REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lauktuvės išangėje apkartino gyvenimą

Marijampolės pataisos namuose kalintis dabar jau 12 kartų teistas Kęstutis Rapalis (29 m.), pamelavęs savo broliui, kad „zonoje“ galįs būti nužudytas, įtraukė jį į bendrą nusikaltimą.

REKLAMA
REKLAMA

Patikėjo brolio melu

Vos septynių klasių išsilavinimą įgijęs Gargždų (Klaipėdos r.) gyventojas Kęstutis Rapalis (29 m.) savo gyvenimą įvairina tik naujais teistumais. Pradėjęs nuo vagysčių, kai buvo 18 metų, bedarbis, savo šeimos nesukūręs vyras iki šiol teistas net 12 kartų – jis yra plėšikas, chuliganas, sukčius, narkotikų platintojas. Paskutinį kartą 2009-ųjų liepą K. Rapalis už narkotikų platinimą buvo nuteistas kalėti beveik 9 metus ir pasiųstas į Marijampolės pataisos namus.

REKLAMA

Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje kalinys K. Rapalis, už grotų nelegaliai turėdamas mobilųjį telefoną, pradėjo spausti savo brolį Nerijų Rapalį (31 m.), kad šis, atvykdamas į ilgalaikį pasimatymą, atvežtų vieno asmens perduotą paketėlį. Kalinio skambučiai ir žinutės su tokiu prašymu nesiliovė keletą dienų.

Vienoje statybų bendrovėje apdailininku dirbantis N. Rapalis, anksčiau niekada neteistas, tvarkingas, šeimą turintis gargždiškis, pamanęs, kad turės nuvežti pinigų, po ilgesnių svarstymų sutiko paimti siuntinėlį, bet netrukus atsisakė, kai tik suprato, jog kalbama apie kvaišalus.

REKLAMA
REKLAMA

Tada kalinys pradėjo guostis broliui – girdi, tas siuntinėlis jam, „zonos“ gyventojui, esąs gyvybės ir mirties reikalas: jeigu negausiąs paketėlio, tai būsiąs arba suluošintas, arba nužudytas kitų kalinių, nes turįs didelę skolą. „Šie brolio maldavimai mane paveikė – norėjau jam padėti“, – vėliau aiškino N. Rapalis, ryžęsis susitikti su brolio siųstu nepažįstamuoju ir perimti siuntinėlį.

Gavęs tą paketėlį, statybininkas netrukus gavo ir brolio patarimą – vykstant į pasimatymą, siuntinėlį, įkištą į prezervatyvą, paslėpti išangėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutraukė pasimatymą

Rugsėjo 26-osios popietę N. Rapalis savo automobiliu atvyko į iš anksto suplanuotą ilgalaikį pasimatymą su kalinčiu broliu. Atvykėlis, pareigūnų perspėtas dėl atsakomybės už bandomus įnešti kaliniams draudžiamus daiktus, tikino nieko draudžiamo neturįs. Daiktų apžiūra įtarimų pareigūnams nesukėlė, bet patyrę darbuotojai matė, kad N. Rapalis labai jaudinasi.

Netrukus į pasimatymų kambarį iš „zonos“ buvo atvestas kalinys K. Rapalis. Broliai turėjo bendrauti visą parą. Todėl pareigūnai labai nustebo, kai svečias po valandos budėtojui telefonu pranešė, kad nutraukia ilgalaikį pasimatymą, nes su broliu susipykęs – girdi, nesusikalbąs ir nežinąs, kas jam darosi.

REKLAMA

Pareigūnams pastebėjus ir išgirdus, kad kalinys ką tik išėjo iš dušo patalpos ir nueidamas broliui paskubomis ištarė: „Tu apie tai nieko nežinai“, kilo įtarimų. Todėl atgal į „zoną“ susiruošęs K. Rapalis buvo sustabdytas patikrinti. Jis buvo nuvežtas į Marijampolės ligoninę, o ten medikai tik po specialios ne itin malonios procedūros išėmė iš išangės „prifarširuotą“ prezervatyvą.

Kalinys bandė įžūliai neigti, kad radinys išimtas būtent iš jo kūno ertmės, o tuo metu jo brolis N. Rapalis jau dėstė pareigūnams nuoširdų prisipažinimą. Jis atskleidė, kaip paketėlis, kuriame buvo per 4 gramus heroino miltelių, atsidūrė brolio kūne. Sulaikytasis, kaip atrodė, krimtosi surizikavęs nusikalsti ir nuolat tikino, kad jis patikėjo brolio maldavimu ir manė gelbstintis jį nuo mirtino pavojaus.

REKLAMA

Į laisvę – po 16 metų

Po kurio laiko savo kaltę iš dalies pripažino ir įkalčio negalėjęs nuneigti K. Rapalis. Jis tik tvirtino nežinojęs, kad esą nepažįstamas narkotikų prekeivis, su kuriuo jis buvo susisiekęs neva pažįstamų duotu telefonu numeriu, atsiųsiąs tokį didelį kiekį heroino (dideliu kiekiu laikoma 2 gramai ir daugiau, o 10 gramų – jau labai didelis kiekis.)

K. Rapalis tikino, kad kvaišalų būtų neplatinęs „zonoje“ – būtų vartojęs juos pats, nes nuo 2003-iųjų vis svaigindavęsis. Kalinys teigė, kad būtų turėjęs apie 25 dozes, nes iš vieno gramo heroino išeina 6 dozės. Savo ruožtu Marijampolės pataisos namų pareigūnai teisme teigė išvis neturintys duomenų, kad nuteistasis K. Rapalis kada nors būtų vartojęs kvaišalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marijampolės rajono apylinkės teismas, įvertinęs, kad N. Rapalis nusikalto jaudindamasis dėl kalinčio brolio likimo, o įkliuvęs nevengė atsakomybės, buvo nuoširdus ir taip padėjo atskleisti sunkų nusikaltimą, paskyrė jam daug švelnesnę bausmę už įstatymo numatytąją – laisvės apribojimą pusantrų metų (grėsė nuo 8 iki 10 metų nelaisvės). Per tą laiką N. Rapalis turės neatlygintai dirbti 100 valandų globos ar medicinos priežiūros įstaigose.

Kur kas griežčiau nuteistas jo brolis Kęstutis – jam paskirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė, o subendrinus su dar neatlikta ankstesne bausme, susidarė net 16 metų nelaisvės.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų