REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rekordiškai kylant maisto kainoms ligoninėms vis sunkiau sekasi išmaitinti ligonius. Nebesurandama, ką už 4–5 Lt galima pagaminti.Iš naujų tiekėjų ligoninės, pavyzdžiui, kopūstą jau turi pirkti ne už ankstesnius 45 ct, o jau už 2,5 lito. „Iš kirvio“ sriubos ligoninėms dar netenka virti, tačiau jų virtuvėse – nelinksma. Nuo dešimt iki kelių šimtų procentų pakilusios maisto produktų kainos ligonines įspeitė į kampą, kaip už įprastus kelis litus įstengti pamaitinti ligonius.

REKLAMA
REKLAMA

Vaisius, jogurtą ar įvairesnį maistą jau teko pamiršti.

„Keisti raciono arba gamybos technologijos būdo dėlto, kad pabrangsta kai kurie maisto produktai negalime, nes gydymas apima tam tikrą gamybos būdą, apima tam tikrą paros energetinę vertę maisto“, – pažymėjo Panevėžio ligoninės gydytoja dietologė Virginija Vilimienė.

REKLAMA

Vis dėlto maisto produktus ar jau pagamintą maistą ligoninėms tiekiančios įmonės nebeišgali už anksčiau sutartus 4-5 lt patiekti viską, kas numatyta sutartyse, todėl vežti maistą tiesiog atsisakoma. Tuomet tenka ieškoti naujų tiekėjų, kurie už maistą reikalauja jau naujų, šiandieninių kainų.

„Tada, aišku, mums pirkti aukštesnėmis kainomis, pavyzdžiui, pirkdavome šviežius kopūstus už 45 centus už kilogramą, dabar pasiekė kaina virš dviejų litų. Tai sudaro tam tikrus nuostolius ligonių maitinimui“, – pasakojo Panevėžio ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas ekonomikai Arvydas Švagždys.

REKLAMA
REKLAMA

Gydymo įstaigos sako savo skurdokuose biudžetuose pacientų maistui priverstos ieškoti apie penktadalį didesnių sumų. Tačiau ir už tiek vargiai pavyksta rasti, kas tiektų maistą.

„Aliejų pirkom už 3 Lt, dabar už 6 su trupučiu. Tai dvigubai. Daržovės metams buvo už 15 tūkst., dabar už 29 tūkst.“, – skaičiavo Kauno klinikinės ligoninės vyr. Finansininkė Aušra Subačiūtė.

Maisto tiekėjai aiškinasi, dirbantys nuostolingai ir tiekti maisto senomis kainomis nebeišgalintys.

„Nepamename tokio ženklaus ir tokio didelio maisto produktų brangimo... Mėsos produktai brango 10 proc., duonos – 20 proc., pieno produktų – iki 30 proc., daržovės – nuo 200–400 proc., brango ir tos pačios kruopos, pavyzdžiui, grikiai, kurie brango nuo 1 Lt iki 4 Lt“, – pasakojo „Smulkaus urmo“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė.

Kai kurios ligoninės neslepia, kad ligonių valgiaraštį gali tekti peržiūrėti.

Loreta Mačiulienė, Zina Paškevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų