REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūs ką tik parsivežėte kūdikį iš gimdymo namų. Didesnę laiko dalį jis... pravalgo. Dar šiek tiek pamiega. Bet šių miego pertraukėlių aiškiai nepakanka kad suspėtumėte nuveikti visa tai, ką norite.

REKLAMA
REKLAMA

Laikas – naujai iškeptos mamos priešas. Tačiau tinkamas jo paskirstymas gali tapti geriausiu draugu. Jums padės keletas paprastų laiko planavimo gudrybių – jos leis atrasti laiko ir pareigoms, ir, žinoma, sau.

REKLAMA

- Visų pirma – maitinkite kūdikį pagal jo poreikius. Maitinimas krūtimi ne tik sveikesnis mažyliui, bet ir patogesnis būdas mamai, leidžiantis sutaupyti laiko – jums nereikės jo gaišti gaminant mišinėlį ir sterilizuojant buteliukus. Be to, maitinant kūdikį jūs galite pailsėti, sparčiau atsigaunate po gimdymo ir... artimiau susipažįstate su nauju svarbiausiu jūsų gyvenimo žmogučiu. Beje, netrukus pastebėsite, kad maitinant kūdikį lieka viena laisva ranka – tuo metu galite sudarinėti pirkinių sąrašą, ramiai paskaityti knygą ar žurnalą. Patikėkite, po kelerių metų tikrai ilgėsitės šių naujai atrastų prasmingų atokvėpio minučių.

REKLAMA
REKLAMA

- Užrašai – puikus būdas suteikti savo dienai šiek tiek disciplinos. Įsigykite 2 užrašų knygeles. Vieną, didesnę, laikykite namuose, o kitą, mažesnę, įsidėkite į rankinę. Į pastarąją rašykitės visus būtinus atlikti reikalus ne namuose, taip pat turėkite po ranka pirkinių sąrašą.

- Suveskite į kompiuterį savo nuolatinių pirkinių sąrašą – produktus ir prekes, kurių namuose neturėtumėte pritrūkti, – ir atsispausdinkite keletą egzempliorių. Kai kas nors iš šio sąrašo bus arti pabaigos – pabraukite. Taip visada žinosite, ko reikia būtinai nupirkti, bus lengva ir pačiai greitai jį pasiimti susiruošus į parduotuvę, ir paduoti kam nors kitam iš namiškių, kad nupirktų tai, ko reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kitoje užrašinėje žymėkitės dienos užduotis ir darbus. Kiekvieną vakarą sudarykite sau užduočių sąrašą rytojaus dienai. Ir nepamirškite prie atliktų darbų sudėlioti pliusiukų – tai suteiks jums pasitenkinimo, kad atlikote ir šį tą daugiau, ne tik kiaurą dieną maitinote ir keitėte sauskelnes.

- Jei kokio darbo nespėjate atlikti – pridėkite jį prie rytdienos užduočių. Jei planuojami darbai pakankamai dideli, suskaidykite juos maždaug 15 minučių trukmės atkarpomis. Taip bus lengviau suregistruoti, kiek padarėte, bei prireikus perkelti į kitą dieną ne visą darbą, o tik likusius jo etapus.

REKLAMA

- Į užduočių sąrašą pirmiausia surašykite užduotis, o paskui jas sunumeruokite pagal svarbą. Pirmiausia imkitės pačių būtiniausiųjų.

- Savo užrašų knygelėje sudarykite ir sąrašą darbų, kurie visai neskubūs ir kurių neprivalote atlikti reguliariai. Kai tik atsiras laisva minutė-kita, galėsite atlikti ką nors ir iš šio sąrašo.

- Sudarydama dienos darbų sąrašą pagalvokite, kuri užduotis svarbi šeimos narių sveikatai, saugumui ar laimei. Atsiradus kūdikiui jūsų prioritetai gali pasikeisti, teks pertvarkyti ir savo dienotvarkę – kai kurie darbai taps svarbesni nei anksčiau, o į kai ką bus galima nekreipti dėmesio.

REKLAMA

- Aptarkite savo dienotvarkę su vyru ar kitais namiškiais. Galbūt yra užduočių, kurias jie galėtų atlikti už jus?

- Kai tik nusistovės jūsų mažylio dienos režimas, išnaudokite skubiausiems darbams produktyviausią dienos laiką – metą, kai būnate žvaliausia, arba ilgąjį kūdikio miego periodą. Tada liks daugiau laiko žaidimams su kūdikiu, jo masažui ar mankštelei tuo metu, kai jis būdraus.

- Atsikratykite nereikalingų daiktų. Nuo pat pirmųjų dienų, kai atsirado kūdikis, jie namuose vis kaupsis ir kaupsis. Savaitė-kita, ir jūs jau turėsite kalną išaugtų rūbelių, nebenaudojamų žaislų. Tad jau dabar aptvarkykite namus, išmeskite, atiduokite ar parduokite kai kuriuos daiktus, kurių reikėjo nėštumo metu. Morališkai ruoškitės ateičiai, kai ūgtelėjus mažyliui išaugti rūbai, žaislai ir daiktai kaupsis kalnais. Paruoškite erdvę dėžėms ar daiktams, kur dėsite tai, kas nebereikalinga, ir apgalvokite planą, kam visa tai atiduosite, pasižvalgykite internete skelbimų portalų, kur galėtumėte viską parduoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Atsikratykite idėjos tapti supermama. O tokia pagunda labai stipri pirmagimius auginančioms mamoms. Net ir lavinamųjų užsiėmimų gali būti per daug. Kūdikiui nereikia, kad visą laiką jį kalbintumėte, su juo bendrautumėte ir žaistumėte. Pratinkite kasdien mažylį pabūti vieną su savimi – net ir gulint lovytėje ar vežimėlyje jam kol kas apstu įdomios veiklos: kūdikis žvilgsniu fiksuoja, treniruojasi atsiminti įvairius aplinkos daiktus, palengva mokosi sąmoningai valdyti savo kojytes, rankytes, pirštukus, stebėti ir siekti žaislų. Jums tuo metu užtenka būti šalia – galite atsakinėti elektroninius laiškus, ieškoti informacijos internete, imtis rankdarbių, tvarkyti reikalus telefonu.

REKLAMA

- Mokykitės nuveikti keletą darbų vienu metu. Pasiguldykite kūdikį į slingą ar nešynę – ir galite atlikti daugybę namų darbų. Pasiguldykite ant kilimėlio šalimais – ir galėsite atlikti visą jogos asanų kompleksą ar savo mankštos pratimus.

- Būtinai raskite valandėlę laiko sau. Tai – ne prabanga, o būtina dienos dalis. Ramesnė, savimi besirūpinanti mama – laimingesnis, linksmesnis kūdikis.

L. Barzdaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų