REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip šiemet sekasi kovoti su kontrabanda, iš kurios premjeras Andrius Kubilius grasino ištraukti visą milijardą litų? O kiek pareigūnų už pagautus ekonominius nusikaltėlius premijuota pirmąjį ketvirtį? Premijų fondui Vyriausybė numatė skirti 5 mln. litų, tačiau, kaip paaiškėjo „Respublikos" tyrimo metu, niekam nesumokėta nė skatiko.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Vyriausybės nutarimą gali būti skatinami ne tik teisėsaugos institucijų pareigūnai bei tarnautojai, bet ir pasieniečiai, muitininkai, Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai, kiti asmenys, prisidėję išaiškinant ekonominius ar finansinius nusikaltimus, kontrabandą.

REKLAMA

Kiek į premijas pretenduojančios tarnybos jau surado pretendentų?

Aidenas Karpus, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pavaduotojas, teigė, kad ši institucija apsisprendė neteikti kandidatų A.Kubiliaus premijai: „Mūsų manymu, šiuo metu yra daug kitų institucijų – kad ir muitinės, valstybės sienos apsaugos tarnybos –pareigūnų, kurie nusipelnė būti apdovanoti".

Kol kas sąrašų, ką verta apdovanoti premija, neturi nei Muitinės departamentas, nei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, nei Policijos departamentas, nei Valstybinė mokesčių inspekcija.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė Valstybės sienos apsaugos tarnyba žino, kas vertas paskatinimo iš 5 mln. litų fondo. Pasak pasieniečių atstovo Giedriaus Mišučio, jau sudarytas toks sąrašas, kuriame –31 didesnės negu 35 tūkst. litų vertės kontrabandos atvejis, į premijas pretenduoja daugiau kaip 50 pareigūnų. Ką būtent iš jų paskatinti –spręs speciali Vyriausybės komisija.

Vyriausybeiakibrokštas

Kol Vyriausybė žarstosi pažadais mokėti premijas kovotojams su kontrabanda ir šešėline ekonomika, pareigūnai savaip vertina šią akciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės pradžioje muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sulaikė penkis automobilius, kuriais iš Baltarusijos buvo vežtos kontrabandinės cigaretės. Vienos buvo slepiamos automobilių ertmėse, kitos –po vairuotojų drabužiais. Tačiau keisčiausia, kad visi šie automobiliai jau buvo patikrinti muitininko.

Kriminalistams neliko nieko kito, kaip tik sulaikyti šiuos automobilius neva atidžiai apžiūrėjusį Vilniaus teritorinės muitinės kelio posto inspektorių Remigijų Pivorą. Iškračius jo kišenes kriminalistai buvo nustebę – aptikta įvairių valstybių valiutos, net, palyginti, smulkmės –euro centų. Pareigūno namuose kratos metu irgi rasta sočiai įvairios užsienio valiutos.

REKLAMA

R.Pivoras muitininku dirba porą metų, į tarnybą pateko laimėjęs konkursą. Prieš tai vyras yra dirbęs Vilniaus miesto 3-iajame policijos komisariate tyrėju.

Panašu, kad Vyriausybės siūlomi 5 milijonai litų premijoms už kontrabandą nėra tas masalas, kuris sustabdytų pasienį saugančius pareigūnus nuo kyšių.

Kontrabandos... mažėja?

Muitinės departamento duomenimis, šiemet per pirmąjį ketvirtį sulaikyta truputį daugiau negu 900 tūkstančiai pakelių kontrabandinių cigarečių. Tai – net dviem milijonais mažiau negu per praėjusiųjų metų tą patį laikotarpį. Muitininkai tokią situaciją aiškina neva sumažėjusiu kontrabandos kiekiu. Antra priežastis –neva didesnis dėmesys buvo skirtas tabako kontrolei. Šios kontrabandos sulaikyta beveik 70 tonų – septynis kartus daugiau negu per praėjusiųjų metų tą patį laikotarpi.

REKLAMA

Tiesa, dėl kontrabandos mažėjimo niekaip nenori sutikti pasieniečiai. Jie šiemet sulaikė net 412 tūkstančių pakelių (vos ne pusę tiek, kiek muitininkai) kontrabandinių cigarečių –15 procentų daugiau negu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Pasak pasieniečių atstovo G.Mišučio, prognozuojama, kad kontrabandos sulaikymo atvejų daugės.

Teisėsaugos institucijose skaičiuojama, jog iš dešimties Lietuvos valstybinę sieną kertančių vilkikų su cigaretėmis tik du aptinkami muitininkų. Stebima ne kontrabandos mažėjimo, bet didėjimo tendencija. Jei didėjimo tempai ir toliau liks tokie pat, metų viduryje Lietuvoje kas antra rūkoma cigaretė bus kontrabandinė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premijatik centai

Vyriausybės nutarimas numato, kad premija pareigūnams, sulaikiusiems ne mažesnės negu 35 tūkst. litų vertės kontrabandinį krovinį, neturėtų viršyti vieno vidutinio darbo užmokesčio –tai yra vos ne vos didesnė negu 2 tūkstančiai litų.

„Kai dabar sunki ekonominė situacija, kai sumažinti atlyginimai –ir tokie pinigai yra verti. Ypač tiems, kurių mėnesinis uždarbis mažesnis už tokią premiją„, –“Respublikai“ sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos štabo viršininkas Genadijus Kuznecovas. Jo manymu, Vyriausybė teisingai pasielgė norėdama paskatinti pareigūnus, nors tokia paskata ne visada gali turėti piniginę išraišką.

REKLAMA

Vyriausybės kancleris Deivydas Matulionis “Respublikai" teigė, kad teoriškai tas pats pareigūnas per metus galės gauti maždaug 8 tūkstančius litų –kas ketvirtį.

Tačiau priminus, kad 5 mln. litų užtektų premijuoti tik 600 pareigūnų, D.Matulionis svarstė, jog bus įvairių variantų ir kalbėti apie premijas gausiančius pareigūnus dar anksti.

„Mes komisijoje svarstysime visus kontrabandos atvejus, pinigus skirstysime ne individualiai, o institucijoms. O toliau jau jų vadovams spręsti, ką premijuoti, kas premijos nevertas", –D.Matulionis atskleidė, kaip bus skirstomi pažadėti 5 mln. litų.

REKLAMA

Premjero kanclerio teigimu, jei toks skatinimo principas pasiteisins, jis bus taikomas ir kitais metais.

Informacija

Paskelbusi kovą su šešėline ekonomika ir nutarusi šio karo eilinius ir generolus apdovanoti –net iki 8 tūkstančių litų, Andriaus Kubiliaus Vyriausybė iš tikrųjų išrado seną dviratį. Dar 2002 metais tuometė Vyriausybė buvo priėmusi nutarimą “Dėl pareigūnų ir valstybės tarnautojų, tiesiogiai dalyvavusių išaiškinant (ištiriant) nusikaltimus ir kitus teisės pažeidimus, kuriais padaryta (galėjo būti padaryta) turtinė žala valstybei". Ant devynerių metų senumo nutarimo puikuojasi ir prezidentės, tuometinės finansų ministrės, Dalios Grybauskaitės parašas. Dabartinė valdžia seną, bet pamirštą ir nevykdomą dokumentą papudravo ir sukonkretino. Ankstesniame buvo sakoma, kad pareigūnams bei tarnautojams skatinti lėšos turėtų būti skiriamos iš specialiai tam skirto fondo, sudaromo tvirtinant biudžetą, o A.Kubiliaus Vyriausybė savo nutarime šią aplinkybę kukliai nutylėjo, apsiribodama premijoms per metus skirti 5 milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kęstas KOMSKIS, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas:

Nemanyčiau, kad ši premija skatins pareigūnus kovoti su kontrabanda –ji labai maža. Tačiau svarbiausia – skiriant premiją pamirštama, kad kova su kontrabanda, šešėline ekonomika yra teisėsaugos ir kitų institucijų tiesioginė pareiga, jų kasdienis darbas.

Kovą reikėtų pradėti visai nuo kito fronto – didinti pareigūnų atlyginimus. Jei šiandien muitininkas ar pasienietis gauna per mėnesį per tūkstantį litų, nereikia būti aiškiaregiu sprendžiant, iš kokių pajamų jis išlaiko šeimą ir kodėl darbas šiose tarnybose yra vertinamas. Šių tarnybų pareigūnams už darbą turi būti ne tik gerai atlyginama, bet ir sudaromos sąlygos siekti karjeros.

REKLAMA

Nereikia apsimesti nežinančiais, kokie kontrabandos milijonai kerta sienos ruožą, ir galvoti, kad 5 milijonai sutraiškys šešėlinę ekonomiką. Tai ne ta suma, tai tik žaidimas, Vyriausybės viešųjų ryšių akcija.

Man paprieštaraus – iš kur gauti pinigų pareigūnų algoms? Jei mes kovą su kontrabanda, šešėline ekonomika skelbiame pirmaeile –ieškokime. Ir atrasime. O nešūkaukime, kad tam skiriame net 5 milijonus litų. Pasienyje su Kaliningrado sritimi “aklas„ pasienietis per pamainą gali “uždirbti“ 2-3 tūkstančius litų. Kam jam premjero du tūkstančiai? O praleidus vieną vilkiką su cigaretėmis per sieną, pareigūnui į delną gali nukristi ir 100 tūkst. litų.

Seime, Antikorupcijos komisijoje, ne kartą svarstyta ir siūlyta Vyriausybei įsigyti daugiau rentgeno aparatų. A.Kubilius tyli. Tuo tarpu šie penki milijonai – tai vienas rentgeno aparatas.

Valdas KVEDARAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų