REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliuose gimę naujagimiai – tarsi antrarūšiai. Taip kalbėjo kovo pabaigoje naujagimio susilaukęs šiaulietis, kuris savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje negavo įprasto vaiko dokumento – gimimo liudijimo. Jų valdiška įstaiga neturi. Nuo balandžio 1-osios žadėti nauji, nes pasikeitė Pilietybės įstatymas. Bet ir naujų nepagaminta.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulietis Juozas balandžio pradžioje kreipėsi į Šiaulių civilinės metrikacijos skyrių, norėdamas gauti prieš keletą dienų gimusio vaiko gimimo liudijimą. Vyras ruošėsi eiti tėvystės atostogų, todėl dokumentą reikėjo pateikti darbdaviui.

REKLAMA

„Tačiau vietoje įprasto gimimo liudijimo man buvo išduotas popieriaus lapas su gimimo įrašu,“ – redakcijai pasakojo vyriškis. Jis abejojo, kaip į netikrą gimimo liudijimą pažiūrės darbdavys, ar juo bus patikėta? Kaip reaguos kitos institucijos, kuriose dokumento gali prireikti?

Civilinės metrikacijos darbuotojai jam paaiškinę, kad pritrūko gimimo liudijimų, ir liepę dar kartą ateiti apie balandžio vidurį.

Tokie argumentai vyro neįtikino. Jo nuomone, teisinėje valstybėje tokie kuriozai negalimi arba „kažkas kažko laiku neužsakė“.

REKLAMA
REKLAMA

„Įdomu, ką reikėtų daryti, jeigu su naujagimiu prireiktų skubiai išvykti į užsienį?“ – retoriškai klausė tėvas.

Pritrūko senų blankų

Kodėl pritrūko gimimo liudijimų?

Videta Samienė, Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja, aiškino, jog skyriuje pritrūko senųjų gimimo liudijimų, todėl gyventojams laikinai išduodami gimimo akto įrašai.

Priežastis – nuo šių metų balandžio 1 dienos, įsigaliojus Pilietybės įstatymo pataisoms, keičiasi ir gimimo liudijimai. Naujuose gimimo liudijimuose bus įrašoma vaiko pilietybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teisingumo ministerija žadėjo naujo pavyzdžio gimimo liudijimų blankų pateikti nuo balandžio 1 dienos, bet nespėjo parengti, – aiškino V. Samienė. – Iki to laiko mes buvo apsirūpinę, kovą netgi skolinomės iš Mažeikių savivaldybės. Deja, dabar senieji mūsų blankai baigėsi.“

Vedėja patikino, jog gimimo akto įrašas iš esmės prilygsta gimimo liudijimui, todėl pateikiant dokumentą darbovietėse ar kitose įstaigose, jokių problemų neturėtų kilti.

„Svarbiausia tai, kad naujagimis yra užregistruojamas, o informacija patenka į gyventojų registrą, kuriame bet kada galima patikrinti žmogaus tapatybę“, – sakė V. Samienė.

REKLAMA

Paklausta, ar gimimo akto įrašas galioja, ir tvarkantis dokumentus dėl vaiko išsivežimo į užsienį, vedėja sakė, jog tokiais atvejais tėvams išduodami senojo pavyzdžio gimimo liudijimai, kurių skyrius dar keletą turi.

Kelionei į užsienį netinka

Vaida Vincevičiūtė, Teisingumo ministerijos ministro patarėja, nustebo, sužinojusi, jog Šiauliuose vietoje gimimo liudijimo blankų išduodami gimimo aktų įrašai.

„Akivaizdu, kad šiauliečiai nepasirūpino blankų atsargomis, juo labiau kad kiti skyriai jų turi pakankamai, – teigė ministro patarėja. – Matyt, buvo laiku nepaskaičiuota. Kol bus pagaminti nauji, taupumo sumetimais ministerija rekomendavo panaudoti visus senuosius blankus, o tiems skyriams, kuriems jų pritrūko, įspėjo tartis su kaimyniniais skyriais“.

REKLAMA

Ministro patarėja patikino, jog artimiausiu metu ši problema bus išspręsta, Šiaulių miesto civilinės metrikacijos skyrius bus aprūpintas senojo pavyzdžio blankais.

V. Vincevičiūtė patvirtino, jog gimimo akto išrašas turi tokią pačią juridinę galią, kaip ir gimimo liudijimais. Tačiau vykstant su vaiku į užsienį, šis dokumentas nepripažįstamas: privaloma pateikti gimimo liudijimo originalą.

Tikimasi, kad naujojo pavyzdžio gimimo liudijimai bus pagaminti gegužės mėnesį.

Rajone problemų nekilo

Pasak Šiaulių rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyresniosios specialistės Rimos Mereckienės, rajono naujagimių tėvams išduodami senojo pavyzdžio galiojantys gimimo liudijimai.

Įvertinus permainų situaciją, buvo pasirūpinta, kad šių svarbių dokumentų nepritrūktų.

„Suprantama, tėvai tradiciškai savo rankose nori turėti tikrą vaiko gimimo liudijimą“, – pripažino R. Mereckienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų