jau dabar jis nulaiko galvytę, jau dabar jam netinka tie naujagimių drabužėliai, kuriais rengiami klinikos naujagimiai. Namiškiai turėjo atvežti savų drabužėlių, nes visi buvo per maži. Be to „milžinukas“ reikalauja labai daug maisto. Paklausta, kiek kartų jau vaikas valgė, moteris šypsosi: „Jis valgo nuolat, net ir tada, kai aš valgau“.

Trumpaičių kaimo ūkininkai Kudulai ir patys – stambesni žmonės. „Vyro sesuo gimė daugiau nei penkių kilogramų, o aš svėriau penkis kilogramus šešis šimtus gramų“, – pasakoja Eglė. Per 40 nėštumo savaičių moteris priaugusi tik 14 kilogramų. Jokių sveikatos problemų iki šiol neturėjusiai laimingai mamai svarbiausia, kad ir vaikas būtų sveikas, o užaugtų geras ir rūpestingas vyras.

REKLAMA

Gimsta didesni

Praėjusių metų sausio mėnesį, pasak Akušerijos skyriaus vedėjo Jono Anužio, klinikoje gimė 5090 gramų kūdikis – iki Eigirdo didžiausias šioje klinikoje gimęs naujagimis. Šiais metais klinikoje gimė 533 mažyliai. Pasak L. Rovo, buvo laikas, kai 3500 gramų kūdikis jau buvo labai didelis. Šiuo metu vidutinis naujagimio svoris padidėjęs puse kilogramo.

Visa visuomenė, pasak L. Rovo, didėja. Kinai, anot mediko, greitai pasivysią lietuvius, o mes būsime stambūs kaip skandinavai.

Šiuo metu – persilaužimo periodas, nes dažniausiai didelius kūdikius gimdančios moterys pačios gimė gerokai mažesnės. „Kai vaikus gimdys šiandienos vaikai – būsią lengviau, nes jų organizmai jau bus prisitaikę gimdyti didesnius naujagimius.

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų