REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūs užsimerkiate, palengva praveriate Morfėjaus karalystės duris, o ten... ne, ne tuštuma. Ten – nuostabus, spalvingas ir džiaugsmingas pasaulis. Tai jūsų ir tik jūsų sapnų šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai jūsų asmeninė visata. Joje jūs galite bausti ir pasigailėti, mokate skraidyti, statote savo nepakartojamus namus, įsimylite patį nuostabiausią žmogų pasaulyje. Kaip besulyginti pilką ir neįdomią realybę su tokiu įstabiu pasauliu, kuriame jūs – visa ko centras. Tiesa, ne visi regi tokius sodrius sapnus.

REKLAMA

Apie tai, kodėl mes sapnuojame arba ne, kodėl sapnai būna arba spalvoti, arba juodai balti, šiandien ir pakalbėkime. Tuo pačiu ir išsiaiškinkime ypatingai ryškių ir emocionalių sapnų reikšmes.

Spalvoti sapnai – šizofrenijos požymis?

Ilgai manyta, kad ryškius spalvotus sapnus sapnuoja žmonės, turintys polinkį į psichikos ligas arba jau jomis sergantys. Iš tikrųjų tai – ginčytinas klausimas. Spalvotus sapnus regi kūrybingi žmonės – dailininkai, poetai, rašytojai, taip pat tie, kurių veikla susijusi su meno kūriniais. Ir anaiptol ne visi šie žmonės – ligoniai.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, be tam tikro gebėjimo „išeiti iš proto“ vargu ar jiems pavyktų sukurti savo šedevrus. Racionalusis protas suvokia tik tai, kas realu, kas jau egzistuoja tikrovėje, o ne plevena fantazijų erdvėje. Galima įtarti, kad kuo didesnis talentas, tuo labiau prigesinamas racionalusis pradas, tuo ryškesni ir įvairesni sapnai. Gera vaizduotė, turtinga fantazija, neapkrauta sąmonė ir gebėjimas regėti pasaulį ne per monochrominę prizmę – visa tai taip pat dovanoja galimybę išvysti spalvotus sapnus. Ir, žinoma, spalvotus sapnus mato vaikai. Jie kol kas nežino, kaip turėtų būti iš tikrųjų, o kaip būti negali. Ir kuo ilgiau žmogus tiki stebuklais, tuo ilgiau su juo lieka tas stebuklingas spalvotų sapnų pasaulis. O štai juodai balti sapnai tenka tiems, kas šykšti emocijų, yra pripratęs visur ieškoti prasmės, racionalaus grūdo, priežasties ir pasekmės ryšio. Taip pat tie, kurie realiame gyvenime gyvena taip spalvingai, kad į sapną pabėga tiesiog pailsėti nuo savo emocijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvirtinti, kad nieko nesapnuojate, klaidinga

Pasitaiko žmonių, kurie tvirtina, kad jie nieko nesapnuoja. Neva atsigulė – ir nugrimzdo į tamsą. O ryte atsikėlė, ir viskas. Čia reikėtų patikslinti: šie žmonės taip pat sapnuoja. Tik savo sapnų neprisimena. Vieni – per gausius darbus, kiti – nes vartoja kokius nors medikamentus, tretieji tokie racionalūs, kad nekreipia dėmesio į savo sapnus, sapnų pasaulis jiems toks nesvarbus, kad nevertas net prisiminti. Beje, būtent tiems, kurie paprastai neprisimena savo sapnų, vertėtų atkreipti dėmesį į tuos siužetus, kurie tegul ir retai, bet prasibrauna iki jų sąmonės – šie retieji svečiai paprastai turi labai svarbios informacijos.

REKLAMA

Sapnus sapnuoja visi. 80 proc. atvejų sapnuojant smegenys perdirba per visą dieną gautą informaciją. O pasąmonė analizuoja visus niuansus, net ir tuos, į kuriuos būdravimo metu neatkreipėme dėmesio. Sapne dažni pasufleruojamas teisingas sprendimas. Smegenys nemiega, jos ir toliau dirba. Tvirtindami, kad jūs nesapnuojate, jūs tarsi sakote, jog jūsų smegenys tuo metu buvo išjungtos. Juk tai būtų nesusipratimas!

Labiausiai paplitę siužetai

Bet grįžkime prie mūsų spalvotų ir ryškių sapnų. Net jei nesidomėsime visiškai fantastiškais siužetais, pagal kuriuos net knygą parašyti ar filmą sukurti galime, emocingų sapnų spektras vis tiek platus. Peržvelkime keletą labiausiai paplitusių siužetų.

REKLAMA

Pirmasis siužetas: skrydis

Tvirtinimas, esą jei sapne – skraidote, vadinasi – augate, ne visai korektiškas. Juk turimas omeny fizinis augimas, o augti fiziškai nustojame vėliausiai apie 25 metus. Tuo tarpu skrydžiai sapnuose neretai kartojasi iki gilios senatvės. Taigi skrydį sapne teisingiau laikyti dvasiniu augimu, asmeninės vidinės laisvės išsiplėtimu, troškimu išsiveržti iš rėmų. Kūrybingiems žmonėms tokie sapnai reiškia sielos polėkį, įkvėpimą, naujus užmojus. Žmonėms, kurie neturi nieko bendro su kūryba, skrydis sapne gali reikšti perėjimą į kitą būties lygmenį, eilinį brandos etapą. Juk, kitaip nei kalbant apie fizinį augimą, dvasiškai augti ir tobulėti nesiliaujame niekada. Tai, kas vyksta su mumis, perveda mus nuo vienos gyvenimo pakopos ant kitos, suteikia patirties, o kartais ir atima iliuzijas. Todėl asmenybės tapsmas trunka visą gyvenimą, ir kiekvieną naują etapą gali ženklinti skrydis sapne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis siužetas: kalnai ir laiptai

Didelėmis pastangomis kopti į kalną, saugotis kad nenukristumėte, matyti viršuje savo kelionės tikslą – viršūnę, kurią trokštate įveikti, iki kraujo nusimušti rankas ir jausti kaip dreba kojos – tai ne košmaras, o perspėjimas, kad jūsų laukia sunkumai ir kliūtys, jūs išsikelsite tikslą ir sieksite jo visais įmanomais būdais. Tai gali būti ir jūsų karjera, ir meilės reikalai. O jei jūs tik iš tolo gėritės kalnų panorama – sulauksite pagalbos ir paramos.

Sapnai apie laiptus taip pat primena apie tikslo siekimą (kilimas laiptais), arba to siekio beviltiškumą (kritimas, leidimasis), tačiau, kitaip nei kalnai, kurie gali simbolizuoti įvairias jūsų gyvenimo sferas, laiptai siejami su karjera ir mokslu. Atitinkamai kilti laiptais – būti paaukštintam, puikiai atlikti užduotį, išlaikyti egzaminą. Nukristi nuo laiptų – prarasti savo esamą padėtį. Jei norite kilti, bet laiptų nėra – vadinasi, jums iškilo sunkumų. Dailiai papuošti laiptai reiškia ne tik sėkmę,bet ir šlovę, populiarumą, siekiant tikslo patiriamą malonumą ir pasitenkinimą.

REKLAMA

Trečiasis siužetas: žydinti pieva ar sodas

Dar vienas paplitęs sapno motyvas – pasivaikščiojimas po žydinčią pievą ar sodą. Sodas sapne simbolizuoja jūsų gyvenimą. Todėl jei sodas prižiūrėtas, medžiai dailūs ir stiprūs, žydi gėlės, bręsta vaisiai – galima pasakyti, kad jūsų gyvenime prasidėjo sėkmės periodas. Jūs rūpinatės savo namais, turite laimingą šeimą arba tiesiog esate visiškoje harmonijoje su savimi ir aplinkiniu pasauliu, o jūsų finansinė padėtis jums atrodo visai priimtina.

Žydinti pieva reiškia troškimų išsipildymą ir sudėtingojo periodo pabaigą. Jei jus toks sapnas aplanko tada, kai kas nors nesiseka, žydinčios gėlės sapne tarsi sako: nesijaudinkite, labai greitai viskas pasikeis, jūsų gyvenimas ir vėl nušvis ryškiomis spalvomis.

REKLAMA

Ketvirtasis siužetas: Minotauro labirintas

Jūs klaidžiojate po labirintą ir nerandate išėjimo? Vadinasi, realybėje jūs patekote į situaciją be išeities, susidūrėte su problema, kurios kol kas negalite išspręsti. O jei dar ir sutikote labirinte kokią pabaisą, vadinasi, jūsų aplinkoje yra koks nors jums bloga linkintis žmogus, kuris ir tapo jūsų problemų priežastimi. O jei sėkmingai išeinate iš labirinto – vadinasi atsikratysite ir problemų, ir priešų. Tik vis dėlto jums vertėtų įdėmiau patikrinti savo aplinką, juk jums problemų sukėlęs žmogus gali meistriškai apsimetinėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktasis siužetas: jūra

Jūra, taip pat kaip ir sodas, sapnuose simbolizuoja patį gyvenimą, Jei jūra rami, jos vanduo ryškus, nutviekstas saulės spindulių – jums viskas gerai, dažnai jaučiate džiugesį, apstu dalykų, kurie jums kelia pasitenkinimą. Smulkios žuvytės gali reikšti mažus nemalonumus, veikiau erzinančius nei pavojingus. O bangos ir audra – perspėjimas apie didelius pavojus, nemalonumus, kurių priežastimi taps nuo jūsų nepriklausančios aplinkybės. Neramumai jūroje – jūsų nerimo simbolis, jums sunku susivokti savo gyvenime ir jausmuose. O gal tiesiog metas atostogoms?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų